Lånade pengar och for utomlands – ville ha bidrag till hyran

Ludvika Ludvikabon åkte utomlands för pengar han lånat av en kompis. Men hyran struntade mannen i att betala. I stället gick han till socialen och sökte bidrag.
Tvådelad bild där man dels ser en svart silhuett, dels Ludvikahems logga på en husvägg.
Foto: Shutterstock/Mattias Frödén
Mannen låg efter med hyran, men istället för att betala sin skuld till Ludvikahem åkte han utomlands för pengarna han lånat av en kompis.

I höstas beslutade Kronofogden att mannen skulle vräkas från sin bostad i Ludvika. Grunden för vräkningen var hans hyresskuld på nästan 11 000 kronor till hyresvärden, kommunala Ludvikahem.

Några veckor senare gick mannen till socialen för att söka försörjningsstöd så att han kunde betala skulden. Ludvikabon berättade för socialsekreteraren att han inte kunnat betala hyran eftersom han nekats försörjningsstöd under våren.

Läs ocksåOförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 årEtt montage med en bild från ett brandskadat kök, sedlar och en silhuett av en kvinna i övre medelåldern.

Nekades bidrag

Men vid samma möte kom ytterligare en sak fram: han hade lånat pengar av en kompis – men inte för att betala sin skuld utan för att åka utomlands. Bara ett par dagar efter Kronofogdens vräkningsbeslut hade han flugit till ett land i Europa för att besöka en anhörig och delta i en familjesammankomst. I sex dagar var han borta.

Det här gjorde att socialnämnden sa nej till mannens begäran om bidrag.

Men han gav sig inte utan överklagade till förvaltningsrätten i Falun.

Läs ocksåMamman slarvade med hyran - fängelsedömd dotter vräksÖrebrobostäders röda logga och ett montage av en siluett bakom galler

Byggnaden där förvaltningsrätten i Falun är inhyst. I förgrunden en informationsskylt. Även här fick Ludvikabon nej till sin begäran om bidrag.

Under förhandlingen i domstolen konstaterade mannen att pengarna hade gått åt till resan och att det inte fanns något kvar att betala hyran med. Mannen sa också att han var helt beroende av försörjningsstöd för att kunna betala sin hyra.

Men hans argumentation övertygade inte förvaltningsrätten, som avslog hans överklagan.

Läs ocksåStruntade i att förhandla hyra – Tvingas till 275 000 kronor i skadeståndI flera år lät Husia AB sina hyresgäster i Lysekil betala för mycket i hyra. Men efter att Hyresgästföreningens Ludvig Möller utrett saken har bolaget nu både tvingats återbetala en halv miljon till hyresgästerna och 275 000 kronor i skadestånd till Hyresgästföreningen.

I likhet med socialnämnden i Ludvika ansåg domstolen att han skulle ha använt de lånade pengarna till hyresskulden.

Bor fortfarande kvar

Rådmannen Anders Lidman dömde i målet. Han konstaterar att lagen är mycket restriktiv när det gäller bistånd till hyresskulder. Den som ansöker om det måste ha uttömt alla sina möjligheter att själv betala.

– Åker man iväg på en resa istället för att betala sin boendekostnad riskerar man, helt krasst, att bli vräkt, säger Anders Lidman.

Ludvikabon bor dock fortfarande kvar i sin lägenhet, trots Kronofogdens beslut för flera månader sedan. Det beror på att Ludvikahem har beviljat uppskov med vräkningen till den 1 mars.

Fakta: Obetalda hyror vanligaste orsaken

År 2020 verkställde Kronofogden 2 106 vräkningar i Sverige.
I drygt åtta fall av tio är obetalda hyror orsaken till vräkningar.
Har du fått ett betalningsföreläggande med hot om vräkning? Du kan fortfarande ha tid på dig att betala eller försöka få en uppgörelse med hyresvärden. Sista datum står i brevet från Kronofogden.
Tycker du att uppsägningen är oriktig? Bestrid kravet i ett brev som du skickar till Kronofogden före sista betalningsdatum. Kontakta Hyresgästföreningen om du är medlem.
Har du fått ett utslag som innebär att hyresvärden har rätt att begära en avhysning? Du kan fortfarande försöka få hyresvärden att ändra sig. Många planerade vräkningar dras tillbaka.

Fakta: Mer om försörjningsstöd

För att kunna få försörjningsstöd (det som tidigare kallades socialbidrag) ska du ha gjort allt du kan för att själv klara din och din familjs försörjning. Du ska till exempel ha ansökt om andra bidrag och ersättningar som du kan ha rätt till – exempelvis sjukpenning, bostadsbidrag och a-kassa. Har du pengar på banken får du använda dem.

Läs också Unik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030 Här är dina verktyg när värden inte gör sitt jobb

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.