Annons

Länsrätten stoppar utförsäljning i Kungälv

Kungälv ​Länsrätten i Göteborg stoppar tills vidare utförsäljningen av området Jordliden i Kungälv. Detta i väntan på att rätten ska pröva om kommunens beslut att ombilda området till bostadsrätt är lagligt eller inte.
Länsrätten motiverar beslutet med att om det skulle visa sig att Kungälvs kommunfullmäktiges beslut om utförsäljning strider mot lagen så skulle det bli mycket svårt att låta området återgå till att vara hyresrätter. Eftersom försäljningen är nära förestående har rätten därför beslutat om så kallad inhibition, vilket innebär att affären tills vidare stoppats.
Lennart Sjöstedt, bostadspolitisk sekreterare vid Hyresgästförenigen region Västra Sverige är nöjd med länsrättens beslut.
–  Det är bra att det blir en timeout tills länsrätten har hunnit behandla det här målet så inte kommunen och stiftelsen säljer och det sedan visar sig vara fel, säger han. För då går det inte längre att ställa till rätta.
Det är en hyresgäst i Kungälv som överklagat kommunens beslut från september i år att sälja området Jordliden som består av 80 hyreslägenheter.  Syftet med utförsäljningen är att ombilda området till bostadsrätt, vilket en majoritet av hyresgästerna också är för.
Men enligt överklagandet strider beslutet inte bara mot stiftelsen Kungälvsbostäders egna stadgar och också mot kommunallagen och mot EU:s statsstödsregler.
–  Fastigheten ska säljas till bostadsrättsföreningen för 82 miljoner kronor, säger Lennart Sjöstedt. Men det är ett pris som ligger avsevärt under marknadsvärdet för jämförbara fastigheter.
–  Att sälja till underpris strider både mot kommunallagen och mot EU:s statsstödsregler som säger att all försäljning av kommunal egendom till underpris är att betrakta som otillåtet statsstöd.
Kungälvs kommun har möjlighet att inom tre veckor överklaga länsrättens beslut om inhibition till kammarrätten

Annons
Läs också Tips för att njuta fullt ut av din båtsemester Experter på bostadsrätt om värdens försök att köpa röster: ”Tangerar mutor och korruption” Alingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:n Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.