Annons

Lägenheten för liten för cannabisodlande hyresgäst – uppsagd efter polistillslag

Malmö På kort tid gjorde polisen flera tillslag mot lägenheten och hittade narkotika. Fastighetsägaren ser det som försvårande att det handlar om en etta med cannabisodlingar. Nu tvingas hyresgästen försvara sin rätt att bo kvar.
Cannabis
Foto: Polisen/Anders Paulsson

Fönstren var täckta med lakan och upptejpade svarta sopsäckar. I början av sommaren slog polisen till mot lägenheten som ligger i ett bostadsområde i södra Malmö. Förklaringen som nämns i utredningen är att det luktade kraftigt av cannabis hela vägen ut i hyreshusets trapp.

Insatsstyrkan kallades till platsen och tvingades bryta sönder lägenhetens säkerhetsdörr för att ta sig in. I ett av rummen stod då ett specialanpassat tält för cannabisodling med växtdelar som hängde på tork.

Läs ocksåHemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"Krossat glas med blod på fönsterkarmen och två hander i handfängsel där en hand är i ett bandage med blod på.

Under hösten dömde Malmö tingsrätt hyresgästen, en man i 30-årsåldern, till skyddstillsyn för narkotikabrott. Domen handlar om 85 gram cannabis och några hundra narkotikaklassade tabletter som polisen hittade i lägenheten. Enligt domen erkände mannen under rättegången men hävdade att växtdelarna inte var ”säljbara och knappt rökbara”.

Polisen har hittat cannabis vid flera tillfällen

Beslaget är i sammanhanget litet men andra liknande händelser kan nu få stora konsekvenser för mannen. Enligt uppgifter till fastighetsägaren MKB från polisen ska man sedan våren 2022 ha slagit till mot lägenheten ytterligare tre gånger. Vid samtliga tillfällen hittades ”avancerade” installationer för att odla cannabis. Det har handlat om tält med belysning och fläktsystem.

cannabis
Insatsstyrkan bröt sönder lägenhetens säkerhetsdörr för att kunna ta sig in.

Nu använder det kommunala MKB uppgifterna som bevis mot hyresgästen. I början av november sade värden upp mannens hyreskontrakt och nu har bolaget vänt sig till hyresnämnden för att få uppsägningen godkänd.

MKB väger in storleken på lägenheten i bedömningen

Fastighetsägaren har tolkat omständigheterna som att lägenheten i sig har använts för att begå brott. Värden lyfter specifikt fram storleken på bostaden, en etta på 41 kvadratmeter, som ett belägg för detta.

Annons

”Det föreligger grund för uppsägning när en väsentlig del av lägenheten används för brottslig verksamhet, i detta fall odling av narkotika, därför är lägenhetens storleken av betydelse”, skriver MKB:s kommunikationschef Margaretha Söderström i ett mejl.

I dagsläget pågår flera förundersökningar kopplat till lägenheten och cannabis men exakt hur stora beslag det rör sig om vill polisen inte kommentera.

Läs ocksåBeordrade attack med handgranat – nu kan hyresgästen tvingas ut: ”Sprider otrygghet”

– Vi stöter på det här ibland. Det kan vara någon som har snöat in på det, tycker det är kul och använder det för eget bruk. Andra gånger är det mer storskaligt och i syfte att sälja. Det kan vara organiserat. Vi har sett fall ute på landet med inhyrda arbetare, säger Johannes Dontsios, kommunpolis i södra Malmö.

Hur påverkar det omgivningen och grannarna?

–  Det luktar ofta väldigt mycket och om det är någon som säljer till grannungdomarna är det såklart jättedåligt. Det påverkar mycket och det måste bli reaktioner fortare. Samhället måste visa att det inte är okej att ha stora odlingar.

Annons
Läs ocksåFrämmande män har adress i lägenheten – Josef anmäler men ingen hjälperJosef Knutsson anmäler felaktig folkbokföring
Johannes Dontsios polis Malmö
Johannes Dontsios, kommunpolis i Malmö.

Idag krävs det att en lägenhet ”helt eller till väsentlig del” används för brott för att den ska kunna anses förverkad i en hyrestvist och argumentet används oftast vid odling av narkotika. Det är just därför som MKB vägt in lägenhetens storlek i det aktuella fallet.

Utredare vill ändra lagen för hyresgäster

En statlig utredning har dock föreslagit att den nuvarande formuleringen tas bort och ersätts med krav på att brotten i stället ska kunna beskrivas som allvarliga, vanemässiga eller i större omfattning för att en hyresgäst ska kunna kastas ut. Fastighetsägare har tidigare riktat kritik mot dagens lagkrav på området som de anser vara allt för högt ställda.

Utredningen har även lämnat en lång rad andra förslag som syftar till att skapa tryggare bostadsområden, något som Hem & Hyra rapporterat om i en rad artiklar. Eventuella lagändringar kan bli aktuella i början av 2025.

Fotnot: Herm & Hyra har utan resultat sökt hyresgästen i artikeln.

Läs också Miljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad" 3 tips från polisen - så skyddar du dig mot bedragare i hemmet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.