Kvinna vräks efter 20 år: ”Otroliga mängder löss”
En dag i januari 2020 informerade en hyresgäst sin värd om att hennes son fått bett på kroppen och att hon även sett vägglöss i lägenheten. Dagen därpå gjordes en anmälan till en saneringsfirma. Det beslutades om att söka igenom hela huset med hund i jakten på var härden till lösspridningen fanns.
Det dröjde dock ändå till juni samma år innan sökhunden var på plats. Men det dröjde inte länge innan härden upptäcktes. I en av lägenheterna hittades ”otroliga mängder med löss”, enligt saneringsfirman.
Samlar lössen i en burk
I den lägenheten bor en kvinna i 70-årsålden. Hon hade meddelat saneringsfirman när hon lämnade in nycklarna att på morgonen att hon märkt av ett par insekter längs golvlisterna, men visste inte vad det var. På uppmaning från saneringsfirman lyckades kvinnan samla ihop sex vägglöss i en burk. Redan då drogs slutsatsen att det fanns rejäla problem i kvinnans lägenhet, eftersom löss är svåra att upptäcka i dagsljus.
Saneringsfirman misstänker att hon haft problem med vägglöss i minst två år. Ingen annan lägenhet i huset på Stora Essingen i centrala Stockholm hade i närheten av så mycket vägglöss som kvinnans. Enligt saneringsfirman rådde det ingen tveksamhet om att lössen spridit sig från hennes lägenhet. Sammanlagt hade sju lägenheter drabbats av lössangrepp.
Saneringen kostade sammanlagt drygt 180 000 kronor. Värden reagerade med att säga upp kvinnan, som bott i huset i över 25 år. För att hon vållat lössinvasionen och låtit bli att berätta för värden om ohyran.
Pekar på att värden varit saktfärdig
I hyresnämnden företräddes kvinnan av Hyresgästföreningen. Där pekar man på att värden agerat saktfärdigt. Det gick ut information till hyresgästerna först fem månader efter att det blivit känt att det fanns vägglöss i fastigheten. Kvinnan har agerat på samma sätt som alla andra grannar i huset när det blivit känt att det fanns vägglöss i fastigheten. När hundsök gjordes dröjde det sedan närmare en månad innan hennes lägenhet sanerades. Till skillnad från grannens som sanerades efter två dagar. Kvinnan upplyser om att hon har ett vårdat hem, inte har någon inneboende, reser sällan och har inte köpt någon begagnad inredning. Hon har varit behjälplig och aldrig motsatt sig sanering.
Hyresnämnden anser att värden inte bevisat på vilket sätt hyresgästen på grund av vårdslöshet skulle ha orsakat lössinvasionen. Det saknas underlag för att hyresnämnden ska kunna avgöra hur lössen kommit in i lägenheten.
Måste flytta senast sista juli
Därför avslog hyresnämnden värdens ansökan och kvinnan kunde på kvar. Men bara på lånad tid. Beslutet överklagades till hovrätten – som gör en annan bedömning.
Hovrätten anser att det är klarlagt att det funnits löss i hyresgästens lägenhet under en lång tid, i vart fall ett år. Hon borde ha upptäckt lössen med vanlig uppmärksamhet. Kvinnan har bidragit till att vägglössen spridits i fastigheten.
Senast den sista juli måste hon flytta.
• Vägglusen är ingen lus, utan en skinnbagge, cirka 4–5 millimeter lång. En vuxen vägglus är ungefär lika stor och platt som ett linfrö. En tom vägglus är genomskinlig medan den blir rödbrun när den ätit sig mätt.
• Dagtid håller sig vägglössen gömda tillsammans i mörka trånga utrymmen i närheten av människor. Den är aktiv på natten, då den kryper fram och suger blod.
• Vägglöss kan bara springa och förflyttar sig därför inte så långt på egen hand. Längre spridning sker passivt genom att lifta, till exempel i resväskor eller i gamla möbler.
• Om vägglusen har tillgång till blod kan den leva i upp till sex månader. Utan mat har den möjlighet att gå i dvala i nästan ett år.
• Vägglusen lever av oss, inte på oss. De uppehåller sig nära människor och befinner sig bara på oss då den suger blod, vilket oftast sker nattetid då den är mest aktiv och vi sover som allra djupast. Den äter ungefär var tionde dag.
• Det tar ungefär 10 minuter för vägglusen att äta sig mätt. Efter det letar den efter en mörk och ostörd plats. Vanligtvis befinner sig vägglössen tillsammans i grupper i eller vid sängen, där de lämnar sin avföring i form av små svarta prickar, ömsar skinn, parar sig och lägger ägg.
• Ställen som lössen gillar är sängramen, madrassen, sängkläder och överkast. De trivs även i tavelramar, nattduksbord, sänglampor, stoppade möbler, utmed vägglister, springor i tapeten, eluttag, gardiner samt i dörr- och fönsterkarmar.
• En hona kan lägga 500 ägg under sitt liv. Äggen är små, ljusa och svåra att upptäcka.
• Vägglusen sprider inga sjukdomar, däremot innebär de obehag för den som drabbas. Ett angrepp kan utgöra en stor mental påfrestning och vara både besvärligt och kostsamt att bli av med. Betten påminner mycket om myggbett, men kan variera beroende på hur känslig man är.
Svullnad, rodnad och smärtsam klåda är vanliga symptom.
• Vägglössen dras till värmen från våra kroppar, koldioxiden i vår utandningsluft och dofter vi avger.
• Vägglöss var vanliga i hela västvärlden fram till efterkrigstiden. I Sverige utrotades lössen med hjälp av de livsfarliga gifterna vätecyanid och DDT, som är förbjudna idag. De senaste decennierna har de blivit vanliga igen, på grund av att de blivit resistenta mot olika bekämpningsmedel och ökat resande.
Källa: Nattaro Labs
• Innan du bokar hotellet: Sök på hotellets namn och ordet ”vägglöss” eller ”bedbugs” för att se om det finns tidigare klagomål.
• När du kommer till hotellet: Ställ bagaget i badrummet medan du undersöker rummet. Lyft på madrasser och syna sömmar och skarvar i sängen och andra textilier. Titta också efter små svarta fläckar eller streck efter lusspillning. Om du hittar något, be att få byta rum!
• Under vistelsen: Låt kläderna ligga kvar i väskan, gärna i plastpåsar, och håll den stängd. Lägg den högt och så långt från sängen det går, det gäller även skor.
• När du kommer hem från resan: Packa upp på exempelvis balkongen eller i badrummet – ta inte in väskan eller kläderna i sovrummet.
• Tvätta omedelbart allt som går, helst i 60 grader. Lägg det som inte kan tvättas i en plastpåse och stoppa i frysen i en vecka, eller på hög värme i torkskåp i minst en timme. Dammsug resväskan noga, lägg dammsugarpåsen i en plastpåse, frys också den i en vecka och släng den sedan. Om möjligt, låt väskan stå ute i minusgrader eller i torkskåp enligt ovan.
• Om du drabbas av vägglöss kan du inte ta bort dem själv, utan kontakta en skadedjursanerare.