Låg höjning och längre perspektiv
Det har som vanligt varit de lokala förtroendevaldas åsikter som vägt tyngst när Hyresgästföreningen förhandlat om de nya hyrorna tillsammans med de anställda förhandlingsledarna.
Region Mitts förhandlingsstrateg Marcus Kjellin menar att hyresförhandlingarna i Dalarna den här gången har gått snabbt och att höjningarna är på historiskt låga nivåer. I genomsnitt ligger höjningen på 0,55 procent.
Att hyrorna kan hållas nere beror bland annat på det låga ränteläget och bostadsbristen. Inga bolag har i dag tomma lägenheter och det som tidigare var ett inkomstbortfall är i dag alltså inkomster.
I Dalarna har Hyresgästföreningen till stora delar lämnat det traditionella sättet att förhandla utifrån företagets driftskostnader för ett år i taget.
I bland annat Smedjebacken, Säter och Hedemora arbetar man i stället tillsammans med bolagen utifrån en femårig prognosmodell.
– Vi diskuterar vad som kommer att ske i bolaget i framtiden: vilka investeringar måste göras, hur ska de finansieras och vilka medel behövs till underhåll och nyproduktion. Sedan går vi igenom vad som är en rimlig hyreshöjning i förhållande till det som planeras, säger Marcus Kjellin.
I förhandlingarna med andra bolag använder Hyresgästföreningen själva sin femårsprognos. Syftet är att komma bort från den traditionella budgivningen och få ett längre perspektiv vilket gagnar hyresgästerna.
Älvdalen fick länets högsta höjning, 0,95 procent, bland annat för att bostadsföretaget har höga driftskostnader på grund av sin litenhet.
Hyrorna i Orsa, en höjning med 0,83 procent, avgjordes ännu en gång av hyresmarknadskommittén, se faktaruta, vilket Marcus Kjellin beklagar:
– Men jag tror att vi ska komma bättre överens med Orsabostäder om spelreglerna i framtiden. Jag är optimistisk.
Här listas de olika kommunala bolagens hyreshöjningar.
• HMK består av representanter från Sabo, de kommunala bostadsföretagens organisation, och Hyresgästföreningen.
• De lokala parterna, Hyresgästföreningens representanter och bostadsföretagets, vänder sig till HMK om de inte kommer överens i en hyresförhandling.
• HMK:s medlare läser de argument för sina ståndpunkter parterna sänder in och fattar sedan beslut.
• De lokala parterna tar ställning till beslutet. Det är praxis att säga ja till HMK:s beslut.
• Parterna kan vända sig till hyresnämnden, jurister och lekmän, och överklaga HMK:s beslut men det brukar inte ske. I hyresnämnden blir varje hyresgäst en part och processen blir väldigt stor.