Annons

Kvinna hyrde ut sin lägenhet för sexköp – för sex gånger originalhyran

Göteborg En kvinna i Göteborg hyrde ut sin lägenhet till kvinnor som sålde sex för 10 000 kronor i veckan. Trots flera tillslag från polisen fortsatte sexhandeln i hyresrätten – utan att kvinnan i 55-årsåldern som stod på kontraktet syntes till.
Foto: Rikard Ljungqvist
Kvinnan i 55-årsåldern hyrde ut sin lägenhet till kvinnor som sålde sex. 10 000 kronor i veckan fick de betala. Nu förlorar kvinnan sitt hyreskontrakt.

En oktoberdag 2023 gjorde polisen ett tillslag mot en hyrestvåa i södra Biskopsgården i Göteborg. I lägenheten hittade de två kvinnor som sålde sex.

Lägenheten är en hyresrätt ägd av allmännyttiga Bostadsbolaget. På kontraktet stod en kvinna i 55-årsåldern, som haft kontraktet i drygt tio år.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Vid tillslaget var hyresgästen inte där, och lägenheten var sparsamt möblerad, med två sängar och några möbler.

”Det saknades tecken på att någon skulle bo i lägenheten permanent,” skrev polisen i ett PM.

Sexhandeln fortsatte trots tillslag

Trots att polisen gjort ett tillslag mot adressen fortsatte sexhandeln. Några veckor senare kom polisen tillbaka. Den här gången hittade de även en misstänkt sexköpare i 40-årsåldern i lägenheten. Dagen efter återvände polisen en gång till. Den här gången stod en man utanför lägenhetens dörr. Därinne fanns ytterligare en misstänkt sexköpare.

Annons

Polisen konstaterade efteråt att var stor risk att kvinnorna skulle fortsätta att sälja sex i lägenheten.

Kvinnorna som sålde sex uppgav att de betalade 10 000 kronor i veckan i hyra för lägenheten. Pengarna gick till en annan person än den som stod på hyreskontraktet.

Lämnar ingen förklaring

Hyran för lägenheten låg på 6 001 kronor. Att kvinnorna betalat 10 000 kronor i veckan betyder att de betalat 166 procent av hyran – bara för den veckan. Hur länge lägenheten blivit använd för sexköp, och under hur långa perioder vet man inte. Men om lägenheten blivit uthyrd för den summan under en månad motsvarar det ungefär sex gånger originalhyran.

När sexhandeln blev upptäckt sade Bostadsbolaget upp hyreskontraktet. Ärendet gick vidare till hyresnämnden, men kvinnan i 55-årsåldern dök aldrig upp under förhandlingen.

Annons

Kvinnan har varken lämnat någon förklaring till eller ifrågasatt Bostadsbolagets uppgifter om sexhandeln i lägenheten och den oskäliga andrahandshyran. Det gör att rätten nu väljer att gå på bostadsbolagets uppgifter.

Att låta sexhandel ske i en hyresrätt när man står på kontraktet kan innebära att man gör sig skyldig till brottet koppleri. Hyresnämnden slår nu fast att lägenheten till väsentlig del blivit använd för brottslig verksamhet och att oskälig ersättning tagits ut. Kvinnan i 55-årsåldern förlorar därför omedelbart sitt hyreskontrakt.

Läs ocksåHovrättens dom slår fast: Matos inte okej – ska inte behöva öppna fönstret vid matlagningEn äldre kvinna med förkläde och en handduk om huvudet står i ett kök där man ser en köksfläkt i bakgrunden.

Hem & Hyra har tidigare rapporterat om en rad fall där hyreslägenheter blivit använda som bordeller. Här kan du läsa vår granskning av hur ett hyreshus med ett av Malmös bästa lägen blev en magnet för sexhandel.

Fakta: Så hyr du ut säkert – annars kan din lägenhet bli en bordell
hyresavtal hyreskontrakt
Den som vill hyra ut sin lägenhet i andra hand bör tänka på några saker för att vara säker på att inte bli inblandad i prostitution.
  1. Hyr aldrig ut din lägenhet i andra hand utan att hyresvärden har informerats och gett grönt ljus. Det finns anledning att vara försiktig med uthyrningstjänster som Airbnb för kortare perioder på dagar eller veckor. För så korta perioder får du i regel ändå inte tillstånd av hyresvärden.

Om du ändå beslutat dig för att hyra ut och har fått godkänt.

  1. Kontrollera identiteten på den du hyr ut till och skriv ett riktigt andrahandskontrakt.
  2. Se till att ha fungerande kontaktvägar till din hyresvärd så att du enkelt kan bli nådd och inte missar en eventuell varning. Bor du inte själv kvar i lägenheten kan det vara bra att på något vis ha tillgång till din post.
  3. Prata med en pålitlig granne som kan hålla lite koll och snabbt slå larm om något går fel.

Om allting ändå spårar ur, trots dina försiktighetsåtgärder:

  1. Agera. Avsluta uthyrningen. Kontakta polisen om du misstänker att det pågår något som är olagligt.

Den sista punkten är viktig. En hyresgäst som känner till att det pågår prostitution i hens andrahandsuthyrda lägenhet men inte sätter stopp kan göra sig skyldig till brott som koppleri.

Läs också Vädjan till värden att laga elfel var förgäves – huset brann ner Elin blev utan egen toalett sedan taket fallit ner Chockhöjda parkeringsavgifter runtom i landet – hyresgäster rasar: "Bedrövligt" Unik undersökning: Så har kommunala hyresvärdar chockhöjt sina parkeringsavgifter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.