Annons

Lång väntan på eget hem

Skåne Hundratusentals köar för en bostad i Skåne. Med växande bostadsköer ökar väntetiden. I Lund tar det i snitt 7,5 år att få en hyreslägenhet. VI HAR HELA LISTAN!
Foto: Gry Berglind
Lång väntan. Ahmad Farha och hans syster Yara Farha Tahmaz i Landskrona har de senaste månaderna sökt hundratals lägenheter utan resultat.

Vill du ha hitta en hyresrätt snabbt får du vara beredd att betala hög hyra. Dyr nyproduktion har kortare köer än äldre hus. Med växande bostadsköer ökar väntetiden på en bostad. I Lund är snittiden 7,5 år. Kan du tänka dig att bo var som helst i Skåne kan du hitta en hyresrätt på ett halvår.

I Skurup, Örkelljunga och Perstorp är till exempel kötiden sex månader – förutsatt att du inte vill bo något av de mest populära områdena. Landskronahem har stora variationer på kötid och menar att det tar någonstans mellan noll och många år att få en lägenhet. 

Läs ocksåSå fick Eva sin hyra halverad i rätten: ”Jag har inte kunnat smälta det”En äldre, kortklippt kvinna som står i ett rum med flera gröna krukväxter och prydnadssaker, bland annat en tomte. I bakgrunden en katt.

I Burlöv, däremot, får man köa i fem år och i Svedala tar det i genomsnitt sex-sju år. Det visar Hem & Hyras granskning av alla de skånska kommunala bostadsbolagens köer.  

Den som vill ha tag på en hyreslägenhet hos det kommunala bostadsbolaget i Malmö, MKB, får ställa sig i kö hos Boplats Syd. Och sedan vänta. Och vänta. Och vänta. Efter 1 237 dagar eller, med andra ord, tre år och fyra månader kanske du har fått en lägenhet. Det är i alla fall så lång kötiden är i snitt.
Vill du bo i ett populärt område får du köa betydligt längre – fyra och ett halvt år för en lägenhet på Dammfri och något kortare på Möllevången. Å andra sidan är väntetiden inte lika lång för att bo på Lindängen. Där är kötiden två år.

– De långa kötiderna är så klart en konsekvens av att man inte har byggt tillräckligt. Kommunerna har inte tagit sitt bostadsförsörjningsansvar, säger Anneli Philipson, bostadspolitisk utredare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåFörhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nuEn tvådelad bild. En del visar två anonyma män i kavaj som står med armarna i kors och vänder ryggen mot varandra. En del visar en äldre man med mustasch och grått hår.

De senaste åren har Boplats Syds kö ökat från 35 163 år 2013 till 58 257 personer i dag. Av dessa har 14 000 sökt fler än tio lägenheter.

Annons

– Det enda sättet att lösa situationen är att bygga mer, säger Anneli Philipson.
Kortast kötid är det till de allra dyraste lägenheterna. Den som kan tänka sig en månadshyra på över 15 000 kronor kan få en lägenhet på lite drygt två år i Malmö. Längst kötid i Malmö – 1 370 dagar – är det till lägenheter med en hyra på mellan 5 000 och
6 000 kronor.

I det kommunala bostadsbolaget i Landskrona står 8 731 personer i bostadskö. En av dem är Ahmad Farha. Han är 22 år och har flytt från Syrien till Sverige. Så fort han fick de fyra sista siffrorna i sitt personnummer ställde han sig i kö till en mängd bostadsbolag i Skåne, Halland och Blekinge. De senaste sju månaderna har han tillsammans med sin syster Yara Farha Tahmaz, som hjälper honom med bostadsletandet, sökt flera hundra lägenheter.

Läs ocksåNu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende”En tvådelad bild. Ena delen visar en äldre kvinna och en yngre man som står tätt intill varandra. och ler båda två. De är klädda i stövlar och handskar. Den andra delen visar gurkor.

– När jag har lämnat min dotter på förskolan sätter jag mig minst två timmar framför datorn, säger Yara Farha Tahmaz och fortsätter:

– Jag skriver ansökningar, kollar på Blocket, Facebook, besöker de olika bostadsbolagens hemsidor och kontaktar privata värdar.

Det närmaste Ahmad Farha har kommit en egen lägenhet är två visningar där könumret inte räckte till, en hög med erbjudanden om dyra svarta uthyrningar och krav på pengar under bordet.

Annons

– Det är vanligt att personer som hyr ut lägenheter kräver mellan 40 000 och 70 000 kronor för att man ska få ett kontrakt, det kan gälla svartkontrakt, andrahandsuthyrning eller förstahandskontrakt.

Fram till i november i år bodde han i en kolonistuga utan el och vatten. Nu sover han på en madrass i systerns redan trånga lägenheter.

– Jag har inte stora krav. Jag önskar mig bara en lägenhet, säger Ahmad Farha.

De kommunala bostadsbolagens bostadköer

Bostadsbolag Antal personer i bostadskö Snittiden att få en bostad
Boplats Syd (där bland andra MKB i Malmö ingår) 58257 1237 dagar
LKF, Lund 58 000 7,5 år
Helsingborgshem 47 000 Saknar uppgift
ABK, Kristianstad 41 223 Saknar uppgift
Landskronahem 8731 0 år – många år
Svedalahem 7369 6-7 år
Ängelholmshem 7 069 2 år
Burlövsbostäder 6 700 5 år
KKB, Kävlinge 4800 2 1/2 år
Vellingebostäder 4400 3,5 år
EBO, Eslöv. 4 000 10 mån – ett par år
Ystadbostäder 3800 Saknar uppgift
Trelleborgshem 3176 20-25 månader
Höganäshem 3 101 1,5-2 år
Bromöllahem 2 772 264 dagar
Göingehem 2 100 286 dagar
Båstadhem 1 989 I Båstad 2-3 år
Örkelljungabostäder 1719 6 månader
Hörbybostäder 1500 Saknar uppgift
Skurupshem 1424 6-12 månader
Treklövern 1216 Saknar uppgift
Osbybostäder 1128 1 år
Höörs Fastighet 707 I äldre beståndet 1,5-2 år. I nyproduktion 1-3 månader. 
Kvidingebyggen 691 6 månader-ett par år.
Österlenhem 648 Saknar uppgift
Sjöbohem 500 Saknar uppgift
Perstorpsbostäder 380 6 månader
Bjuvbostäder 365 4 månader
Simrishamnsbostäder 308 1 år
Hässlehem Vill inte uppge kö Saknar uppgift

Läs också Anmäls för att ha yxhotat värdens personal – kan bli av med lägenheten Uppsagd hyresgäst hade knarkfabrik i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.