Lysekil
Drygt 3000 personer vill hyra en lägenhet i Lysekil, men de senaste tio åren har det bara byggts sju nya hyresrätter. Inom fem år hoppas Lysekilsbostäder att 100 nya lägenheter ska stå klara för inflyttning.
Tidningen Bohusläningen, Siren och SCB har tagit fram statistik som visar hur lägenhetsmarknaden ser ut i flera Bohuslänska och Dalsländska kommuner. Undersökningen visar att Lysekil är den kommun där man satsat minst på hyresrätter, trots stor efterfrågan och intresse för att hyra sin bostad i kommunen, inte minst i centralorten.
Lysekilsbostäders vd Christina Johansson berättade för Hem & Hyra att det kan bli aktuellt med nya hyreslägenheter om fem år.
Det är i området Revolvern, vid Trötemyren, som Lysekilsbostäder planerar att bygga radhusliknande bostäder enligt BoKlok-konceptet. Det är Ikea och Skanska som tagit fram husen. Lysekilsbostäder har varit på studiebesök och tittat på olika lösningar, men har fastnat för den här typen av bostadsbygge.
– Tidigare har vi alltid byggt arkitektritat, men det här gör att man kan hålla nere kostnaderna och därmed hyrorna, säger Christina Johansson. Det underlättar.
Något närmare i tid ligger ombyggnaden av Lysekilshemmet, som ska byggas om till bostäder. Bostadsbolaget har köpt hemmet, men tillträdet sker först 2021. Då ska det bli ett 70-tal lägenheter fördelade på små, billiga lägenheter för ungdomar, eventuellt trygghetsboende och några två- och trerummare.
Hyresgästföreningens Philip Nordqvist, förtroendevald i regionstyrelsen, menar att Lysekilsbostäder gjort ett fantastiskt jobb de senaste åren för att få fart på byggandet av hyresrätter. Han hyllar bolagets vd Christina Johansson och säger att hon driver på byggandet, men att planprocesser tar lång tid.
– Inte minst alla överklaganden gör att allt tar lång tid. Det tar mycket kraft och pengar från själva arbetet att få igång byggandet, säger han.
– Självklart ska man få säga sitt om man är emot byggen, men man kan också hävda att man äger inte sin utsikt och ibland får andra intressen vara viktigare. I alla fall krävs det att processerna blir snabbare och enklare så att överklaganden inte stoppar byggen i flera år.
Philip Nordqvist anser att de byggen som nu planeras i Lysekil kommer att bli ett lyft de kommande fem åren, men han ser också gärna satsningar på landsbygden i kommunen, men det kräver politiska insatser som bättre kommunikationer och andra satsningar som gör landsbygden mer attraktiv att flytta till.
– Idag är det ju dyrare att bygga på mindre orter än i tätorterna på grund av skatter och sådant. Det gör ju att hyrorna drivs upp där, säger han.