Annons

Kvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva”

Uppsala Gång på gång skaffade kvinnan djur fast hon hade djurförbud. När hon blev vräkt från en lägenhet i Sandvikens kommun visade det sig att hon hade nio hundar i lägenheten som bland annat kissat inomhus. Hur många djur får man egentligen ha i en lägenhet innan värden får säga stopp?
Foto: AnnaKarin Löwendahl/Pixabay
En hyresgäst i Sandviken hade nio hundar hemma som fick kissa inomhus. En hyresvärd har rätt att skriva in förbud mot djur i ett hyreskontrakt, men det är inte säkert att det håller för en rättslig prövning.

Förutom hundarna hade kvinnan kaniner. Djuren orsakade omfattande skador på lägenheten, enligt den privata hyresvärden.

– Jag fick byta golvet i hela lägenheten. Djuren hade urinerat så det hade trängt igenom trossbotten. Det var totalt stopp i avloppet och båda handfaten var igenproppade med djuravfall. Lukten går inte att beskriva.

Läs ocksåHyresgäst gav grannens besökare parkeringsböter – får ändå bo kvarBilden visar en bok av hyreslagen, en silhuettbild av en man och en skärmdump från mannens p-bot. Bilden är ett montage.

Han säger att han känner vanmakt, inte bara i rollen som fastighetsägare utan även för djurens skull.

– Det hela är tragiskt. Visst får man ha djur, men man måste sköta dem.

Hyresvärden fick bryta upp golvet och lägga nytt, efter att kaniner och hundar kissat inomhus.

Fick dagsböter för brott mot djurskyddslagen
Det var när kronofogden kom för att vräka kvinnan på grund av obetalda hyror som situationen med alla djuren kom i dagen.

I somras dömde Gävle tingsrätt henne till dagsböter på totalt 12 000 kronor för brott mot djurskyddslagen eftersom hon brutit mot djurförbudet.

Ett djurförbud får man inte utan vidare utan det krävs att man har vanskött eller misshandlat ett djur, se faktaruta. Hem & Hyra har inte lyckat nå kvinnan, men i polisförhör har hon nekat till att ha misskött djur. Hon berättade där att hon har haft olika djur som hon skött om på rätt sätt. Vissa djur har dock blivit omhändertagna under perioder när hon har mått sämre.

Tog över hustruns hund

I Uppsala län tog länsstyrelsen i fjol 23 beslut om djurförbud. I Västmanlands län var siffran 3 och i Gävleborgs län 11.

Hem & Hyra har gått igenom de fall från de senaste åren som uppenbart berör hyreslägenheter. En av dem fått djurförbud är ”Lennart”, som har fyllt 80 år och bor i Norduppland. Någon, han tror det var en granne, hade anmält honom till länsstyrelsen.

När han blev änkling för ett par år sedan, blev han ensam ansvarig för hustruns hund. I beslutet från länsstyrelsen står bland annat att hunden led av klåda, hade sår, saknade päls och inte hade fått veterinärvård.

– De fick ju avliva hunden, och han var ju sjuk, så det kan jag begripa. Han hade både rävskabb och cancer.

Annons
Läs ocksåHemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"Krossat glas med blod på fönsterkarmen och två hander i handfängsel där en hand är i ett bandage med blod på.

Dottern gav honom en katt

Efter hustruns bortgång och utan hunden känner sig Lennart ensam, berättar han för Hem & Hyra. För att han skulle ha sällskap gav hans dotter honom en katt. I ett yttrande skrev dottern till länsstyrelsen att katten var till låns och att hon tittade till den varje dag. ”Han och katten passar varandra perfekt så nu ber jag snälla låt honom fortsätta ha min katt”, skrev hon.

Det fick hon inget gehör för utan Lennart blev tvungen att lämna tillbaka katten till dottern.
– Det var en väldigt fin katt, otroligt fin. Den var med mig jämt. Jag skulle gärna vilja ha den tillbaka. När jag är hos min dotter vill den alltid följa med mig hem.

”Lennart” fick en katt av sin dotter för att han skulle ha sällskap på dagarna. Dock ej samma katt som på bilden.

Vad tycker du om att du fick djurförbud?
– Jag håller inte med om att jag borde fått det. För det första var det ju inte min hund, utan min frus. Den blev kvar här och bodde med mig. Jag försökte hjälpa den så gott jag kunde och skaffade mediciner till den, men det var inte rätt mediciner. Inte hade jag råd att ta den till veterinären heller. Jag hade ingen bil, och ingen som kunde skjutsa mig.

I flera av fallen som Hem & Hyra har gått igenom säger djurägarna, liksom Lennart, att de inte har råd med veterinärvård. Hundar och katter har haft skabb, varit kraftigt överviktiga och haft oklippta klor.

Sällskapsdjur vanligast

Annika är djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Uppsala. Hon vill inte ha med sitt efternamn i tidningen. Eftersom hon är en av dem som åker ut på oanmälda inspektioner, vill hon inte ta risken att bli igenkänd. De fall som oftast upptäcks gäller sällskapsdjur. Enligt henne är det vanligt att de berörda personerna har missbruksproblematik, är äldre eller så kallade samlare.

Det är vanligast att länsstyrelsen utfärdar djurförbud när det gäller sällskapsdjur, som till exempel hundar.

– Sedan finns det ett mörkertal, en del personer bor ensligt där ingen ser. Att personer upptäcks är beroende av allmänhetens observationer. Till exempel kan en granne anmäla att en person har katt igen, trots djurförbud.

Kiss och bajs inomhus vanligast

Det vanligaste är enligt henne att ägaren låter djur kissa och bajsa inomhus. Även i de fallen har en granne ofta reagerat på lukten och slagit larm. Det förekommer också ofta att djuren behöver veterinärvård eller inte blir rastade av sin ägare.

Om en djurägare upprepade gånger har brutit mot djurförbud, kollar ni den personen extra mycket?
– Vi kan inte börja göra rutinkontroller hos en person flera gånger per år, utan behöver en misstanke att utgå ifrån. Ofta får vi information från grannar och närboende. Men generellt är det vanligare att folk håller djurförbud än att de bryter mot det.

Vad händer med djuren som ni omhändertar?
– Det beror på hur de mår. De besiktigas av veterinär och efter det tar man beslut om de ska säljas, avyttras på annat sätt eller om de behöver avlivas.

Läs ocksåHäng med på en guidad tur i folkhemmets spår: "25 barn i samma trappuppgång"

Hyresgästen i Sandviken hade nio hundar.

Annons

Hur många djur får man egentligen ha i en lägenhet, finns det någon begränsning?
Enligt Johan Candler, jurist på Hyresgästföreningens nationella servicecenhet, finns det inget i hyreslagen som säger hur många husdjur man får ha.

Johan Candler är jurist på Hyresgästföreningen.

Men enligt hyreslagen är man skyldig att vårda bostaden, att inte utsätta sina grannar för oacceptabla störningar samt att bevara sundhet, ordning och gott skick.

– Så i praktiken finns det naturligtvis en gräns hur mycket husdjur man kan ha om man ska uppfylla sitt ansvar som hyresgäst, säger han.

Hyresvärd kan förbjuda husdjur i hyreskontraktet

En hyresvärd har rätt att skriva som villkor i hyreskontraktet att man inte får ha husdjur. Men det är inte säkert att ett sådant villkor är juridiskt bindande och hyresgästen kan ansöka till hyresnämnden och be att få villkoret prövat.

– Kanske bor man i ett allergihus där det är förbud mot pälsdjur. Då kan man riskera att bli av med kontraktet. Men om hyresvärdens enda motivering är att det är risk för ökat slitage, är det osannolikt att man blir av med lägenhetskontraktet.

Sunt förnuft räcker långt

Begreppet ”oacceptabla störningar, sundhet, ordning och gott skick” är juridiskt sett töjbart och beror på omständigheterna. Som hyresgäst har man rätt att leva ett normalt liv i sin bostad och man har generellt rätt att ha husdjur. Samtidigt har du som granne rätt att inte bli utsatt för störningar.

– Om man låter det sunda förnuftet råda räcker det långt. En hund som skäller hela dagarna är inte acceptabelt. Men en hund som skäller då och då är ingen störning. En hund ska till exempel inte heller springa fritt eller förorena på gården.

Går det att ha nio hundar i en lägenhet utan att bryta mot ”sundhet, ordning och gott skick?

– Det beror på hur stor lägenheten är. Man kan också hyra ett hus på landet, då är situationen annorlunda. Det avgörs från fall till fall och är upp till ens eget ansvar att göra bedömningen själv.

Fakta: Djurförbud

Om en person vanvårdar sitt djur kan länsstyrelsen fatta beslut om djurförbud. Andra orsaker kan vara att man misshandlat ett djur eller inte följt förelägganden som behövs för att djuret ska må bra.

Djurförbud regleras av djurskyddslagen och gäller oftast tills vidare. Det finns olika typer av djurförbud. Några exempel:

• Förbud att ha hand om djur överhuvudtaget. Man får till exempel inte rasta grannens hund eller vara kattvakt.
• En begränsning i hur många djur man får äga eller ha hand om, till exempel att man endast får ha två kastrerade katter.
• Förbud att hålla djur utan uppsikt av någon annan.

Djurförbud är inget straff likt böter och fängelse som döms ut av en domstol. Däremot är det brottsligt att bryta mot ett djurförbud.

Källa: Länsstyrelsen

Fakta: När djur far illa

Om du ser eller tror att ett djur far illa ska du göra en anmälan till djurskyddshandläggaren hos din länsstyrelse. Om det är akut och du inte kan nå länsstyrelsen kan du kontakta polisen som är skyldiga att utreda brott mot djurskyddslagen alternativt djurplågeri. Du kan kontakta polisen även om det inte är akut.

Källa: Organisationen Djurskyddet

Läs också Listan på sakerna vi vägrar slänga: Hårtussar, kärleksbrev och mjölktänder Här riskerar äldre stå bostadslösa - Jörgen har väntat flera år på lägenhet utan mögel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.