Låga hyreshöjningar även nästa år
Historiskt låga räntor och i övrigt gynnsamma förutsättningar för att äga och förvalta hyresfastigheter. Det är Hyresgästföreningens främsta argument – även inför 2017 års förhandlingar. Årets hyreshöjningar hamnade i snitt på omkring 0,6 procent, vilket var den lägsta höjningen på 10 år.
– Förutsättningarna är lika bra eller ännu bättre inför 2017 och med att räntorna sjunkit ytterligare. Det talar för små hyreshöjningar. Däremot går vi inte ut och anger en generell nivå. Hyrorna avgörs i lokala förhandlingar, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningens riksförbund.
Även om parterna på många håll lyckades enas om rekordlåga nivåer för 2016 så var långt ifrån allt frid och fröjd. På flera håll i landet valde Fastighetsägarna, som organiserar privatvärdarna, att lämna förhandlingsbordet och låta hyresnämnderna avgöra hyresnivån. I Göteborg berördes flest hyresgäster – hela 43 000 lägenheters hyror ska avgöras av hyresnämnden. Bara en bråkdel av hyrorna har ännu prövats, men hittills har hyresvärdarna dragit det längsta strået.
För att uppgörelserna ska bli klara i tid har Fastighetsägarna på flera håll gått ut med sina hyreskrav tidigare än vanligt. I Skåne var man först ut och lämnade in sitt yrkande redan i slutet av juni. Nyligen lämnade Fastighetsägarna i Stockholm sitt yrkande.
Erik Elmgren menar att det är svårt att förhandla så tidigt, i och med att kommunala taxor och andra kostnader för fastighetsägarna fastställs långt senare.
Ett av resultaten från överläggningarna med den av regeringen utsedde förhandlaren Claes Stråth var en överenskommelse om att hyresförhandlingarna ska ta maximalt tre månader från dess att förhandlingen startar. Förändringen ska gälla såväl i förhandlingarna med kommunala och privata värdar.
– Vår ambition är att förslaget ska gälla redan under 2017 års förhandlingsomgång, säger Erik Elmgren.