Annons

Kvinna i sexrummare vräks – har 90 000 kronor i hyresskuld

Örebro Kvinnan saknar inkomst och lever ensam i en 200 kvadratmeter stor våning i centrala stan. När hon inte beviljades försörjningsstöd från kommunen halkade hon efter med hyrorna. Nu vräks hon - med en hyresskuld på närmare 90 000 kronor.
Hyreslagen och ett trapphus
Foto: Gry Ellebjerg
Kvinnan lever ensam i en 200 kvadratslägenhet med en hyra på 15 000. Eftersom hon saknar inkomst har hon dragit på sig en hyresskuld om närmare 90 000 kronor.

Kvinnan som är i 60-årsåldern bor ensam i en 200 kvadratmeter stor sexrummare i centrala Örebro. Hyran: 14 931 kronor i månaden.

60-åringen har bott i våningen utan problem i många år. Men sedan har något hänt för hon saknar inkomst och har betalat delar av hyran eller ingen alls sedan förra sommaren. Dessutom har hon varit sen med flera hyror – som mest 249 dagar. Nu har värden fått nog och sagt upp kvinnan.

Läs ocksåFrån hot till Kronofogden – då kan du bli vräkt och så går det till

Örebro kommun beviljade kvinnan ekonomiskt bistånd för hela boendekostnaden i tre månader 2021. Motkravet var att hon under denna tid skulle fixa en billigare lägenhet och komma ner till en skälig boendekostnad på 6 200 kronor.

Inte gjort tillräckligt

När hon misslyckades, sökte hon återigen försörjningsstöd hos Örebro kommun för hela boendekostnaden.

Socialtjänsten efterfrågade bevis på att kvinnan sökt andra bostäder och när det inte inkom, tyckte de inte att hon gjort tillräckligt för att hitta en billigare lägenhet. Dessutom anmärkte man på att hennes elförbrukning var väldigt hög.

Annons
Läs också180 000 hyresgäster har skulder hos Kronofogden – beloppen fortsätter att öka

Kvinnans försvar var att hon inte kunde hitta en billigare lägenhet. Hon har skulder hos Kronofogden och därmed inte är någon attraktiv hyresgäst. Hon menar också att hon försöker hålla ner elkostnaderna genom att inte ha ”fler lampor än nödvändigt” tända i sexrummaren.

Därför fick kvinnan nöja sig med 6 200 kronor, trots att den faktiska hyran är mer än dubbelt så hög. Nu har hyresskulden vuxit till 85 618 kronor – som mest var den uppe i 91 818 kronor.

Två bilder i en: Till vänster en lista med siffror till höger en kvinna i ett trapphus.
Skulden var som mest uppe i 91 818 kronor. Men efter en inbetalning landade den på 85 618 kronor (Arkivbild. Kvinnan på bilden är inte kvinnan i texten).

Ägde vas och tavla för 19 000

Kvinnan har sedan vid ytterligare två tillfällen överklagat kommunens beslut om att inte bevilja henne ekonomiskt bistånd till hyran. Det syns handlingar hos Förvaltningsrätten.

Den senaste gången kunde kommunen konstatera att kvinnan fått en utbetalning på 17 000 kronor från ett försäkringsbolag i ersättning för en tavla och en vas.

Kvinnan hävdade att sakerna tillhörde hennes barn som enbart förvarade sakerna hos henne. Hon skulle föra över försäkringspengarna till barnet och kunde därför inte använda pengarna till hyra.

Annons

Förvaltningsrätten menar att det saknas bevis för att barnet ägt vasen och tavlan. Sakerna var försäkrade i kvinnans namn och inget bevisar att hon fört över pengar till barnet.

Läs också39 000 i skuld skäl för vräkning

Dessutom påpekar nämnden att kvinnan borde sålt sakerna – som värderades till 19 000 kronor – redan tidigare för att kunna försörja sig.

Kvinnan har sagts upp av den privata hyresvärden och ska vara ute sista september. Kvinnan uppger till hyresnämnden att hon avser flytta och betala tillbaka skulden.

Fakta: Gör allt för att undvika vräkning
  • Betala i tid. Sena hyresinbetalningar eller hyresskulder ligger bakom nio av tio vräkningar. Det behöver inte handla om stora belopp för att hyresvärden ska få rätt att vräka dig.
  • Kan du inte betala i tid? Kontakta hyresvärden, socialtjänsten eller kommunens budget- och skuldrådgivare så fort som möjligt för att försöka hitta en lösning.
  • Har du fått ett betalningsföreläggande med hot om vräkning? Du kan fortfarande ha tid på dig att betala eller försöka få en uppgörelse med hyresvärden. Sista datum står i brevet från Kronofogden.
  • Tycker du att uppsägningen är oriktig? Bestrid kravet i ett brev som du skickar till Kronofogden före sista betalningsdatum. Kontakta Hyresgästföreningen om du är medlem.
  • Har du fått ett utslag som innebär att hyresvärden har rätt att begära en avhysning? Du kan fortfarande försöka få hyresvärden att ändra sig. Många planerade vräkningar dras tillbaka.
  • Är hoppet ute? Det bästa är att flytta självmant, tömma lägenheten och lämna tillbaka nycklarna. Då slipper du få en avhysningsanmärkning och du slipper betala kostnader för flytt, städning och magasinering av ditt bohag. Det kostar ofta runt 20 000 kronor – kanske betydligt mer än din hyresskuld.

Källa: Kronofogden

Läs också "Tittade konstigt" och vräktes Kvinna anfölls i sitt hem och knivhögg förövaren – nu vräks hon från sin hyresrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.