Hade ”råd” att köra Voi – tvingas flytta efter att socialen vägrat betala hyran
En Malmöbo i 25-årsåldern betalade in hyran för sent, upprepade gånger. Det handlade om förseningar på upp till 75 dagar och till slut fick hyresvärden, det kommunala bostadssbolaget MKB, nog. Förseningarna var skäl nog för uppsägning, menade värden, och rev kontraktet. Men hyresgästen ville inte flytta och därför fick hyresnämnden pröva fallet.
Under förhandlingen i hyresnämnden dök mannen aldrig upp och hyresnämnden gick på MKB:s linje: han skulle ut. Men när beslutet väl kom valde mannen att överklaga det till Svea hovrätt som nu har prövat fallet. Till Svea hovrätt förklarar mannen att han har haft problem med att betala hyran på grund av arbetslöshet. När han blev arbetslös vände han sig till socialtjänsten och bad om bistånd men fick avslag.
Hade ”ett flertal kostnader” för Voi
Socialen ville inte stå för hyran. Skälet var att han inte tagit tillräckligt stort ansvar för sin ekonomi och att han har haft ett ”ekonomiskt överskott” och därför inte varit berättigad bistånd. Mannen hade dessutom haft ett ”flertal kostnader” för resor med ”Voi” och för p-böter, skriver Svea hovrätt i sitt beslut, vilken också var skäl till att han inte fick bidrag till hyran.
Mannen fick låna ihop pengar för att betala av sina hyresskulder. Men det hjälper inte att skulden nu är betald. Svea hovrätt gör samma bedömning som hyresnämnden. Mannen har slarvat så pass mycket att han måste flytta genast. Att han fått avslag på sin biståndsansökan är inget är giltigt skäl till att inte betala hyran.
- Hyresvärden kan i princip säga upp dig när som helst MEN du behöver inte flytta om det inte finns goda grunder för det.
- I Sverige är besittningsskyddet starkt. Det innebär i korthet att du inte behöver flytta även om hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
- Skulle du bli uppsagd men inte vill flytta bestrider du i stället uppsägningen och bor kvar tills en rättslig prövning är avslutad. Är du medlem i Hyresgästföreningen kontaktar du en jurist där så fort du får en uppsägning.
- Men – det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. Det gäller bland annat om du inte har betalat hyran eller har betalat för sent. Om du har stört dina grannar eller misskött dig. Eller om huset ska rivas eller byggas om helt. Eller om den som hyr ut ett en- eller tvåfamiljshus ska bo i det själv.