Annons

Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: ”Flyttat ut saker på gatan”

Stockholm En kvinna annonserade på Facebook om att hon hyrde ut ett rum i en villa i Åkersberga. Hyresgästen betalade deposition och fick löfte om att flytta in några veckor senare. Men kvinnan var vräkt – och hade inget rum att hyra ut.
Foto: Annika Wallsson
Kvinnan döms nu för flera fall av bedrägeri. Mannen som skulle hyra rummet blev så förvånad att han var tvungen att åka till huset för att få bekräftat att kvinnan verkligen var vräkt.

I början av oktober 2022 åkte en man till Åkersberga för att titta på ett rum som en kvinna hyrde ut i en villa. Mannen tyckte att rummet såg okej ut, och bestämde sig för att hyra det.

Kontrakt skrevs, och inflytt blev satt till 1 november, bara några veckor senare. Mannen swishade 4 200 kronor i deposition till kvinnan.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

”Hon verkade seriös och var trevlig så jag trodde aldrig att hon skulle lura mig,” sa mannen i polisförhör efteråt.

Mannen skrev sig på adressen redan innan han hade flyttat in. Men plötsligt fick han ett samtal från husets ägare, som kvinnan var förstahandshyresgäst hos.

Bilden visar en hyresgäst som skriver på ett hyreskontrakt.
Mannen skrev på ett hyreskontrakt innan han betalade deposition för rummet som han skulle hyra. Men kvinnan var själv vräkt, och hade inget rum att hyra ut.

”Trodde inte mina öron”

Ägaren informerade om att kvinnan hade blivit vräkt, och att mannen inte kunde hyra rummet eller skriva sig på adressen som han hade blivit lovad.

”Jag trodde inte mina öron när jag hörde detta och därför åkte jag dit och såg att de hade flyttat ut hennes saker på gatan,” berättade mannen för polisen i förhör.

Vad mannen inte visste var att kvinnans hyresvärd hade försökt få henne vräkt i två år.

Annons

Hyresvärden sade upp kvinnans kontrakt redan i augusti 2020. Värden motiverade uppsägningen med återkommande störningar, misskötsel, olovlig andrahandsuthyrning och otrygg inneboendeuthyrning. Både i mars och i september 2022 tog tingsrätten beslut om att kvinnan måste flytta.

Läs ocksåHovrättens dom slår fast: Matos inte okej – ska inte behöva öppna fönstret vid matlagningEn äldre kvinna med förkläde och en handduk om huvudet står i ett kök där man ser en köksfläkt i bakgrunden.
Skylt förhandling pågår
Tingsrätten tog två gånger beslut om att kvinnan i Åkersberga måste flytta ifrån villan omedelbart. Efter beskeden annonserade hon på Facebook marketplace om att hyra ut ett rum i villan.

Tvingades själv flytta

Trots det skrev alltså kvinnan kontrakt med en inneboende i början av oktober samma år. Den 27:e oktober blev kvinnan själv tvingad att flytta.

Kvinnan bekräftar i polisförhör att hon hade en annons ute om att hyra ut ett rum i villan.

”Ja, tanken var så och han var trevlig och jag glad att han skulle komma. Det blev rörigt då, att packa sitt liv,” säger hon.

Läs ocksåVädjan till värden att laga elfel var förgäves – huset brann nerHyresgästen försökte få hyresvärden att reparera elfel. Det gjorde aldrig värden och till slut började huset brinna.

I förhöret får kvinnan frågan om varför hon annonserade och hyrde ut ett rum på Facebook trots att hon egentligen inte fick bo kvar. Kvinnan hävdar att hon inte visste att hon var vräkt.

”Vi hade en konflikt. Det har varit rörigt. En jobbig hyresvärd. Jag orkar inte prata om det,” svarar kvinnan i förhöret.

Annons

Försökte lura polis

Tingsrätten dömer kvinnan för bedrägeri efter att ha lurat mannen att betala deposition för rummet. Hon döms även för fyra fall av ringa bedrägeri, efter att ha tagit emot swishbetalningar för saker på Facebook marketplace som köparna aldrig fick.

Bland annat swishade en köpare för en byrå utan att få den. Det var inte förrän köparen meddelade att hon var polis som hon fick tillbaka sina pengar.

Kvinnan i Åkersberga får nu villkorlig dom och dagsböter i tingsrätten.

Här kan du läsa mer om när en person kan bli vräkt och hur det går till.

Läs också Elin blev utan egen toalett sedan taket fallit ner Chockhöjda parkeringsavgifter runtom i landet – hyresgäster rasar: "Bedrövligt" Unik undersökning: Så har kommunala hyresvärdar chockhöjt sina parkeringsavgifter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.