Annons

Kvinnor inom Hyresgästföreningen: Det är för mycket ”lilla gumman”

Nyheter Sex förtroendevalda kvinnor går i en debattartikel till angrepp mot strukturerna och jargongen inom Hyresgästföreningen. ”Man får ofta höra att man är ”lilla gumman”, säger Helene Calner, ordförande för Hyresgästföreningen i Västra Frölunda i Göteborg.
Foto: Privat
Slår larm. Sex förtroendevalda kvinnor i Västra Sverige slår larm om en sexistisk jargong inom Hyresgästföreningen.

Det blåser rejält inom Hyresgästföreningen och som hårdast blåser det inom region Västra Sverige. I dag går sex kvinnor, alla förtroendevalda eller före detta förtroendevalda, ut i en debattartikel i Expressen/GT där de skriver att priset för att arbeta ideellt inom Hyresgästföreningen är att acceptera ett ”sektliknande skräckvälde utan rättigheter som är självklara i övriga samhället.”

En av de kvinnor som undertecknat artikeln är Helene Calner, ordförande för Hyresgästföreningen i Frölunda och engagerad inom föreningen sedan sju år. För Hem & Hyra berättar hon:

Läs ocksåEfter larm om “skräckvälde” – så svarar Hyresgästföreningen

– Har man skinn på näsan och har egna åsikter får man höra att man ska tänka sig för och på vems sida man står. Annars kan karriären inom Hyresgästföreningen bli kort. Men jag gör det här ideellt och ser inte mitt engagemang som en karriärstege. Jag får ingen månadslön för mitt arbete, säger Helene Calner.

Vilka är det som utövar påtryckningarna?
– Generationen som varit med länge. Oftast av det manliga könet. Man byter tjänster man varandra och håller varandra om ryggen. Det är mycket ”lilla gumman”.

Vad är det för åsikter du haft som inte varit populära?

Läs ocksåLedarstilen och nedsättande jargong - därför slutar kvinnorna i södra Skånes regionstyrelse

– Exempelvis att jag tycker att vi ska gå ut och protestera mot förslaget om marknadshyror i nyproduktion i januariavtalet. Vi har blivit nekade att skriva debattartiklar mot marknadshyror. Jag tycker inte bara vi ska sitta vid förhandlingsbordet utan jobba på flera sätt.

Är det någon skillnad på hur män och kvinnor med avvikande åsikter behandlas?

Annons

– De får inte samma kränkande kommentarer. Men de får också ta emot anonyma anmälningar som man inte får bemöta.

Läs ocksåRegionordförande: Det finns ingen sexistisk jargongKenneth Gustavsson

Helene Calner är en av sex kvinnor som skrivit under debattartikeln. Hon berättar att de får samtal från andra förtroendevalda kvinnor inom Hyresgästföreningen som upplever samma behandling. En av de kvinnor som skrivit under artikeln blev nyligen suspenderad från förtroendeuppdrag i fem år för brott mot Hyresgästföreningens stadgar, enligt flera källor.

Besvikna. Pia Leppäniemi, Helene Calner och Marie Nordin är tre av de kvinnor som i en debattartikel protesterar mot sexismen inom Hyresgästföreningen.

En annan av kvinnorna som skrivit under är Pia Leppäniemi, tillförordnad ordförande för Hyresgästföreningen i Angered.

– Vid ett möte uttalade sig en man väldigt sexistiskt. Flera kvinnor lämnade församlingen. Händelsen anmäldes men har inte lett till någon åtgärd vad jag vet, säger Pia Leppäniemi.

Hon var avstängd från sitt förtroendeuppdrag under större delen av 2020 under en pågående utredning, som bland annat ska ha handlat om ekonomiska oegentligheter. I mitten av december fick Pia Leppäniemi reda på att hon undkommit med en varning.

– Jag har därför inte varit så aktiv inom Hyresgästföreningen under fjolåret. Det har varit jobbigt att under tiden inte riktigt vetat om vad vi varit anklagade för. Varningen jag fick var allmän karaktär och ingen egentlig förklaring gavs. Tyvärr hann en i min styrelse avlida innan vi fick reda på att vi kunde fortsätta våra uppdrag. Han hade varit aktiv inom Hyresgästföreningen hela sitt liv och oerhört bedrövad över att vara föremål för en utredning, säger Pia Leppäniemi.

Annons

Marie Nordin är ordförande för Hyresgästföreningen i Mölndal och har också skrivit under. Hon har inte varit lika utsatt och menar att situationen är värre inne i centrala Göteborg.

– Däremot har jag varit med på förbundsstämmor. När jag lägger fram en synpunkt som kvinna där är det alltid någon som stönar, suckar och muttrar om att förslaget inte är genomförbart, säger Marie Nordin.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder svarar på kritiken: ”Jag känner inte igen bilden”. 

För en tid sedan granskades Hyresgästföreningens regionchefers löner och hur de bor. Tidningen Proletären rapporterade först om regionchefen i Västra Sveriges villaköp. En granskning som senare följdes upp av Expressen/GT.

Läs också Värd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt” Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.