Annons

Lång väntan för att bli skuldfri

Nyheter Antalet ansökningar om skuldsanering har ökat med 54 procent. Det skapar stora köer hos Kronofogden. Nu tar det fyra och en halv månad innan ärendet ens handläggs.
Foto: stevanovicigor

Förra året ansökte 19 000 svenskar om skuldsanering hos Kronofogden. Det är en ökning med 54 procent jämfört med föregående år, visar siffrorna. Just nu har myndigheten över 30 000 ärenden att hantera, vilket är rekordmånga.

Köerna är långa. Den som ansöker om skuldsanering i dag får vänta i fyra och en halv månad innan ärendet ens börjar handläggas. Och köerna kan i värsta fall förlängas ytterligare.

Läs ocksåRapport: Skulder vanligast bland utrikes födda och hyresgäster

– Sverige har varit inne i en högkonjunktur. Om ekonomin försämras kan vi förmodligen förvänta oss ännu fler ansökningar, och då riskerar handläggningstiden att bli ännu längre än i dag, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden, i ett uttalande.

Av de skuldsatta hos Kronofogden bor 64,4 procent, en klar majoritet, i hyresrätt, vilket Hem & Hyra tidigare skrivit om. TV-avgiften är den vanligaste skulden och flest skuldsatta per invånare finns i Ljusnarsbergs kommun.

Annons

Trenden med ett ökat antal skuldsaneringar har hållit i sig under flera år, vilket grafen nedan visar. För antalet nya ansökningar finns bara siffror för de tre senaste åren.

Läs ocksåHär är svenskarna sämst på att betala tv-avgift

LÄS MER: Hyresgästernas skulder

Ärenden om skuldsanering hos Kronofogden 2010–2017

Annons

Källa: Kronofogden.

Läs ocksåNytt bostadsbidrag ska minska antalet skuldsatta hushållFärre får bostadsbidrag. Bild på pengar och ansökningsblankett.

Så många ansöker om skuldsanering i din kommun

Välj län ovanför tabellen för att se antal ansökningar där du bor.

Källa: Kronofogden.

Läs också Efter jävsskandalen: Förlikningen med kommunchefen blir dyr affär för Sotenäsbostäders hyresgäster Betalade inte hyra på flera år – nu kommer chocknotan på 425 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.