Annons

Kvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: ”Jag har ingenstans att ta vägen”

Örebro En hyresgäst har gång på gång fått beslut om vräkning men vägrar att flytta. Den sjunde gången vände sig Örebrobostäder till tingsrätten. Domen föll i november och är tydlig: lägenheten ska lämnas omgående. Men kvinnan, som nu kapat lägenheten i tre år, bor kvar.
Kollage med tre bilder. Örebrobostäders skylt i rött. En siluett av en kvinna med långt hår och en blå lagbok.
Foto: Anna Rytterbrant. Getty
Kvinnan vägrar att flytta trots sju vräkningsförsök.

Kvinnan har bott i lägenheten i över 25 år. Det är tre år för länge, enligt Örebrobostäder.

Örebrobostäder vänder sig till Kronofogden och får ett avhysningsbeslut första gången sommaren 2021. På grund av sjukdom har kvinnan under våren halkat efter med hyrorna.

Läs ocksåFrån hot till Kronofogden – då kan du bli vräkt och så går det till

När Kronofogden ska vräka kvinnan är hon först inte hemma. När hon väl dyker upp lyckas hon få avhysningen uppskjuten en månad. Dessutom betalar socialtjänsten hennes hyresskuld.

Och så fortsätter det: nya vräkningstider följer på varandra som ett pärlband genom höst och vårvinter. Socialen betalar gång på gång hyresskulderna.

Försörjningsstöd betalar – en vecka för sent

I januari 2022 träffas kvinnan och Örebrobostäder för att ha ett möte på deras kontor. Samtidigt står Kronofogden redo utanför hennes lägenhet för att genomföra en vräkning. Den fjärde i ordningen. Örebrobostäder ställer ultimatum: antingen blir hon vräkt inom bara några timmar – eller så skriver hon under en uppsägning av hyreskontraktet.

Kvinnan kände sig tvingad att skriva på uppsägningen.

I uppgörelsen ingår att hon får bo kvar om hon skriver på uppsägningen och socialen återigen kan betala hennes hyresskulder. Men då måste socialen fatta beslutet före januari månads utgång. I annat fall rivs hyreskontraktet.

I panik skriver kvinnan på.

Men beslutet från socialen låter vänta på sig. Först en vecka efter att tidsfristen löpt ut bekräftar socialen att de betalar skulden. Det betyder enligt uppgörelsen att kvinnan sagt upp sin lägenhet. Örebrobostäder slutar att skicka hyresavier men erbjuder kvinnan en annan lägenhet för att hon inte ska bli hemlös. Men kvinnan återkommer inte om erbjudandet om ny bostad.

Läs ocksåBetalade alla hyror i tid – ändå vräktes fyrabarnsfamiljen två gånger på ett årRobin och Louise Wahlgren, hyresgäster i Arlöv, som blev hemlösa två gånger med sina fyra små barn.

I stället bor hon kvar utan kontrakt.

Annons

Kapar bostaden

Kvinnan, som är i 60-årsåldern, har den bestämda åsikten att hon inte alls sagt upp hyresavtalet eftersom hon skrev på under hot och tvång. Dessutom kan hon som privatperson inte råda över socialens handläggningstider.

– Örebrobostäder sa att Kronofogden stod beredd utanför min lägenhet och skulle gå in och tömma den om jag inte skrev under uppgörelsen. Jag blev jättestressad och kände mig hotad för de skrek åt mig att skriva på eller inte kunna få en bostad i framtiden. Jag blev tvingad att skriva på, säger hon till Hem & Hyra. Märkbart uppriven på rösten.

Läs ocksåParet släppte inte in hantverkare – kastas ut från femma på SöderTvådelad bild med lägenhetsdörr i trapphus och en lägenhetsvägg där hantverkares händer skrapar bort färg med verktyg.

Därför har hon fortsatt klamrat sig kvar och mer eller mindre kapat lägenheten i ytterligare två år. Att hon inte tackade ja till lägenheten hon erbjöds beror på flera saker:

– Lägenheten de erbjöd var dyrare än den här. Varför ska jag flytta till en dyrare, när jag redan nu inte klarar hyrorna? Dessutom klarar jag inte en flytt på grund av sjukdom.

Förra våren vänder sig Örebrobostäder till tingsrätten och kräver tillbaka lägenheten samt skadestånd för uteblivna hyror.

Tingsrätten skriver i sin dom att de har full förståelse för att kvinnan upplevde mötet som psykiskt påfrestande. Men konstaterar att det inte varit fråga om otillbörliga påtryckningar från Örebrobostäder, utan att mötet var ett sätt för att i sista stund hitta lösningar för undvika hemlöshet.

En bild på en fasad lite snett nedifrån. Fasaden badar i sol och bär texten Örebro tingsrätt i svarta metallbokstäver. Blå himmel i höger hörn.
I ett försök att få tillbaka lägenheten tog Örebrobostäder ärendet till tingsrätten.

Två kronor extra i bistånd

Tingsrätten slår fast att hyreskontraktet upphörde att gälla sista februari 2022 och att Örebrobostäder varit tydliga med det eftersom de slutade sända hyresavier.

Kvinnan har trots det försökt betala hyran. Vid flera tillfällen har hon ansökt om försörjningsstöd till hyra och hemförsäkring, men eftersom hon saknar hyreskontrakt har hon nekats stöd till hyra.

Annons

Vid en omprövning beviljades kvinnan dock högre bistånd till hemförsäkringen än vad som tidigare betalats ut: två kronor extra.

I november dömde tingsrätten kvinnan att betala skadestånd på 70 000 kronor för uteblivna hyror, rättegångskostnader på 150 000 kronor samt att omgående lämna lägenheten.

Men kvinnan bor fortfarande kvar.

– Jag har ingenstans att ta vägen. Jag är sjuk och klarar inte att flytta, säger kvinnan.

Så länge hon håller sig kvar ökar skulden till Örebrobostäder motsvarande hyran på 4 000 kronor i månaden.

Örebrobostäder vill inte kommentera det aktuella fallet, trots fullmakt från kvinnan. De skriver i ett mejl att ärenden som detta är så ovanliga och så olika varandra att de inte ens kan ge generella svar på hur de nu går vidare.

Fakta: Gör allt för att undvika vräkning
  • Betala i tid. Sena hyresinbetalningar eller hyresskulder ligger bakom nio av tio vräkningar. Det behöver inte handla om stora belopp för att hyresvärden ska få rätt att vräka dig.
  • Kan du inte betala i tid? Kontakta hyresvärden, socialtjänsten eller kommunens budget- och skuldrådgivare så fort som möjligt för att försöka hitta en lösning.
  • Har du fått ett betalningsföreläggande med hot om vräkning? Du kan fortfarande ha tid på dig att betala eller försöka få en uppgörelse med hyresvärden. Sista datum står i brevet från Kronofogden.
  • Tycker du att uppsägningen är oriktig? Bestrid kravet i ett brev som du skickar till Kronofogden före sista betalningsdatum. Kontakta Hyresgästföreningen om du är medlem.
  • Har du fått ett utslag som innebär att hyresvärden har rätt att begära en avhysning? Du kan fortfarande försöka få hyresvärden att ändra sig. Många planerade vräkningar dras tillbaka.
  • Är hoppet ute? Det bästa är att flytta självmant, tömma lägenheten och lämna tillbaka nycklarna. Då slipper du få en avhysningsanmärkning och du slipper betala kostnader för flytt, städning och magasinering av ditt bohag. Det kostar ofta runt 20 000 kronor – kanske betydligt mer än din hyresskuld.

Källa: Kronofogden

Läs också Uppgav falska uppgifter – måste flytta och blir av med all kötid Hemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.