Kvinna misstänks ha släppt ner kackerlackor i brevinkast – ”kryp överallt i lägenheten”

Vägglöss, silverfiskar, faraomyror eller råttor. Skadedjur kan vara obehagliga när de drabbar boende i en lägenhet. Vissa av djuren kan dessutom vara riktigt svåra att bli av med. De ovälkomna besökarna sprids vanligtvis via begagnade möbler, från misskötsamma grannar, restaurangers sopor eller som en ovälkommen bonus som följer med hem från resor till varmare länder.
I Malmö står en kvinna nu åtalad för att medvetet ha spridit skadedjur till en lägenhet i ett flerbostadshus på Rosengård. Misstanken är att hon medvetet har släppt in kackerlackor.
De boende hittade kackerlackor på dörrmattan
Det var en av de boende som på morgonen upptäckte vad som hade hänt. Enligt polisanmälan kröp skadedjuren då omkring i hela lägenheten, en bostadsrätt. ”På dörrmattan var det fullt med småkryp”, står det. Kvällen innan hade de städat hemmet men utan att se några skadedjur alls.
Tidigt uppstod en misstanke om att någon utomstående kunde ligga bakom skadedjursangreppet. När polisen kopplades in och granskade övervakningsfilm från adressen stärktes detta. På filmen kan en kvinna ses smita in genom den låsta porten till trapphuset samtidigt som en annan person går ut. Hon har ett kuvert i handen och går sedan fram och böjer sig över brevinkastet vid den aktuella lägenhetens dörr. När hon lämnar platsen ses en stor insekt krypa på golvet utanför dörren, skriver polisen i en rapport.

Kvinnan identifierades senare av polisen genom personliga kännetecken som blev matchade med filmen. Hon har nekat till brott i förhör men har i övrigt varit återhållsam med att svara på frågor. Uppgifter i förundersökningen visar att det finns en koppling mellan henne och yrkesrollen hos en av de boende i lägenheten. Enligt vittnesuppgifter ska kvinnan i samband med en specifik händelse ha ansett sig felbehandlad, men detta är inget som hon själv har bekräftat.
Åtalad för brott – medveten spridning av skadedjur
Händelsen inträffade i slutet av förra sommaren och nu åtalas kvinnan för skadegörelse och ofredande. Enligt åklagaren orsakade hon både skada i bostaden och kränkning för de boende genom att medvetet sprida skadedjur. Barnfamiljen vågade inte bo kvar under saneringen, med fällor och gift, och lämnade hemmet under över en månads tid.
De boende har kastat ägodelar vilket, i kombination med ersättning för kränkning, medfört ett skadeståndskrav på totalt 42 000 kronor. Bostadsrättsföreningen har genom sitt försäkringsbolag stått för saneringen av lägenheten.
Föreningens sanerare har identifierat att det rörde sig som ”orientaliska kackerlackor”. Polisen har senare förhört en skadedjursexpert som vittnat om att de är väldigt ovanliga i Sverige, inte finns naturligt i landet och bara överlever inomhus. De är i grunden inte farliga för människor men kan i teorin föra över bakterier på livsmedel.
Skadedjur vanligare i hyrestvister i domstol
Tingsrättsfallet med kackerlackorna är ovanligt men det händer att skadedjur och ohyra i flerbostadshus blir föremål för domstolsprocesser. Då handlar det oftast om hyresnämnden och om uppsägningar av misskötsamma hyresgäster eller om krav mot fastighetsägare som inte har skött sitt ansvar. Vägglöss är en vanlig källa till konflikter.

Läs mer: Så blir du av med långsprötad silverfisk i lägenheten
Det förekommer även rättsfall kopplat till köp av fastigheter eller lägenheter där personerna som flyttat in upptäckt skadedjur och efter detta krävt skadestånd av säljare.
- Städa och håll ordning i och runt din lägenhet. Var försiktig med vad du får med hem i resväskan från utlandsresan.
- Rapportera direkt till fastighetsägaren om du upptäcker ohyra. Snabba åtgärder ökar chanserna att få bort ohyran. Öppna och släpp in hyresvärden eller saneringsföretag som jagar skadedjuren.
- Hyresgäster som inte rapporterar problem eller vägrar att släppa in sanerare i sina hem kan förlora sina hyreskontrakt.
- Om värden inte agerar trots att du slagit larm kan du vända dig till din kommun, eller hyresnämnden, för att tvinga fram åtgärder. Du kan i vissa fall ha rätt till sänkt hyra. Det är gratis att skicka in en ansökan till hyresnämnden. Som medlem kan du även få gratis hjälp av Hyresgästföreningen.
Glöm inte försäkringen!
- Hyresvärdens försäkring ska i regel täcka saneringskostnader av lägenheter, om inte hyresgästen själv varit vållande. En egen hemförsäkring är dock ändå viktig för att kunna ersätta skadad egendom, privata prylar eller mat som inte värden står för.