Annons

Långvarig hyrestvist löst i Herrljunga

Herrljunga Förra året blev det noll kronor i hyreshöjning. I år regleras den individuella värmekostnaden mer rättvist. Därmed är en gammal nöt knäckt. Både Herrljungabostäder och Hyresgästföreningen känner sig nöjda med resultatet.

​År 2004 införde Herrljungabostäder individuell mätning. Många hyresgäster upplevde mätningen orättvis eftersom en del lägenheter slukar betydligt mer bränsle än andra.
Från 1 april kommer 30 procent av energikostnaden läggas ut på grundhyrorna. Resterande 70 procent regleras individuellt. Detta gäller för merparten av Herrljungabostäders hyresgäster.

– Problemet har varit att i takt med ökade energipriser har hyresgästerna betalt allt högre belopp i en årlig klumpsumma. Och den har stigit för varje år. Årets uppgörelse känns därför bra och hyresgästerna slipper nu obehagliga överraskningar, säger Herrljungabostäders vd Birger Sjöberg.

Läs ocksåHyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt”En tudelad bild. Den t v föreställer Uppsalahems kontor. En gul husfasd md en trappa upp till entrén. Till vänster i bilden syns loggan på husfasaden. Bilden till höger är en porträttbild på en kvinna runt 60 år. Hon har mörkt, långt mittbenat hår och svarta rektangulära glasögon med rundade hörn. Hon tittar in i kameran.

Hyresgästföreningen tycker också det känns bra att hittat en lösning på mångårigt problem.
– Nu slipper hyresgästerna att i efterhand få stora värmeräkningar eller återbetalningar. Det kommer att bli mindre skillnad mellan preliminär och slutlig debitering, säger förhandlaren Siv Fransson.

Annons

För de 62 lägenheterna som inte omfattas av individuell värmedebitering höjs hyrorna med 1,36 procent från 1 april.

Hyran för garage och parkeringsplatser är oförändrade.
Herrljungabostäder har nästan 600 lägenheter i Annelund, Ljung, Od och Herrljunga tätort. Huvuddelen av alla fastigheter är anslutna till fjärrvärmenätet som inom Herrljunga tätort produceras till 98 procent av biobränsle.

Annons
Läs ocksåIlska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar”Tre hyresgäster har samlats på en balkong i en risigt skött fastighet i Värmland.
Läs också Värden som tröttnade på Fastighetsägarna – "Krav som hyresgästerna inte har råd med" Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.