10-barnsmamma var en av två fruar – nekas fullt bidrag
Kvinnan var gift och hade tio barn, men mannen var inte folkbokförd hos kvinnan. Han hade även hade en annan hustru på den adress han var skriven och fick bostadsbidrag för den bostaden.
Tiobarnsmamman i Västsverige ansökte därför om bostadsbidrag som ensamstående. Försäkringskassan beviljade ett preliminärt bidrag på 2 800 kronor i månaden under ett år, men där togs hänsyn till makarnas gemensamma inkomster. Om hon betraktats som helt och hållet ensamstående skulle bidraget i stället blivit 4 600 kronor i månaden.
Försäkringskassans beslut överklagades till Förvaltningsrätten i Göteborg. Där ändrades beslutet så att kvinnan inte blev berättigad till något bostadsbidrag alls, eftersom paret ingått äktenskap och ska därmed anses bo tillsammans. Kammarrätten gjorde samma bedömning.
Ärendet beviljades prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen eftersom det anses kunna bli vägledande.
Nu har Högsta förvaltningsdomstolen dom kommit och där gör man samma bedömning som Försäkringskassan. Kvinnan är att betrakta som ensamstående, trots att hon i det polygama äktenskapet har tio barn. Men det finns möjlighet att göra vissa undantag och ta med inkomster som normalt inte är med i beräkningen. Eftersom paret har barn tillsammans och maken bor där ibland, hur ofta är inte klarlagt, ska hans inkomster beaktas vid beräkningen av bostadsbidraget.