”Lägenheten gjorde mig sjuk”

Östersund Janne, 32, började må dåligt i sin bostad. En vattenläcka hittades och åtgärdades. Men Jannes hälsa har inte blivit bättre.
Janne bodde i en annan lägenhet i samma hus i flera år utan besvär. "Det är nog inget fel på huset, det var något i lägenheten som inte var bra".

För två år sedan var Janne, 32, i toppform. Tränade och åt rätt. Men plötsligt rasade hälsan och i dag är en kort promenad ett maratonlopp. Han säger att bostaden är boven.

Jag träffar Janne på en bensinmack i Östersund. Han kommer direkt från ett besök hos en privatläkare. Ett av många besök och en av många läkare under de senaste två åren.

Läs ocksåRensade inte hålet i kylskåpet – tvingas betala för dyr vattenskadaAvrinningshål i kylskåpet.

– De hittar inte vad som är fel. Jag har lagt ut mer än 250 000 kronor på vård, mediciner och sjukhusräkningar, berättar han med låg röst. Lätt ansträngd efter den korta promenaden från bilen utanför.

– Jag orkar ingenting numera. Ett ärende på stan gör mig sängliggande dagen efter.

Det började med kronisk nästäppa, vilket han själv kopplar till bostaden på Litsvägen i Östersund.

Läs ocksåVärden misstänker en vattenskada under högar med soporSopor på hög.

– Redan när jag flyttade in, i januari 2012, tyckte jag att den luktade ”jordkällare”. Han berättar att han en kväll i juni året efter fick svårt att andas, hjärtat skenade och han svimmade av. Janne hamnade på sjukhus. Han fortsatte känna sig svag och flyttade hem till sina föräldrar. Janne misstänkte nu att ohälsan kunde ha med bostaden att göra och kontaktade Östersundshem. De fann då en vattenskada i hallen som åtgärdades.

Ett halvår efter renoveringen gjordes kemiska analyser som visade på förhöjda, men inte hälsofarliga, värden av flera ämnen. Janne gjorde flera försök att återvända till lägenheten, men varje gång ledde det till nya ”attacker”.

Efter ett möte med Östersundshem sade han till slut upp bostaden. De accepterade då en kortare uppsägningstid.

Läs ocksåHyresnämnden lät mannen behålla lägenheten – nu är han häktad för knark och vapenTredelad bild: På den vänstra delen syns en pistol och ammunition. I mitten syns en bil på Eskilstuna tingsrätt, exteriör. På bilden syns ett rakblad och strängar av narkotika på ett bord.

– Jag är säker på att det var något i lägenheten som gjorde mig sjuk. Jag skötte mitt företag i den lilla ettan och var därför hemma mycket, säger Janne.

Hyresgästföreningen har inte drivit just detta ärende. Men Johan Hermansson, handläggare på Hyresgästföreningen, säger att sådana här ärenden inte är särskilt vanliga. Han menar även att det generellt är i princip omöjligt att bevisa kopplingen mellan bostad och ohälsa.

– Även om det finns en brist i lägenheten så kanske det ändå bara är en del av orsaken.

Janne krävde värden Östersundshem på 63 529 kronor för de månader han inte kunde bo i lägenheten. Parterna enades i hyresnämnden. Klicka här för att läsa artikeln.

Fotnot: Janne heter egentligen något annat.

Fakta: Dina rättigheter

Miljöbalken är tydlig med att det är hyresvärdens ansvar att se till att kontrollera och sköta om fastigheten så att det inte finns risk för olägenhet för människor.
Den som är missnöjd med sin hyresvärd kan göra en anmälan till kommunens miljöförvaltning som sedan kan kräva att värden vidtar åtgärder.

Läs också Värdens nej blev hyresgästens vinst – får betala 10 000 kronor mindre för färgstänken Fick inte överta mammans hyreskontrakt: "Inte rimligt att bo i en tvåa med sitt vuxna barn och en till vuxen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.