Sopor täckte lägenheten – nu vräks kvinnan: ”Omedelbar brandrisk”
Kvinnan, som bor på en ort i Leksands kommun, verkar under flera år ha vanvårdat sin lägenhet. Redan 2017 misstänkte hyresvärden att hennes lägenhet var en sanitär olägenhet. Då fick kvinnan hjälp av en granne att städa upp.
Året efter var det dags igen. Då började det lukta illa från lägenheten och hyresvärden gjorde flera försök att få komma in och inspektera bostaden. Men kvinnan lyckades på olika sätt förhindra hyresvärden att få tillträde till bostaden. Värden gick därför till hyresnämnden för att få henne vräkt.
Totalt kaos
Hyresnämnden avskrev dock ärendet eftersom hyresvärden inte följt alla rutiner för hur man ska begära tillträde till en hyresgästs hem.
Men i våras fattade hyresvärden nya misstankar och till slut lyckades man komma in i kvinnans lägenhet. I slutet av juni gick en vaktmästare samt företrädare från organisationen Fastighetsägarna in i bostaden. De möttes av en lägenhet i närmast totalt kaos – möbler och golv var helt täckta av sopor och diverse bråte.
Kvinnan uppmanades att städa lägenheten men vid kontrollbesöket 1,5 månad senare såg det lika illa ut. Bostaden hade inte blivit rengjord på mycket länge och den var så belamrad med skräp att det inte längre var praktiskt möjligt att vare sig dammsuga eller våttorka. Det fanns dessutom risk för både fuktskador plus en uppenbar och omedelbar brandrisk.
Medgav i princip
Det här gjorde att hyresvärden sade upp kvinnan och när hon vägrade att godta detta gick ärendet till hyresnämnden.
Kvinnan valde att inte vara med under sammanträdet, men via sitt ombud medgav hon i princip det hyresvärden påstod. Hon menade dock att sjukdom och ålder har gjort att städningen blivit eftersatt.
Hyresnämnden gick dock på hyresvärdens linje och kvinnan måste flytta från lägenheten senast den sista januari.
Finns en annan lägenhet
Kvinnan har haft kontakt med socialtjänsten som förklarat för henne att det finns en annan lägenhet hon kan flytta till.
– Det är en lägenhet som finns på samma ort där det också finns möjlighet att få stöd och hjälp med boendet, säger Tomas Lindblom, jurist på Hyresgästföreningen och kvinnans ombud.
Han tillägger:
– Men socialtjänstlagen bygger på frivillighet så hon måste själv söka lägenheten. Det vet jag inte om hon har gjort.