Annons

Länsrätten nekar Rut-avdrag

Vänersborg ​Hyresgäster har inte rätt till skatteavdrag för trappstädning, snöskottning och andra hushållsnära tjänster som ingår i hyran. Det beslutade nyligen länsrätten i Vänersborg som alltså går på Skatteverkets linje. Hyresgästen Maj-Lis Erlandsson går vidare till kammarrätten. – Jag ger mig aldrig, säger hon.

​Nyligen fick en hyresgäst i Fritsla rätt till skatteavdrag för trappstädning enligt samma instans som nu går emot Maj-Lis Erlandsson. Skillnaden är att kvinnan i Fritsla måste sköta trappstädningen själv enligt sitt hyreskontrakt. Eftersom hon inte orkar med städningen har hon anlitat hjälp för detta. Skatteverket beviljade avdrag för städning som utförts inne i lägenheten men sa nej till den del av notan som handlade om trappstädningen.

Kvinnan överklagade och fick rätt i länsrätten. Rätten grundade sin bedömning på lagtextens förarbeten. De säger att städarbete som utförts i en trappuppgång som disponeras gemensamt med andra också anses vara utfört i bostaden.
Hyresgästen i Fritsla fick rätt till hela sitt skatteavdrag på
6 000 kronor. 

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Men Maj-Lis Erlandsson i Vänersborg får nej. Enligt länsrätten ingår utgifter för trappstädning, snöskottning med mera i hyran och är därmed inte utgifter för hushållsarbete. Eftersom hon inte har fakturerats för tjänsterna kan hon inte få någon skattereduktion enligt rättens bedömning.

Annons

Maj-Lis Erlandsson har från början fått hjälp att driva frågan av Hyresgästföreningens Marie Dahlin. Hon är besviken över senaste motgången. 
– Jag var ganska säker på att det skulle bli en positiv utgång även för Maj-Lis. Men jag hävdar ändå att hon har rätt till avdrag. Det är klockrent att det handlar om hushållsnära tjänster, om ingen hade bott i husen skulle heller ingen städning ske i trapphusen, säger hon.
Marie Dahlin har tidigare uppvaktat Vänersborgsbostäder angående att få kostnaderna för olika tjänster specificerade på hyresavin. Tanken är att det skulle underlätta när man vill göra avdrag. I dagsläget är det dock inte aktuellt med någon sådan detaljerad lista.
– Men vi har en bred uppslutning kring frågan och diskussionerna fortgår, säger Marie Dahlin.

Maj-Lis Erlandsson överklagar nu länsrättens dom till kammarrätten, med hjälp av Hyresgästföreningen.

Annons
Läs ocksåDet ska du tänka på om du hyr ut din sommarstugaEn röd stuga och en bunt sedlar.
Läs också Definitivt nej till Rut-avdrag Länsrätten nekar skatteavdrag Hyresgäst vann i länsrätten Pigavdrag för rika eller lag för alla?

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.