Annons

Kyrkan vill avverka centrumnära skog – men ett hopp har tänts

Lycksele När Lyckseleborna fick veta att skogen som växer alldeles nära centrum skulle huggas ner protesterade de. Det handlar om cirka 30 hektar som Luleå stift äger och vill avverka. Nu kan en lösning finnas i sikte, men ingenting är ännu beslutat.
Foto: Ulrika Vallgårda
För Viktor Holmgren som bor i hyreslägenhet är det viktig att kunna få komma ut i skogen både för att träna, kunna plocka bär och idka friluftsliv.

Viktor Holmgren går tredje året på skidgymnasiet i Lycksele. Skolan ligger bredvid det stora skogsområdet Tannberget där han och hans skolkamrater tränar dagligen. Han bor i en lägenhet utan balkong och det känns viktigt av flera skäl att ha tillgång till ett friluftsområde att vistas i.

– Det fantastiska förutsättningar för träning och jag plockar även bär här på hösten och brukar fara hit och grilla vid grillplatserna med mina kompisar.

Läs ocksåNu ska det bli aktivitet bland hyresgästerna i Västerbottens inland

Ove Vesterberg bor också i en hyresrätt alldeles i närheten. Han är pensionär numera, men aktiv orienterare och skidåkare.

– Jag är medveten om att skog behöver skötas på ett bra sätt, men det är ju bra om en så här fin skog i ett friluftsområde får vara kvar och kalytor är inte så trevliga att orientera på.

Viktor Holmgren är elev på skidgymnasiet i Lycksele och Catrine Engman och Peter Jönsson jobbar på skolan. De betonar alla tre hur viktig skogen är för skidgymnasiets verksamhet.

Svenska kyrkan äger centrumnäraskog i många tätorter i Sverige. Det beror historiskt på att människor skänkte mark för att församlingarna skulle kunna försörja sina präster.

Tidigare ägde kyrkan en ännu större del av den centrumnära skogen i Lycksele, men bytte mark med kommunen till ett område längre bort från samhället.

– Vi ansåg att på den del som vi fortfarande äger av skogsområdet Tannberget skulle vi kunna bedriva skogsbruk, säger stiftsjägmästaren Anders Landström.

Annons

Han berättar att kyrkan idag redan har närmare åtta procent skog som man inte kan avverka på grund av naturvårdsskäl och därför inte har någon ekonomisk vinning i.

Läs ocksåHem & Hyra har kartlagt en döende landsbygd – men här är byn som vägrar ge upp

– Det gör att vi måste göra en avvägning när det gäller hur mycket skog vi kan låta bli att bruka.

Men protesterna mot avverkningarna har varit starka och från kommunens håll bad man därför kyrkan att avvakta.

Anders Landström har förståelse för allmänhetens reaktion, men tycker inte att den bild som har kommit fram i sociala medier har varit rättvis.

Läs ocksåErik flydde vardagen – nu bor han i ett tält i skogen: "Inte glamping direkt"Erik Isidorsson bor i ett tält i skogen sedan nästan ett år. Inga bekvämligheter bara naturen och djuren inpå tältduken. Fritidssysselsättningen är musik och att tälja schackpjäser.

– Vi hade försökt planera avverkningen med hänsyn till friluftslivet. På Facebook står det att vi hade tänkt göra ett enda stort kalhygge. Det stämmer inte.

Eric Lundström, Lycksele kommun, berättar att han alldeles nyss har fått en värderingsrapport med en naturvärdesinventering från Skogsstyrelsen.

– Tanken är nu att göra ett politiskt ärende kring hur kommunen ska gå vidare och ta upp det på kommunstyrelsens arbetsutskott 10 november.

Annons

Det finns två alternativ som han ser det. Antingen går kommunen vidare tillsammans med Luleå stift och bestämmer sig för att bilda ett reservat och skydda området från avverkning. Då kommer kommunen att behöva ersätta Luleå stift för det ekonomiska bortfall det innebär att inte kunna bruka marken.

Eller så får avverkningsplanerna fortgå. Eric Lundström tycker inte att det vore någon katastrof.

– Då skulle det ju kunna bli en annan typ av område där man kan plocka murklor och bär och sedan på en mansålders sikt så är det gammal skog på nytt.

Ove Vesterberg tycker om att orientera. Det blir svårt att göra i framtiden i den del av skogen som riskerar att avverkas.

Men Ove Vesterberg håller inte med.

– Kommunen borde ha bytt in all skog på Tannberget. Då hade man aldrig haft det här problemet.

Läs också Peter äter ute utan risk

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.