Kvinnan bodde nästan gratis – lät den inneboende betala hyran
Att ta in en inneboende kan vara ett sätt att få ihop till hyran. Men en kvinna på Gärdet/Östermalm tog det ett steg längre. Hon lät sin inneboende betala 12 000 kronor för sina 32 kvadrat.
På det sättet kunde hon själv bo nästan gratis på sina 60 kvadrat, hela hyran för trean på 92 kvadratmeter på Rindögatan, var 12 748 kronor.
När hyresgästen som bodde inneboende flyttade efter fyra månader så gick hon till hyresnämnden och krävde återbetalning av hyran. Hon tyckte att en rimlig hyra var 4 772 kronor och ville ha tillbaka 7 228 kronor i månaden.
Kvinnan som hyrde ut tyckte däremot att om återbetalning skulle diskuteras, så var i så fall en skälig inneboendehyra 10 000 kronor, i andra hand krävde hyresgästen en hyra på 7 250 kronor.
Men nämnden höll inte med utan slog fast att en skälig hyra för 32 kvadrat med egen ingång, där, möbler, el och internet ingår, är 5 500 kronor i månaden.
Totalt fick hyresgästen som bodde inneboende tillbaka 24 065 kronor i återbetalning. Men varken den inneboende eller kvinnan som hyrde ut nöjde sig med beslutet och överklagade till hovrätten.
I hovrätten krävde hyresgästen som hyrde ut att rätten skulle fastställa att en skälig hyra var 7 200 kronor. Den tidigare inneboende hävdade å sin sida att en skälig hyra var 4 878 kronor.
Men hovrätten avslog nyligen bådas överklagan eftersom nämnden inte tyckte att deras bevis gick att använda.
Skälet var att båda två hade använt annonser för lägenhetsbyte som bevis för sina påståenden om vad som är en skälig hyra.
”Bevisningen hänför sig således till hela lägenheter, och inte, som i detta fall, del av en lägenhet”, skriver hovrätten i sitt beslut.
Roland Sjölin, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, har handlagt flera ärenden där inneboende och andrahandshyresgäster har krävt återbetalning av för höga hyror.
– Det är tyvärr vanligt att inneboende betalar mycket högre hyror än de ska, det finns också de som tar in flera inneboende och inte bara bor gratis utan har det som en inkomst, säger han.
Han understryker att den som hyr ut i andra hand utan värdens tillstånd eller tar ut en för hög hyra kan få böter eller fängelse sedan en ny lag infördes i oktober 2019. Den som tar ut en för hög andrahandshyra riskerar också att bli av med lägenheten.
– Den som bor inneboende eller i andrahand och betalar för hög hyra har också rätt att kräva tillbaka hyra som betalats in två år tillbaka i tiden, säger han.