Annons

Kvinna hyrde omöblerat – slängde stolar: ”Viktigt kolla ordentligt”

Nyheter Kvinnan hyrde i andra hand. Omöblerat, trodde hon. Men när hon flyttade in stod det stolar i köket som hon skulle betala extra för. Då åkte stolarna i soporna. Experten tipsar om hur du slipper betala för bluffkostnader.
Kvinnan ville inte ha några köksstolar i den omöblerade lägenheten. Så hon slängde dem. Mikael Areskog, chefsjurist på Hyresgästföreningen, tipsar om hur du ska tänka med extra avgifter när du hyr i andra hand. OBS! Stolarna på bilden är inte från det aktuella fallet.
Foto: Wikipedia/Kenneth Samuelsson
Kvinnan ville inte ha några köksstolar i den omöblerade lägenheten. Så hon slängde dem. Mikael Areskog, chefsjurist på Hyresgästföreningen, tipsar om hur du ska tänka med extra avgifter när du hyr i andra hand. OBS! Stolarna på bilden är inte från det aktuella fallet.

En 43-årig kvinna hyrde en stor fyra i en förort till Stockholm i andra hand av en 70-årig man. Kvinnan hyrde lägenheten under åtta månader och tvingades betala betydligt mer än förstahandshyran på 11 000 kronor. De flesta månaderna betalade hon 15 000 kronor.

Efter att hon flyttat ut krävde kvinnan tillbaka sammanlagt 35 000 kronor för överhyra. Konflikten blev infekterad och gick till Hyresnämnden. Där tvistade mannen och kvinnan om olika avgifter och vad som egentligen skulle ingå i hyran.

Slängde stolarna som hon inte ville ha

Bland annat hävdade den 43-åriga kvinnan att hon kommit överens med mannen om att hyra lägenheten omöblerad. Men när hon väl flyttade in upptäckte hon att det ändå fanns möbler kvar, bland annat ett matbord, en byrå och sex köksstolar. Kvinnan slängde då köksstolarna som hon inte ville ha kvar.

Ord står mot ord om vad som hände. Kvinnan sa att hon hade förstått det som att det var ok att slänga stolarna eftersom hon hyrde omöblerat och eftersom mannen sagt att han inte behövde stolarna. Mannen sa att han visst behövde stolarna och ville ha ersättning för de kasserade möblerna.

Den 70-årige mannen ansåg att han hade rätt att sätta den höga hyran bland annat på grund av avgifter för el och parkering. Han ansåg också att möblerna i lägenheten borde ge ett påslag. Men när Hyresnämnden granskade ärendet upptäckte man att det i hyresavtalet står att lägenheten ska vara omöblerad.

Fick inga pengar för stolarna

Hyresnämnden beslutade att mannen skulle betala tillbaka 26 000 kronor till kvinnan, ett beslut som fastställdes i Hovrätten. Mannen fick heller ingen ersättning för sina bortkastade stolar.

Kvinnan fick inte all ersättning hon begärt. Hon ville bland annat kompenseras för ett förråd som hon inte fått använda och en förmedlingsavgift till Blocket bostad.

Fallet visar tydligt att det är svårt att komma överens om vilka avgifter som man har rätt att ta ut när man hyr ut i andra hand.  Så vad kan man ta ut extra utöver hyran? Mikael Areskog, chefsjurist på Hyresgästföreningens region Stockholm, förklarar att hyreslagen är tydlig.

– Om man hyr i andra av en förstahandshyresgäst och lägenheten är helt omöblerat och saker som försäkring, parkeringsplats, el och bredband inte ingår – då ska man inte betala något mer än vad förstahandshyresgästen själv betalar. Inte en krona mer.

Och om lägenheten är möblerad?

– Är den fullt möblerad kan förstahandshyresgästen få lägga på mellan 10 och 15 procent på hyran för möblemang och extra utrustning .

Hur bör man räkna med procentsatsen?

– Om bostaden är fullt möblerat med bord, stolar, sängar och husgeråd så kan man lägga till åtminstone 10 procent. Om det till exempel finns tvättmaskin, diskmaskin och mikro och liknande extra utrustning så kan man komma upp till 15 procent.

Bredband – ett av de vanligaste tilläggen till hyran.
Bredband – ett av de vanligaste tilläggen till hyran.

Kan få betalt för möbler och bredband

Utöver det kan förstahandshyresgästen ta betalt för sådant som normalt inte ingår i hyran. Det vanligaste tillägget är bredband. Det kan också vara tv-kanalpaket, hushållsel, parkeringsplats och el till bilen. Ibland försöker hyresvärden lägga på avgifter för uppvärmning, trappstädning eller sophämtning, vilket inte är tillåtet. Dessa avgifter ingår oftast i hyran.

Vad ska en andrahandshyresgäst tänka på för att inte bli lurad på extra avgifter?

– Det är bra att fråga hyresgästen vad de betalar och be att få se en kopia av hyresavin. Om hyresvärden inte vill svara kan man fråga Hyresgästföreningen, som ofta kan ge en ungefärlig uppskattning av vad hyran bör ligga på.

Om förstahandsgästen kräver en stor extrasumma för förråd, möblering och liknande. Hur ska man tänka?

– I Hyreslagen finns en skrivning om lägsta godtagbara standard och där ska ett förråd normalt ingå. Därför ska man be att få titta på hyreskontraktet. Där står det om man har tillgång till förråd och andra saker.

Även om en otillåtet hög grundhyra är det stora problemet för dem som hyr i andra hand, finns det risker att bli lurad på felaktiga tillägg: små avgifter som i längden kan bli kostsamma.

– Det händer att de som hyr i andra hand blir lurade på vissa extrakostnader som inte stämmer helt. Man måste ofta  korrigera uppgifterna och det är viktigt att kolla ordentligt som andrahandshyresgäst.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.