Lån som sätter drömmar i rörelse

Värmland Hockey ena veckan. Slalom den andra. Golf i sommar och lite pingis där emellan. På fritidsbanken får alla chansen att testa sina drömmar i annars dyra materialsporter.

Det plingar i dörren till Fritidsbanken på Kronoparken i Karlstad. Det är Dalha Hirsi som kommer för att lämna
igen skridskor och bandyklubba. Han är 17 år och egentligen är det hockey han vill spela.

– Men jag måste först lära mig att åka skridskor. Jag har aldrig åkt tidigare och jag ramlade flera gånger. Varje gång blev jag arg, men sen ställde jag mig upp och försökte igen, säger han och skrattar.

Läs ocksåLena tvingas flytta – andra täljer guld på Malmfältens bostadsmarknad: ”Som en cirkus här”Husannonser i Gällivare och Lena Holmberg, som snart lämnar Gällivare på grund av bostadsbristen på Malmfälten.

Dalha ger inte upp. Efter att ha lånat skridskorna på Fritidsbanken i tio dagar, har han bestämt sig för satsa på hockey, så nu ska han köpa egna skridskor.

Dalha Hirsi tog chansen att göra
verklighet av sin dröm att lära sig att åka skridskor.

Och precis det är lite av tanken bakom Fritidsbanken. Att man ska kunna testa för att sedan bestämma sig. Det är fyra år sedan den första Fritidsbanken startade i Deje i Värmland – som ett miljövänligt och ekonomiskt alternativ att testa nya fritidsaktiviteter.

Sedan dess har Fritidsbanken öppnat i cirka 30 kommuner till. Flest finns det i Värmland, men nu också i bland annat i Sala, Västerås, Enköping, Vansbro, Sandviken, Karlskoga, Nora,  Askersund och Nyköping (Se här var din närmaste Fritidsbank ligger).

Läs ocksåSå förstör Tiptapp för seriösa avfallstjänster – förtvivlade vd:n: ”Marknaden slogs ut på en natt”Jörgen Linse på Junkbusters säger att hans företag inte kan konkurrera med Tiptapp.

– Sporthandlare kan vara lite skeptiska till vår verksamhet i början, men de upptäcker rätt snart att det gynnar

dem. Fastnar man för en idrott, vill man ju ha egna grejer, säger Anders Olsson som arbetar på Fritidsbanken i Karlstad.

Fritidsbanken på Kronoparken drivs bland annat av Hyresgästföreningen. Den är lite som en förening i föreningen. Det betyder att Elisabeth Myr, som är anställd på Hyresgästföreningen i Karlstad, har som arbetsuppgift att vara kassör i styrelsen för Fritidsbanken. Och det var hon som fann lokalen som banken huserar i.
– Det tog cirka ett år från att styrelsen för Hyresgästföreningen i Karlstad fick frågan om de ville vara med till det att verksamheten var i gång. Jag trodde aldrig att det skulle ta så lång tid, men inte en gång att vi ens tänkte tanken på att ge upp! Svårast var det att hitta en bra lokal och att veta var vi skulle göra av grejerna vi fick innan vi hade lokalen. Men annars har allt löst sig. Folk har skänkt grejer och alla är positiva, säger hon.

Läs ocksåDe kan inte söka lägenheter med lägre hyra än de har – pensionerna är för lågaTvå kvinnor.
Ett rum med bollar i alla storlekar. Kanske testa innebandy, pingis eller basket? I två veckor får man låna grejerna

Det plingar till i dörren igen. Philip Hiling undrar om han kommit rätt och om det stämmer att man kan få låna skridskor här. Hans polare har bestämt sig för att spela lite hockey i helgen och hans egna skridskor är kvar hemma i Skåne.

– I värsta fall hade jag ju fått köpa ett par men jag har redan två par som jag knappt använder så det här var jättehäftigt och bra, säger han.

Vivian Lee på Fritidsbanken hjälper honom. Det blir lite problem med hur lång klubban ska vara.

– Vi hämtar Anders, jag är från Panama, skrattar Vivian.

Samtidigt kommer Annelie Bjurenhed in genom dörren och sträcker fram ett par nästan oanvända slalomskidor.
– Jag hade kunnat sålt dem, för de är fina. Min dotter har använt dem två säsonger. Men det känns bättre att lämna in dem så de kommer till nytta för någon annan, säger hon.

Kanske kan man säga att Fritidsbanken ger avkastning på Kronoparken.
– Det är ett område som många av dem som inte bor här ser snett på och hit gör man sig annars inga ärenden. Men Fritidsbanken har fått folk från hela kommunen att komma hit. Och det är viktigt att det inte blir någon fattigmansstämpel på att låna på Fritidsbanken, säger Anders Olsson.

Han säger att de möter alla typer av människor: ensamstående mammor vars barn ska på skidutflykt med  kolan, en man som ville testa lite olika typer av golfklubbor innan han köpte och kaxiga killar som imponerats av dyra fotbollsskor av ”rätt” märke.

För 17-åringen Dalha Hirsi innebar Fritidsbanken att han insåg att hur svårt det än är att stå på skridskor, så är det något han verkligen vill lära sig.

– Många drömmar kan bli sanning här. Alla kan låna och det är gratis, säger han innan han tar nya skär mot sitt mål att bli hockeyspelare.

Fritidsbanken har fått fler invånare från kommunen att komma till Kronoparken.

Fakta: Förening i föreningen

Fritidsbanken på Kronoparken i Karlstad drivs av Hyresgästföreningen
i Karlstad, Svenska kyrkan Carlstad united och Fritidsbanken.

Fakta: En kort historik

Fritidsbanken startade för fyra år sedan i Deje i Värmland som ett miljövänligt och ekonomiskt alternativ att testa nya fritidsaktiviteter.

I dag finns det cirka 30 runt om i landet.

Flest finns i Värmland, men också i bland annat i Sala, Enköping, Vansbro, Karlskoga, Nora Askersund och Nyköping.

Vissa drivs av kommuner och andra, som den i Karlstad, med hjälp av föreningar.

Förhoppningen är att det ska finnas en Fritidsbank i landets alla
kommuner.

Läs också Yttrandefrihetsexpert kritisk till reaktionen från Uddevallahems vd: "Rent skräckexempel" Oförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.