Annons

Långa kötider till studentlya stör pluggande

Norrbotten Att börja plugga på universitet är ett stort steg. Och det gäller att hitta boende snabbt. I Umeå och Luleå kan du få vänta över ett halvår, vilket stör studierna.

I Skellefteå och Piteå har studenter inga problem att få tag i boende. Det tar inte mer än någon månad innan det är klart. Inte heller studenterna i södra Norrland behöver vänta särskilt länge på ett eget boende, i Sundsvall är problemet det motsatta. Men i Umeå och Luleå kan det ta mer än ett halvår att få tag i en studentbostad eller annat boende som är långsiktigt och tryggt.
– Det är ett extremt stort problem. Situationen är så besvärlig för många, att utbildning och studieort väljs där det finns bostäder, säger Jacob Adamowicz, ordförande i Sveriges förenade studentkårer, SFS.
– Det är för en del, viktigare än att läsa det man är mest intresserad av eller välja en studieort som man velat studera i.

Röd markering innebär att studieorten inte kan erbjuda studenter boende under terminen.
Grön markering innebär att studieorten kan erbjuda studenter ett tryggt boende inom en månad.

En gång om året gör SFS en undersökning kring bostadssituationen för studenter. SFS kontrollerar hur snabbt en student kan få en trygg och hållbar bostadssituation under hela studietiden och resultatet i hela landet visar att 70 procent av campusstudenterna har svårt att få tag i ett eget boende. I flera år har just Umeå och Luleå visat sig ligga illa till i undersökningen.
– Där är det inte säkert att en student kan få ett tryggt boende innan första terminen är slut. Det är riktigt illa, säger Jacob Adamowicz.
–Lärosätena vill så klart rekrytera, men det blir svårt om det inte går att få fram bostäder.

Annons

SFS konstaterar att antalet studieplatser, de senaste åren, ökats runt om i landet. Men trots att det byggs nya studentbostäder, räcker det inte.
– Problemet på de orter som vi rödmarkerar, är ofta att bostadsmarknaden i stort inte fungerar. Där är oftast brist på bostäder för alla, säger Jacob Adamowicz.
– Om det ska fungera borde det finnas i stort sett lika många studentlägenheter som antalet studenter, även om en del redan bor på orten eller kan pendla.

Vad är det det som gör att det fungerar bra i exempelvis Skellefteå och Piteå?
– Det finns många små och medelstora lärosäten där det fungerar. Det handlar om vilja, säger Jacob Adamowicz.
– Som i Skellefteå. Där finns en bostadsgaranti för studenter. Där bestämde man sig för att skulle fungera.
Både i Umeå och Luleå byggs det studentbostäder. Men det räcker inte. Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S), menar att det är en balansgång.
– Det byggs hundratals studentbostäder. Men det kanske inte kommer att räcka, säger han.
Ett problem är att det ett år kan skrivas in väldigt många studenter som inte har behov av en bostad, exempelvis distansstudenter. Året därpå kan det vara tvärtom.
–Det vi måste få fler av är därför bostäder som passar både studenter och andra, som inte behöver bo stort.

Annons
Fakta: Förenade studentkårernas bostadsundersökning 2018

En gång om året gör SFS en undersökning kring bostadssituationen för studenter i Sverige. SFS kontrollerar hur snabbt en student kan få en trygg och hållbar bostadssituation under hela studietiden.
För att klassas som ett tryggt boende ställs vissa kriterier. Som att hyran inte överstiger 35 procent av inkomsten, tillträde till (förstahands) bostaden senast 30 dagar efter registrering, bostaden ska vara inom 30 minuters radie från högskolan och att det inte spelar roll var studenten är folkbokförd.

Läs också Oförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 år Hon är bostads-vd:n som tjänar drygt tre gånger så mycket som en vanlig hyresgäst Mamman slarvade med hyran - fängelsedömd dotter vräks Beslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökare Boris bor i ett mirakel – med cool igloo och eget torn

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.