Annons

Lämnade husdjur och åkte på festival – sägs nu upp: ”Bombnedslag med kattbajs”

Vännäs Paret lämnade sina fyra katter och sin hund hemma, sedan åkte de i väg på en musikfestival. Nu säger hyresvärden upp paret för att ha vanvårdat lägenheten. Enligt vittnen var lägenheten ett bombnedslag – med urin och avföring från djuren överallt.
Urin och avföring från hyresgästernas husdjur.
När paret var på musikfestival gick deras husdjur fritt i lägenheten.

Det var en bekant till paret som upptäckte situationen i lägenheten där hyresgästernas husdjur härjat fritt. Hon hade blivit ombedd att vara hundvakt, men när hon kom till parets hem hade de varit borta i flera dagar.

Det hon möttes av var stank från smuts, urin och avföring, enligt hennes eget vittnesmål.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Det stod också odiskad disk i köket och var möglig mat i kylskåpet. I en sms-konversation med mannen som bodde i lägenheten framgick att ingen varit där sedan de åkte.

Paret hade fem husdjur, fyra katter och en hund. På fotografier från lägenheten som är tagna under tiden paret var bortresta, syns tydligt hur det är urin och avföring på golven i lägenheten.

Annons

Ett annat vittne, som ska ha varit där och släppts ut hunden vid ett senare tillfälle beskriver att han tycker synd om husdjuren och att lägenheten är i ett ”för djävligt” skick. Enligt honom ser toaletterna ut som ”ett bombnedslag med kattbajs”. Det ska ha också ha funnits stora tussar hår på golvet i alla rum och katterna ska ha kissat på golvet.

Läs ocksåFlyttade till London – krävde att syskonbarnen skulle få överta lägenheten

Stank från husdjur – paret uppsagda

När mannen som bodde i lägenheten kom hem, kunde hyresvärden – Vännäs fastigheter – också komma in i lägenheten. Enligt hyresvärden ska lägenheten då ha varit i mycket dåligt skick, med stank från smuts och urin.

Vännäs fastigheter har nu sagt upp paret. Enligt hyresvärden har hyresgästerna vanvårdat lägenheten och inte iakttagit ”sundhet, ordning och gott skick”. I ärendet som nu ligger hos Hyresnämnden, uppger Vännäs fastigheter att paret misskött den nyrenoverade lägenheten även vid ett tidigare tillfälle.

Annons

Den gången anmälde hyresgästerna en skada på vardagsrumsgolvet. När fastighetsskötaren kom till lägenheten ska det ha luktat starkt och skadan på golvet misstänks bero på djururin.

Läs ocksåSönerna slogs med kniv – mamman mister lägenhetenGenrebild våld kniv knivslagsmål knivskärning.

Paret har sagt till hyresvärden att de inte ämnar flytta och har bestridit uppsägningen, och det är nu upp till Hyresnämnden att avgöra utgången i ärendet.

Fakta: Det säger lagen om vanvård

En hyresgäst är skyldig att väl vårda lägenheten under hyrestiden och hålla den ren. Den ska vara i gott skick och hyresgästen är skyldig att ”bevara sundhet och ordning inom fastigheten”. Det kallas vårdplikt.

Vårdplikten kan förenklat sammanfattas så att hyresgästen har en skyldighet att vid användningen av lägenheten handla på ett sådant sätt att det inte uppkommer ett större slitage än vanligt och undvika att det uppstår risker för skador.

Om detta inte görs handlar det om vanvård.

Det är hyresvärden som ska bevisa att lägenheten är vanvårdad.

Läs också Rökte i sovrummet – grannar tvingades fly lågorna och katten dog Hyresgäst angav falska uppgifter – uppsagd efter en vecka Här är hyresgästernas största problem – vanliga frågan i topp: "Många är oroliga"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.