Ny rekordhöjning av hyrorna – skiljemannens senaste beslut
Den senaste veckan har tre beslut om landets hyror kommit från oberoende skiljemän efter att förhandlingarna mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen har kraschat. Skiljemännens beslut utgör landets hittills högsta hyreshöjningar för 2025 totalt sett. De två första avgörandena handlade om Alingsås, Vårgårda och Göteborg där hyrorna går upp med 5,1 eller 5,25 procent. Nu senast står det klart att hyresgäster hos privatvärdar i Trelleborg får den allra högsta höjningen: 5,3 procent. Det handlar om knappt 1 300 hushåll.
– Det är en hyreshöjning som kommer att påverka många hyresgäster. Jag har faktiskt svårt att se varför just de fastighetsägare som de företräder skulle vara berättigad en högre hyreshöjning än de flesta andra av landets fastighetsägare, säger Benny Bendzovski, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i södra Skåne.
Strandade hyror i 77 kommuner
I hela landet handlar det om 77 kommuner där hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har strandat. I stället är det en oberoende skiljeman som kommer att avgöra nivån på hyreshöjningen. Bara i de tre största städerna handlar det om 115 000 privathyror och i Malmö ska en ensam skiljeman, som normalt arbetar som domare i Luleå 150 mil bort, bestämma hyreshöjningarna för 16 000 lägenheter. Att hyresgäster hos privatvärdar i Trelleborg får landets högsta hyreshöjning väcker kritik hos Hyresgästföreningen. Förhandlingschef Benny Bendzovski ifrågasätter skiljemannens beslut.
– Vi måste fråga oss om skiljemannen har tillräcklig insyn för vad som borde ligga till grund för hyreshöjningarna i detta fall? Nu är detta långt ifrån vad fastighetsägarna krävde på 13,8 procent, men ändå alldeles för högt, säger han.
”Hyrorna har släpat efter”
Fastighetsägarna är inte heller nöjda, men av helt andra skäl. De menar att höjningen inte räcker för att täcka de ökade kostnaderna.
– Beslutet innebär en höjning som ligger över de nivåer som diskuterats vid förhandlingsbordet med Hyresgästföreningen, men är ändå lägre än vad som behövs för att täcka de stora kostnadsökningar som branschen just nu står inför. Kostnaderna för att förvalta bostäder har ökat mer än den övriga ekonomin, medan hyrorna har släpat efter. För att möta hyresgästernas förväntningar behöver hyrorna utvecklas långsiktigt, säger Magnus Hulthe Andersson, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna Syd.
Möjligheten att gå till skiljeman efter tre månaders förhandling har gällt sedan 2023. Sammanställningar från Hem & Hyra visar att värdarna har tjänat på det. Skiljemansbesluten hamnar i snitt på högre nivåer än de förhandlade hyrorna.