Lagstridigt att ta pengar ur Öbo
I år planerar kommunledningen i Örebro att plocka ut 30 miljoner kronor ur Örebrobostäder. Pengarna ska användas till så kallade bostadssociala ändamål och till att finansiera annan kommunal verksamhet, det har Hem & Hyra tidigare skrivit om.
Hyresgästföreningen har gång på gång försökt föra en diskussion med de politiska partierna om utdelningen, men varje gång har svaret blivit att kommunen har rätt till utdelningen.
Men i en analys gjord av Hyresgästföreningen har föreningen kommit fram till att utdelningen på sikt inte alls är förenlig med lagen.
– Vi är i ett läge där till och med Öbos vd Ulf Rohlén gått ut i media och tydligt signalerat oro kring svårigheterna att få ekonomin i underhållsprojekten att gå ihop. Dessutom har de tunga krav på nyproduktion. Att kommunen i det läget går in och tar 30 miljoner kronor, gör att vi både utifrån aktiebolagslagen och lagen om allmännyttiga bostadsföretag kan ifrågasätta om en så stor överföring är förenlig med lagen, säger Marcus Kjellin som är förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen.
Analysen bygger på en femårsprognos där man utgått från bland annat kostnader för drift, renoveringar och nybyggnation. Man även tagit hänsyn till amorteringar, rationaliseringar och förväntade hyreshöjningar.
Därifrån har man sedan gjort två scenarier. En där ingen utdelning lämnas till kommunen. Och en där kommunen fortsätter att ta ut 30 miljoner kronor per år ur Öbo varje år under fem år.
Marcus Kjellin menar att politikerna blundar för de långsiktiga konsekvenserna av utdelningen när de försvarar uttaget med att säga att ”kommunen har rätt att göra det” och när de hävdar att uttaget inte påverkar hyresgästerna, eftersom utdelningen kommer från pengar som lokalhyrorna genererat.
Analysen visar nämligen att eftersom både lokaler och bostäder ingår i samma bolag, påverkas resultatet, soliditeten och avkastningen negativt. Något som i sin skulle kunna bli hyresdrivande.
– De menar att Öbo har råd och att det inte ska belasta bostadshyresgästerna. Men i och med att Öbo är ett och samma aktiebolag är det samma balansräkning. Tar man 30 miljoner kronor ur bolaget så blir balansräkningen 30 miljoner svagare och det påverkar indirekt bostäderna också. Så inom tre, fyra år kommer det här bli hyresdrivande även mot bostäderna. Längre bort än så är det inte.
Hyresgästföreningen ska nu använda analysen för att återigen försöka få politikerna att vilja diskutera frågan om utdelning från Öbo. För Marcus Kjellin säger att det här i första hand är en fråga om politik. Inte juridik.
– Rent formellt kan de falla tillbaka på att lagen ger utrymme till utdelning, men då undviker de den politiska diskussionen. Det är ju pengar som arbetats upp av Öbos hyresgäster. Men om man överför resonemanget på villaägare tror jag att få villaägare skulle vara beredda på att betala en extra kommunavgift på 1200 kronor extra om året som det rör sig om för hyresgästerna, även om det är investeringar med ett gott syfte. Då skulle det bli folkstorm. Men när det är hyresgäster verkar det vara helt okej att göra så här utan att ens diskutera rimligheten i att fylla kommunens ekonomiska hål med pengar som tillhör Öbo, säger Marcus Kjellin.
Han varnar också för att de kommande årens hyresförhandlingar kommer att bli tuffa om utdelningen blir kvar.
– Vi kommer inte att acceptera hyreshöjningar för att täcka upp för utdelningen vilket kan göra det kärvt att komma överrens om hyrorna framöver om utdelningen blir hyresdrivande. Det gör att politikerna till slut inte kommer att kunna fortsätta ducka för den politiska debatten om varför Öbos hyresgäster ska finansiera kommunens verksamhet i större utsträckning än övriga skattebetalare.
Örebrobostäders vd Ulf Rohlén och ekonomichef Björn Forsberg av avböjt att kommentera Hyresgästföreningens analys, utan hänvisar till ägaren. Örebro kommun och dess politiker.