Kvinnor trakasseras av män när de söker bostad på nätet
Hem & Hyra har kommit i kontakt med flera unga kvinnor som i sin jakt på en bostad eller inneboende fått utstå en lång rad obehagligheter. Sexuella erbjudanden, förslag om att ”betala i natura” och kommentarer om kvinnornas utseende, är ett axplock av vittnesmålen.
– Som tjej förstår man redan innan man lägger upp en annons att obehagliga killar kommer att höra av sig. Man blir ärligt talat glad om det är en tjej som hör av sig, säger Lovisa Andersson.
Lovisa Andersson är en av många kvinnor som just nu annonserar efter en bostad i Skåne. Flera män har hört av sig med andra intentioner än att hyra ut en lägenhet.
– Det var en man som skrev ett sms om att jag kunde flytta in i hans lägenhet och att han ville att jag skulle bli hans tjej. En annan skrev först om sin lägenhet och när jag sen tackade nej så ville han fortsätta att hålla kontakten. En tredje skickade bara bilder på sig själv, det hade inte direkt något med någon lägenhet att göra, säger Lovisa Andersson.
Liksom Lovisa har Malin Predikaka i Landskrona egna erfarenheter av obehagliga män på den svenska bostadsmarknaden. Då hon i början av sommaren annonserade efter en inneboende på Facebook och Blocket, formligen strömmade svaren in. De flesta av män – män som sökte sex och relationer snarare än ett ledigt rum att hyra.
– Jag skulle säga att 80 procent av alla svar kom från män som hade ett helt annat syfte än att hyra ett rum. Vissa började med att ställa frågor om rummet och lägenheten för att snart gå över till att ställa frågor om jag var singel och ville träffas, säger Malin Predikaka.
Grova meddelande från fem män stack ut särskilt mycket. En efterfrågade om det ingick ”andra tjänster” i rummet medan en andra var mer direkt i sina önskemål om sexuella handlingar. Det var emellertid en tredje man vars handlingar satte skräck i Malin som med sin annons var tvungen att skriva ut var lägenheten låg.
– En man skickade ett meddelade och skrev att han stod utanför min lägenhet, att han ville träffas och tyckte att jag var snygg. Det var verkligen obehagligt att han tog sig sådana friheter.
Med erfarenheterna i färskt minne beslöt Malin Predikaka sig för att agera. På ett flertal bostadssökarsidor på Facebook postades ett inlägg med en tydlig uppmaning till sextrakasserande män att sluta se lägenhetsannonser som en kontaktannons. Inläggens effekt var omedelbar, stödet strömmade in från andra kvinnor. Strömmade in gjorde även näthatet.
– När jag la ut mitt inlägg så var det hur många män som helst som hörde av sig i stil med ”men gumman, blir du inte glad att de tycker att du är snygg”. Andra skickade ännu grövre meddelande. Det är helt sjukt att denna jargongen finns där ute, säger Malin Predikaka och fortsätter.
– Det är så vidrigt att män tar sig friheten att kommentera och utnyttja situationen. Det spelar ingen roll om det ”bara” handlar om att kommentera hur man ser ut eller att ställa frågor om ens privatliv.
En av de kvinnor som uttryckte sitt stöd för Malin Predikakas inlägg var Greta Falkmarken ifrån Malmö som har egna dåliga erfarenheter.
– Jag har fått många ”vänförfrågningar” när jag sökt bostad, någon med sliskiga antydningar om att kunna bo billigare om jag lagar mat och städar åt männen. Sen har jag fått flera meddelande som är helt orelaterade till annonsen om att männen tycker att man ser bra ut, säger Greta Falkmarken.
Har du som bostadssökande egna erfarenheter av sexuella trakasserier, nedvärderande kommentarer eller intima frågor? Maila gärna din berättelse till helsingborg@hemhyra.se eller använd hashtagen #SökerBaraBostad i sociala medier. Du kan också nå oss på malmo@hemhyra.se och givetvis på Facebook och Twitter.