Laddade bilbatterier i garderoben – ex-sambon fick kvinna vräkt: ”Inte haft kraft”
Kvinnan i 75-årsåldern hade problem med sin hyresvärd. Under en längre tid ville hon inte att värden skulle få komma in i lägenheten för att utföra nödvändiga arbeten. När värden en dag lyckades ta sig innanför tröskeln uppdagades det varför kvinnan inte velat ha besök. I lägenheten i en förort utanför Stockholm fanns enorma mängder av prylar staplade på varandra.
Det var diverse bråte, skräp, elektronik, kläder och kartonger. Hyresvärden beskrev det som vanvård av lägenheten och man kunde inte komma åt för att kontrollera ytskikt på bänkar, bord och liknande.
Exet stökade ner – och laddade bilbatterier
Men det visade sig att det inte var kvinnan själv som stökade ner sin bostad, utan hennes före detta sambo som bodde kvar – mot kvinnans vilja. Ex-sambon belamrade också trapphus och källare med lådor av bråte. Hyresvärden har flera gånger tömt trappen och källaren från prylar, med då har mannen genast fyllt på med mer.
Inte nog med det. I en garderob hittade anställda hos hyresvärden tre bilbatterier som stod och laddade. Att ladda bilbatterier inomhus är riskfyllt och kan innebära läckage av batterisyra eller batteriångor som är frätande eller på annat sätt farliga för hälsan.
Hyresvärden sa upp kvinnans hyreskontrakt. När värden tog ärendet till hyresnämnden sa kvinnan att hon inte ville ha ex-sambon i lägenheten, men att hon inte ”haft kraft att förhindra det.”
Hyresvärden köpte inte den förklaringen. Man ansåg att kvinnan kunde ha polisanmält mannen eller begärt att få nya nycklar så att exet inte hade kunnat ta sig in.
Ansvarig för sin inneboendes agerande
Både Hyresnämnden och Hovrätten anser att kvinnan är ansvarig för sin inneboendes agerande – och hon tvingas nu flytta.
Så vad gör man om man bor med ett ex som vägrar flytta ut? Hem & Hyra har många gånger skrivit om problemet med en kontrollerande och våldsam partner och hur man kan göra om man är utsatt. Som du kan läsa här kan det vara komplicerat att bli av med ett ex.
När enbart hyreslagen styr har en hyresvärd rätt att neka till att någon annan tar över ett hyresavtal. Vid en skilsmässa eller separation gäller dock andra regler.
– När familjerätten kommer in behöver man inte få hyresvärdens samtycke. I destruktiva relationer finns inte sällan ett ekonomiskt våld. Den som är våldsutsatt kan ha betalningsanmärkningar eller skulder, typiskt sådant som gör att hyresvärden inte skulle behöva acceptera personen enligt de hyresrättsliga reglerna. Men kan man få rätt till kontraktet enligt familjerättsliga regler så har inte hyresvärden möjlighet att säga nej, förklarade juristen Jessica Thornström tidigare för Hem & Hyra.
Gör det skillnad om man är gift eller sambo?
– Den som har störst behov av lägenheten ska få ta över den. För dem som är gifta är det så oavsett vem som har stått på kontraktet och även om det finns ett äktenskapsförord som säger att bostaden är enskild egendom, förutsatt att lägenheten använts som gemensam bostad och att det anses skäligt.
”Svårt att överta annans hyresavtal”
Varför är det viktigt om lägenheten räknas som samboegendom eller inte?
– Är det samboegendom har man möjlighet att göra en bodelning. Där ska bedömningen göras på samma sätt som i äktenskap. Om lägenheten inte är samboegendom kan det ändå bli aktuellt för den som inte står på kontraktet att få överta, men det är väldigt ovanligt. Även om man har gemensamma barn är det svårt att få överta en annan persons hyresavtal om den personen vill bo kvar och det inte är samboegendom. Har man inte gemensamma barn behöver man synnerliga skäl.
Vad avgör vem som har störst behov av lägenheten?
– Barn ses alltid som mer skyddsvärda än vuxna, den som barnen ska bo hos får ofta förtur till lägenheten. Sedan kan det också vara om man har svårare att skaffa bostad, inte har något kontaktnät, om den ena har stått i bostadskö och den andra inte, om man har ekonomi att skaffa en annan lägenhet, om det finns ett behov av skydd. Men det juridiska systemet är inte svart eller vitt. Det beror på omständigheterna, och vad man kan visa.