L-politikern: ”Skärp lagen så att hyresgäster slipper cigarettrök”
Allt började med att en hyresgäst med en rökande granne hörde av sig.
– Jag hade inte funderat så mycket på problemet med passiv rökning i hemmet. Men när den här kvinnan hörde av sig och berättade om sin situation började jag förstå. Kvinnans granne rökte på sin balkong och röken tog sig in i hennes lägenhet. Det påverkade hennes hälsa negativt. Så mycket att hon till slut kände sig tvingad att flytta, säger Mette Johansson.
Mette är lokalpolitiker och representerar Liberalerna i Strömstad. När kvinnan kontaktade henne var Mette ledamot i kommunala Strömstadsbyggens styrelse. Och även om den drabbade kvinnan inte bodde hos Strömstadsbyggen började Mette undersöka möjligheterna till förändring.
– Jag frågade Strömstadsbyggens vd om det gick att införa ett lokalt rökförbud i bolagets hyresfastigheter. Alltså även på balkonger och vid entréer. Men fick veta att lagen inte tillåter det och att det därför inte var någon idé att försöka nå förändring den vägen, säger Mette Johansson.
Osäkert rättsläge
Hem & Hyra har tidigare berättat om att allt fler bostadsbolag bygger rökfritt men att värdarna saknar sanktionsmöjlighet om någon bryter mot förbudet.
Frågan prövades av Hyresnämnden i Göteborg år 2016. En hyresvärd i Varberg ville då säga upp kontraktet för en hyresgäst som rökt inomhus trots rökförbud. Nämnden slog dock fast att mannen skulle få bo kvar. Störningarna som mannen utsatt sina grannar för ansågs inte vara allvarliga. Vidare skrev nämnden att ”…rökning i normal omfattning inne i en lägenhet får i flertalet fall anses tillåtet, även om det finns ett förbud mot rökning intaget i hyreskontraktet”.
Beslutet överklagades inte och frågan har inte prövats av någon högre juridisk instans. Beslut från hyresnämnder anses normalt inte prejudicerande, det är först hovrättsbeslut som blir riktlinjer. Rättsläget i frågan är därför något osäkert.
Skrev motion till landsmötet
När Mette Johansson förstod att det krävdes en lagskärpning valde valde hon att skriva en motion till Liberalernas landsmöte i Linköping i november. Hon föreslog att Liberalerna ställer sig bakom att fastighetsägare, som bygger nya flerbostadshus, ska ha rätt att göra husen 100 procent rökfria. Samt att partiet jobbar för en tydlighet i lagen, där även rökning på balkonger och ingångsparti ingår när man hänvisar till vad som är skadligt för hälsan och alltså inte ska behöva tålas.
Hur gick det för motionen?
– Det blev avslag. Men jag är glad att frågan blev lyft och jag kommer lägga en ny, utvecklad, motion på vårt nästa landsmöte. Människor måste kunna leva och bo i en rökfri miljö, säger Mette Johansson.
I motionen skriver Mette att kemikalierna som sprids av cigaretter är förbjudna i svenska arbetsmiljöer. Att rökaren själv endast får i sig en fjärdedel av röken medan resten sprids till omgivningen. Samt att passiva rökare riskerar att dö i förtid av lungcancer, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes samt sjukdomar i andningsorganen.
– 2018 ändrades lagen så att det blev rökförbud på offentliga miljöer som restaurangers uteserveringar, lekplatser och vid idrottsanläggningar. Men, konstigt nog, inte i bostäder, säger Mette Johansson.
Vad säger du till hyresgäster som är rökare och känner sig jagade av ditt förslag?
– Jag förstår dem. Men deras tobaksbehov kan inte stå över grannarnas rätt till en rökfri miljö, säger Mette Johansson.
Mette föreslår en stegvis förändring:
- I steg ett ska alla som bygger ett nytt hyreshus ha rätt att välja om de vill att huset ska vara hundra procent rökfritt.
- I steg två ska alla nybyggen ha total rökfrihet som krav.
Dessutom vill hon se en förändring av kösystemen för dem som söker bostad.
– Dagens system är diskriminerade eftersom icke-rökare tvingas tacka ja till en bostad där de riskera att utsättas för passiv rökning. Samtidigt som rökare inte kan tacka nej till en bostad med krav på total rökfrihet. För om de gör de blir de av med sina köpoäng. Det behöver vi ändra på, säger hon.
Starkt stöd för förbud
Många hyresgäster håller med Mette Johansson. När Hem & Hyra tog tempen på hyresgäster 2018 i en undersökning ville 70 procent av de tillfrågade helt förbjuda rökning i lägenheter och en tredjedel ville också att det skulle förbjudas på balkongen. Allra tuffast var motståndet bland hyresgäster under 30 år. I den åldersgruppen ville hela 84 procent se ett stopp på bolmandet inomhus.
Samtidigt har dagligrökningen näst intill halverats sedan början av 2000-talet. Då rökte nästan 19 procent av befolkningen veckans alla dygn, en siffra som sjunkit till 6 procent år 2022 enligt SCB:s statistik.
LÄS ÄVEN: Inget förbud i lagen mot rökning – ändå införs det i allt fler hyreshus