Annons

Lägenheten var fylld med skräp – nu krävs hyresgästen på 120 000 kronor

Norrköping Lägenheten på ett rum och kök var fylld med över 300 säckar med skräp. Nu krävs den tidigare hyresgästen i Norrköping på 120 000 kronor i saneringskostnader.
Foto: Privat
När hyresvärden fick besiktiga lägenheten konstaterades omfattande vanvård.

Det var i februari förra året som grannarna slog larm om en obehaglig stank i trapphuset i ett hyreshus i Norrköping. Lukten kom inifrån en av lägenheterna men hyresgästen, en kvinna i 60-årsåldern, ville först inte öppna dörren.

När hyresvärden till slut fick möjlighet att kika in möttes de av en extrem situation. Hela lägenheten var fylld med sopor och i taket hängde stora sjok av spindelväv.

Läs ocksåGuide: Så kan du göra vid störningar från grannenVarningsbrev från hyresvärdar.

— Det var påsar med blandat hushållsavfall och gamla mjölkpaket. Stanken där inne var oerhörd. Det var som att befinna sig i ett överfullt soprum en varm sommardag, säger hyresvärden, som önskar vara anonym, med hänsyn till kvinnan.

Stanken fick grannar att flytta

Hyresvärden och socialtjänsten försökte få kvinnan att ta emot hjälp och städa upp bostaden – men utan resultat. Flera av grannarna orkade inte bo kvar på grund av lukten och valde att flytta. Kvinnan blev uppsagd och i hyresnämnden förlorade hon bostaden på grund av vanvård, ett beslut som Hem & Hyra rapporterat om tidigare.

Lägenheten var belamrad med illaluktande skräp och soppåsar.

Trots beslutet ville kvinnan inte flytta ut självmant och värden fick anlita kronofogden för avhysning. När vräkningen skulle ske hade situationen i bostaden förvärrats ytterligare under de sex månader som gått.

— Det var sopor upp till axelhöjd och på vissa ställen mycket, mycket högre. Alltså drivor uppåt väggarna. Det var så belamrat med saker vid dörröppningen att det rent fysiskt inte gick att ta sig in. Vi var tvungna att klättra, berättar hyresvärden.

Annons

Hundratals säckar med skräp

Kvinnan gav sig till sist i väg och har skaffat ett annat tillfälligt boende. Kronofogden tog beslutet att de kvarlämnade sakerna kunde kastas. Men att sanera lägenheten, en etta på cirka 40 kvadratmeter, skulle visa sig kräva stora insatser.

— Vi hade två personer från saneringsfirman där i en hel vecka. De bar ut totalt 350 säckar med skräp. Fakturan landade på 104 176 kronor. Då hade de bara tömt lägenheten, säger hyresvärden.

Läs ocksåJO kritiserar hyresnämnden - hyresgäst vräktes när mejl skickades till fel personHyresnämnden i Linköping får kritik av JO efter att ha skickat handlingar till fel mejladress.

Vätska från soppåsarna hade trängt ner i golv och ytskikt. I princip allt i hela lägenheten förutom kaklet i badrummet fick rivas ut. Hela bostaden har fått totalrenoveras med nytt kök och nya ytskikt för närmare en halv miljon kronor.

— Vi har valt att stå för renoveringen själva, men fakturerat henne för det som rör saneringen, låsbyte och en del juridik. Det handlar om cirka 120 000 kronor, säger hyresvärden.

Larma vid lukt och störningar

Troligen hade samlandet av sopor pågått under flera år. Ventilationen hade tejpats för i lägenheten vilket kan ha fördröjt upptäckten.

Annons

— Vi har haft något enstaka vanvårdsärende tidigare, men inget i den här omfattningen. Det här har varit extremt och otroligt sorgligt, säger hyresvärden.

Kunde ni ha gjort något för att upptäcka detta tidigare?
— Det här har väckt flera tankar hos oss. Vi kommer vara ännu mer uppmärksamma på om man inte släpper in oss och vid återbesök.

Finns det några tydliga varningstecken?
— Det här upptäcktes tack vare grannarna, så det är viktigt att man som hyresgäst larmar hyresvärden när det finns tecken på problem. Det kan vara lukter som inte är normala eller andra störningar. Man ska inte vara rädd att höra av sig.

Läs ocksåHyresgäst sägs upp på grund av vanvård – hade fyra dödsbon i lägenheten
Läs också Bristerna i Kenneths lägenhet fixades inte på flera månader: "Det är tröttsamt" Lämnade husdjur och åkte på festival – sägs nu upp: ”Bombnedslag med kattbajs”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.