Ladda inte cykelbatteriet så här – följ vår guide för att undvika brand
Antalet bränder orsakade av batterier till mindre elfordon som står på laddning har ökat. På fem år handlar det om en ökning med 60 procent, från 18 till 29 bränder. Det visar siffror från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Skälet till ökningen är allt fler batteridrivna fordon.
Det senaste året har batterier på laddning orsakat en handfull allvarliga lägenhetsbränder i Malmö. Det handlar om cyklar, mopeder, ”fatbikes”, och de numer populära sparkcyklarna vars batterier fattat eld. Markos, vars etta i centrala stan blev totalförstörd, hör till ett av fallen. Batteriet till hans elcykel började brinna och han blev hemlös. Och den brand som förstörde delar av ett flerfamiljshus i Norrköping i början av september misstänks också ha sin orsak i ett överhettat elcykelbatteri som fick sprejbehållare i närheten att explodera.
Men hur ska man göra för att ladda säkert och undvika katastrofen? Följ vår lista!
När du laddar:
- Använd enbart hela och CE-märkta produkter. Byt aldrig ut originaldelarna/laddarna på egen hand. Och följ tillverkarens instruktioner.
- Ha batteriet under uppsikt. Det betyder inte att du måste sitta och titta på det, men håll dig helst hemma och framför allt: ladda aldrig på natten.
- Ladda inte batteriet i hallen eller närheten av ytterdörren. Risken finns att du inte kan ta dig ut om det börjar brinna. Det kan gå fort och ta fyr rejält.
- Ladda gärna på ett hårt och platt underlag och ha inga lättantändliga material i närheten.
- Om du har möjlighet: Ladda utanför lägenheten. Till exempel på en inglasad balkong eller i ett cykelrum. Observera dock att det finns hyresvärdar som har uttryckliga förbud mot att ladda i allmänna utrymmen som på vinden eller i källaren. Men i en del nybyggda fastigheter finns särskilda rum för laddning. Kolla alltid med din hyresvärd om du är osäker!
- Bor du i ett gammalt hus med ett väldigt omodernt elsystem? Då ska du vara extra försiktig och kanske helst inte ladda hemma alls.
- Kontrollera att din brandvarnare fungerar och ha brandfilt hemma. Brandfilten stoppar inte bränder i stora cykelbatterier men dämpar rökgaserna och gör det lättare för dig att ta dig ut.
Om det börjar brinna:
- Det kan gå fort när det börjar brinna i ett cykelbatteri. Mycket fort. Har du tillgång till brandfilt – släng det över batteriet för att skydda mot skadliga rökgaser.
- Var försiktig. Brandrök innehåller farliga ämnen och ett par andetag kan göra dig medvetslös.
- Ta dig ut från lägenheten. Stäng dörren efter dig för att hindra branden från att spridas vidare i trapphuset.
- Varna grannarna!
- När du har tagit dig ut från huset: Ring räddningstjänsten och möt dem utanför huset.
Källa: Bland annat MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och Brandskyddsföreningen.