Annons

Lägre räntor och inflation – därför kommer hyreshöjningen ändå bli rekordstor

Nyheter Nu sjunker både räntor och inflation. Men landets hyresgäster kan ändå räkna med rekordhöjningar. Här är nyckeltalen som pekar mot högre hyror.
Pengar och hus av klossar. En röd pil som pekar mot att priser stigit.
Foto: Getty Images / Montage
Allt pekar på att hyrorna kommer att fortsätta stiga.

Årets hyresförhandlingar slog rekord. Inte sedan början av 90-talet har landets hyresgäster sett lika stora ökningar av sina boendekostnader.

Nu har 2025 års hyror redan börjat förhandlas. Och trots att räntor och inflation nu vänder neråt ser det inte ut att bli några positiva besked för landets hyresgäster. Hyrorna kommer att fortsätta stiga – och det med mycket.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Anledningen är den överenskommelse som de tre stora förhandlingsparterna Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sveriges allmännytta gjort. I den ingår ett sifferunderlag som ska ligga till grund för parternas yrkanden.

Då dessa siffror baseras på de senaste tre åren spelar de inte så stor roll att inflation och räntor nu sjunker, snittet över hela perioden är fortfarande stort. Och de höga åren kommer fortsatt spela in även nästkommande år.

För 2024 års förhandling hade hyresvärdarna en snittökning av räntekostnader på 57,3 procent. Den siffran har nu minskat, men ligger fortfarande väldigt högt, på 50,7 procent.

Läs ocksåHundratusentals hyror redan klara – kolla om din höjning är med på listanTomas Ernhagen, Carl-Johan Bergström, Anders Nordstrand

Även inflationen hade förra året ett högt snitt med 6,2 procent. I årets förhandling har den sjunkit till 5,5 procent. En nivå som fortfarande är högt över den faktiska inflationen just nu.

Övriga tre faktorer som vägs in i förhandlingarna är 1: BNP, 2: hyresvärdarnas kostnader för förvaltning och underhåll samt 3: avgifter som el, sophämtning, fjärrvärme och vatten och avlopp.

Annons

Samtliga dessa tre faktorer har till skillnad från inflationen och räntekostnaderna ökat jämfört med 2024.

Läs ocksåStrid om hyrorna i Norrtälje – Fastighetsägarna vill höja med tolv procent medan Hyresgästföreningen kontrar med nollbud
Hyresgästföreningens logga och Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.
Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

– Vi har de senaste tre åren varit i ett supersvårt ekonomiskt läge. Det som är positivt är att vi börjar komma ur det. Det kommer synas snabbt för fastighetsägare, men inte för hyresgäster, säger Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Han menar att det är viktigt att ta hänsyn till att siffrorna i underlaget inte nödvändigtvis ser likadana ut i hela landet. Det gäller exempelvis kostnader för sophämtning, fjärrvärme eller vatten och avlopp.

– Visst finns det kraftiga ökningar i taxorna men det varierar mycket. Några orter har jättestora höjningar och några orter har inte alls den typen av höjningar. Det är lokala förhandlingar och har man inte den här typen av kostnader så kan man inte hänvisa till de nationella siffrorna, säger Carl-Johan Bergström.

Att hyrorna även 2025 kommer att ligga på en hög nivå är däremot något som hyresgäster får vara beredda på.

– Jämfört med de senaste tio åren vi kommer ifrån så är det extremt höga höjningar. Förutsättningar i år och och förra året är relativt lika. Lokalt kan det bli både bättre och på några ställen lite sämre. Men det blir definitivt inga 15 procent och vi går tydligt mot lägre höjningar.

15 procent är en siffra som figurerat i organisationen Fastighetsägarnas förhandlingsframställningar. Men organisationen skriver att det inte är ett yrkande, utan en beräkning av de kostnadsökningar som föreningen haft.

Annons
Tomas Ernhagen, chefsekonom på Fastighetsägarna.

– Vi har kommit överens med Hyresgästföreningen och Sveriges allmännytta att vi ska använda modellen och det första steget är att beräkna kostnaderna. Gör man det så ligger det på 14–15 procent ungefär. Vi har bara konstaterat kostnadsbilden som är utgångspunkten för den fortsatta förhandlingen. Sedan har Hyresgästföreningen sagt att vi krävt så mycket. Det tycker jag är oschysst hanterat. Det skrämmer upp hyresgästerna helt i onödan, säger Tomas Ernhagen, chefekonom för Fastighetsägarna.

Förra året var det också höga yrkanden men snitthöjningen landade i slutändan runt fem procent, vad kan hyresgäster förvänta sig i år?

– Jag vågar inte gå in på det eftersom jag inte driver förhandlingarna själv.

Någon som däremot vågar gissa kring 2025 års hyreshöjningar är Sveriges allmännyttas vd Anders Nordstrand. Och han spår att det kommer bli ungefär lika stora höjningar som 2024.

Anders Nordstrand vd för Sveriges Allmännytta.
Anders Nordstrand vd för Sveriges allmännytta.

– Ja, jag tror att vi hamnar där någonstans, om jag tittar i kristallkulan, säger han.

Fakta: Nyckeltal i årets förhandling

Detta är de fem nyckeltalen i årets hyresförhandling. De beskriver hur kostnaderna ökat för landets hyresvärdar de senaste tre åren i snitt. 2024 års siffror inom parantes.

Räntor: 50,7 procent (57,3)

Inflation: 5,5 procent (6,2)

Avgifter och taxor: 12,6 procent (9,1)

BNP: 6,1 procent (5,2)

Förvaltning & underhåll: 7,3 procent (6,2)

Läs också Ilska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar” Skiljeman sätter hyran när förhandlingar kraschar - utvecklingen går inte att stoppa Värden som tröttnade på Fastighetsägarna – "Krav som hyresgästerna inte har råd med"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.