Långa avtal kan innebära risk
De kommunala bostadsbolagen i Trollhättan, Lidköping, Skövde och Vänersborg har alla kommit överens med Hyresgästföreningen om att höja hyrorna inte bara i år, utan även nästa år. Bolagen är bland de största i region BohusÄlvsborg-Skaraborg. Tillsammans har de 14 000 lägenheter och deras hyresgäster vet alltså redan nu att de får en höjning nästa år – och hur hög den blir.
Det innebär framförhållning men också en risk. När man förhandlar så långt i förväg vet man inte mycket om bolagets kostnader. Får bolaget en hög hyreshöjning och därefter ett ”billigt” år med låga kostnader, gagnas hyresgästerna inte. Detta eftersom höjningen redan är förhandlad.
Urban Blom är vd på Eidar i Trollhättan och han är nöjd med att ha slutit ett tvåårsavtal.
– Med tanke på de stora underhållsinsatser och ombyggnadsprojekt som väntar, så behöver vi tänka längre än ett år fram i tiden. Det skapar stabilitet.
Vad säger du om risken att få betala mer än man behöver?
– Visst finns det en sådan risk men det kan också vara likadant åt andra hållet. Sett ur det långa perspektivet jämnar det ut sig. Och skulle det skapas ett överskott går pengarna alltid tillbaka in i bolaget. De satsas på underhåll åt hyresgästerna, säger han.
Hyresgästföreningens förhandlingschef Peter Laang beskriver bolagen som slutit avtal om tvåårsavtal som relativt stora och stabila
– Det är bolag med långsiktiga underhållsplaner, säger han.
Historiskt finns exempel på risker med långa avtal, som när reporäntan störtdök hösten 2009. Ett antal av regionens bolag hade då förhandlat färdigt sina höjningar för 2010. Några vann på det, andra lyckades Hyresgästföreningen omförhandla.
– Nu tror vi inte att räntan går ned mer och hyresgästerna har inget att förlora. Generellt tror jag också att många tycker att långa avtal är bra, det är en trygghet att veta vad hyran kommer att bli, säger Peter Laang.
Robin Kadergran hyr en tvåa i Trollhättan av Eidar. Han tycker inte att framförhållningen ger honom någon extra trygghet.
– Jag vet ju ändå att de höjer hyran, varje år, säger han. Själva höjningen retar honom eftersom han tycker att service och underhåll är bristfälligt.
– 4 500 kronor i månaden är för mycket med tanke på att standarden är så låg, säger han och rabblar upp fel och brister.
– De kan inte gjort mycket här de senaste decennierna, säger han.
Ett tvåårsavtal innebär att man förhandlar hyran inte bara för nästa år, utan för de kommande två åren. När man skriver längre avtal kan man ta med klausuler – till exempel att om räntan går upp till en viss nivå omförhandlas höjningen. Parterna har dock alltid rätt att begära omförhandling.
För 2014 gäller följande hyror i bolagen med tvåårsavtal:
Eidar i Trollhättan: 1,5 procent. AB
Bostäder i Lidköping: 1,5 procent.
Skövdebostäder: 1,55 procent.
Vänersborgsbostäder: 1,4 procent.