Kvinna satt häktad – kompisen fortsatte festa i lägenheten
Den unga Borlängekvinnan hade enligt hyresvärden stört sina grannar under lång tid. Grannarna har klagat många gånger på att hon spelade hög musik på kvällar och nätter, ibland fram till fem på morgonen.
På kvällen den 6 maj i år gick det rejält överstyr med ett våldsamt tumult och polisen kom till platsen. Några dagar senare häktades kvinnan misstänkt för en grov misshandel på hemadressen.
– Exakt vad som hände vet jag inte men det var hemskt mycket blod i trapphuset, säger Fastighetsägarnas Annelie Nisser som varit ombud för hyresvärden.
Kvinnan var häktad i långt över en månad innan hon släpptes på fri fot. Hon är tillsammans med två män fortfarande misstänkt för brott.
Festandet fortsatte
Trots att hon suttit häktad hade festandet i lägenheten fortsatt. Vid två tillfällen i maj var det ett rejält liv med hög musik, spring och bråk i trapphuset.
Hyresvärden sade upp kontraktet, men när parterna möttes i hyresnämnden i augusti förklarade kvinnan vad som hade hänt: En kompis befann sig i lägenheten dagen hon greps och hade förmodligen blivit kvar där utan hennes tillåtelse.
Hon berättade också att hon hade polisanmält kompisen.
Hyresgäster har generellt sett ett mycket långtgående ansvar för sin bostad, även när man inte bor i den. Hyresrådet Hans G Johansson som ledde sammanträdet i nämnden ger ett exempel:
– Säg att du har avhänt dig nycklarna till en person som vattnar dina blommor medan du är borta. Om det sedan händer något i lägenheten – ja, då kan du inte skylla på blomvattnaren.
När polisen griper någon i en lägenhet har man ingen skyldighet att tömma bostaden på folk. Det säger Diana Qudhaib som är presstalesperson på polisen i Region Bergslagen.
– Polisens ansvar är bara att hämta den som ska gripas. Skulle det vara folk kvar i lägenheten blir det en fråga för fastighetsägaren eller lägenhetsinnehavaren om personen i fråga släpps fri, säger hon.
Har inte stört grannarna
I hyresnämnden förklarade Borlängebon att hon aldrig någonsin hade stört grannarna. Hon dricker inte sprit, spelar bara musik dagtid och när hon umgås med sina vänner äter de mat, spelar kort och ser på tv.
Enligt Annelie Nisser var det just förnekandet som gjorde att parterna nu kom överens om en förlikning. Kvinnan fick ett korttidsavtal som löper på en månad i taget och med 14 dagars uppsägningstid.
– Störningsärenden är svåra att bevisa och i och med att hon förnekade allt fick hon en chans till.
Ett annat problem enligt Annelie Nisser var att grannarna inte vågade ställa upp och vittna i hyresnämnden. Något som hon hävdar är mycket vanligt.
– Jättemånga har ringt och skickat mejl om störningarna, men tyvärr var grannarna rädda för att vittna. Och jag kan väl förstå dem om de sedan ska möta en person som de försökt fått ut från huset.
Tidigare dömd
En granne berättade dock om störningarna i hyresnämnden.
– En person som vittnar är ändå mer än det brukar vara, hävdar Annelie Nisser.
Borlängekvinnan har tidigare dömts för misshandel och i maj åtalades hon för övergrepp i rättssak.