Laholmshems ordförande fick mest i arvode
– Alla ordförandearvoden i Laholms kommun sätts efter kommunalrådets arvode. Jag har 25 procent av hans.
– Det är inte relevant att sätta arvodet i relation till antalet lägenheter. Det handlar om tiden man lägger ned. Jag lägger 10 timmar i veckan. Det motsvarar en 25 procentig tjänst. Det är möjligt att olika kommuner har olika uppfattningar om arvoden.
– Jag leder möten och fungerar som ett bollplank till vd:n. Jag tar itu med aktuella frågor.
Den som fick minst arvode bland bostadsbolagens ordföranden i Halland var Hyltebostäders ordförande Lars Sundberg (S). Han fick ut 38 483 kronor. I snitt lade han mellan en till två timmar i veckan på sitt uppdrag.
– Jag tror att antalet lägenheter spelar roll. Vi är ett litet bolag med 530 lägenheter.
– Om du har dubbelt så många lägenheter och får en större verksamhet betyder det mer jobb och fler uppgifter att ta itu med. Men jag vet att olika kommuner ser olika på det här.
Är du nöjd med ersättningen?
– Jag tog inte uppdraget för att jag ville tjäna pengar. Jag har faktiskt inte tänkt på ersättningen. Vi som har varit ordförande i Hyltebostäder har inte drivit frågan politiskt.
Laholmshem: 141 600 kr(1 600 lägenheter)
Eksta: 119 512 kr(2 627 lägenheter)
HFAB: 118 355 kr(9 800 lägenheter)
Varbergs Bostad: 93 279kr(5 141 lägenheter)
Fabo: 73 264 kr(2 592 lägenheter)
Hyltebostäder: 38 483 kr(530 lägenheter)
Så bestäms arvodet
Det är bostadsbolagens årsstämma som beslutar vilka arvoden politikerna i styrelsen ska ha. I de flesta fall beslutar stämman att bostadsbolagets styrelse ska få samma arvoden som de andra politikerna i kommunen får.
Så räkande vi
Siffrorna visar fast arvode samt mötesarvode, och är lämnade av bostadsbolagen själva. Utöver detta kan politikerna i vissa kommuner också få andra ersättningar som: • ersättning för förlorad arbetsinkomst• traktamente • milersättning.