Annons

Långdragen tvist om skadat handfat

Karlsborg ​Karlsborgsbostäder kräver att Ulla Gustafsson betalar drygt 1 400 kronor för att ersätta ett 25 år gammalt handfat. Detta trots att hon bedyrar att hon inte gjort sönder det gamla. Orimligt anser Hyresgästföreningen.– Har man gått bärsärk bryter man mot vårdnadsplikten, men så är det inte här, säger föreningens jurist Kristian Öberg.

​I augusti 2010 stod Ulla Gustafsson och kammade håret i badrummet när det knäppte till bredvid henne. Plötsligt fanns hårfina sprickor med vassa kanter i handfatet.
Snart förstod hon att värden håller henne ansvarig för skadan.
– Jag ljuger inte! Hade jag gjort sönder handfatet skulle jag sagt det, utbrister Ulla som hunnit gå från ledsen till förbannad.

Annons
 
Hyresgästföreningen ansåg att bolaget borde bedöma skadeärenden individuellt, men fick inget gehör. Karlsborgsbostäders vd Camilla Jarlhed tycker inte det är orimligt att Ulla betalar ett nytt handfat som sedan bolaget äger. Enligt henne behåller ett handfat sitt värde trots hög ålder.
– Vi kan aldrig veta vad som hänt i en lägenhet, men som hyresgäst är man ansvarig. Vill hon ha handfatet bytt debiterar vi henne kostnaden, sa hon när Hem & Hyra skrev om ärendet i december.
 
Strax därpå fick hon nytt handfat. Och en räkning på 1 465 kronor. Ulla följde Hyresgästföreningens råd att inte betala.
Nu har hon fått en påminnelse från bolaget. Dessutom informerar värden om att man tänker överlämna ärendet till Kronofogden och att Ulla Gustafsson riskerar att får kontraktet uppsagt.
 
Hyresgästföreningens jurist Kristian Öberg, som driver fallet för Ullas räkning, säger att hon inte behöver vara rädd för att vräkas.
– Detta handlar inte om hyresbetalning utan om skadeståndsansvar.
Till skillnad mot Karlsborgsbostäder tycker Kristian Öberg att ett handfat tappar i värde med stigande ålder. Han har nu skickat ett brev till Karlsborgsbostäder där han klargör att Ulla inte har skäl att betala räkningen för handfatet.
– Vi hävdar att hon inte kunde råda över det som hände, säger Kristian Öberg.
 
Ulla Gustafsson har bott i sin lägenhet i 16 år och alltid skött sig och betalat hyran. Hon förstår inte värdens agerande.
– De har ju tjänat in många handfat på mig, säger hon.

Annons
Läs också Tips för att njuta fullt ut av din båtsemester Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Svårt sjuka Rida tvingas leva med dyblött golv - klarar inte att skrapa: "Blir yr när jag försöker böja mig" Hyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt” Lena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik” Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.