Annons

Kvinnorna som ser till att hålla Bäcklösa snyggt

Uppsala Det nybyggda området Bäcklösa har sedan start dragits med problem med sopsorteringen. Men sedan Jusra, Yirgealem och Kashan började jobba har en stor förändring skett.
Foto: Monika Steczkó
Kashan Qadih, Jusra Saker, Karin Waller (fastighetsskötare i Bäcklösa) och Yirgealem Taeklay,

De tre kvinnorna ingår i Uppsalahems integrationsprojekt Uppsalahem Femme, som drog i gång i augusti förra året.

– Vi plockar skräp varje dag, tittar till trapphusen och städar i miljöhusen. Förut var det stora problem där, folk slängde sopor på golvet, berättar Jusra Saker, som tillsammans med Kashan Qadih och Yirgealem Taeklay deltar i projektet.

Läs ocksåKvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångestBild på en glasruta där man ser texten "Västmanlands tingsrätt" samt "Hyres- och arrendenämnden". Västerås stadssilhuett speglar sig i rutan. Infälld i bilden syns också en helsvart och ansiktslös silhuett i form av en kvinna.

Märker du någon skillnad sedan du började?

– Det har blivit bättre, folk har lärt sig hur man ska sortera skräp. De ser hur vi jobbar här och vet att området har blivit bättre än tidigare. Hyresgästerna är jättenöjda, de söker upp oss och tackar oss. Med vissa av dem kan vi prata på våra modersmål.

Jusra Saker, anställd inom projektet Uppsalahem Femme

Projektet startade inom ramen för Uppsalahems jämställdhetsarbete med Botkyrkabyggens projekt Kvinnor kan som förebild.

Annons

– Men i det projektet jobbar ungefär 15 kvinnor. Vi ville testa i mindre skala, och satsa på fastighetsskötsel. Kvinnorna ska få bära arbetskläder om de kan och vill, lära sig hantera maskinutrustning och ha ett eget ansvarsområde, säger Angelique Prinz Blix, projektledare inom hållbarhet på Uppsalahem.

Inledningsvis gick deltagarna en sex veckor lång utbildning inom lokalvård, källsortering och yttre enklare fastighetsskötsel. Efter det har de jobbat halvtid inom projektet medan de läser svenska SFI, Svenska för invandrare, resten av tiden.

Att valet föll på Bäcklösa beror på att det är ett bostadsområde som sedan start haft problem med att folk inte sorterar soporna rätt med kaos i miljöhusen som följd. Men de tre kvinnornas arbete har haft en påtaglig effekt för området. Enligt kundundersökningar bland hyresgästerna har i Bäcklösa ökat. Framför allt är det servicen som upplevs som högre.

Läs ocksåSadeta hann inte flyttstäda innan värden ringde polis - stämdes på 500 000 kronorEn man i svarta arbetskläder står på ena sidan av en väg. På andra sidan en kvinna med brun skinnjacka och bruna stövlar.

Enligt Angelique Prinz Blix är fastighetsskötsel en bransch där det inom kort kommer att behövas många nyrekryteringar, i och med att många anställda är äldre och snart går i pension.

– Efter att ha varit med i vårt projekt kan kvinnorna söka liknande jobb, både inom och utom Uppsalahem. Om kvinnor har en chans att komma in i branschen blir det ett jättebra tillskott. De är också en bra förebild för andra kvinnor som står utanför arbetsmarknaden.

Annons

Projektet tar egentligen slut i augusti men en fortsättning är planerad.

Läs ocksåTräd i skorsten och farliga lekplatser – De vill tvinga bostadsbolaget till åtgärder: "Inte professionella"

– Vi diskuterar nu med arbetsmarknadsförvaltningen om att involvera flera distrikt, som Gränby och Kvarngärdet, säger Angelique Prinz Blix.

 

Fakta: Bäcklösa

Bäcklösa är ett nybyggt bostadsområde mellan Gottsunda och Ultuna, där Uppsalahem under en femårsperiod bygger och har byggt runt 500 hyresrätter. Första spadtaget togs 2015. Nu uppförs bostäderna i den sista etappen, trähus med 99 lägenheter som blir klara för inflyttning i sommar.

Läs också Hyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritiken De betalar extra på hyran för bevakning – lever i otrygghet: ”Absurt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.