Länsstyrelsen ifrågasätter Robert Dicksons hyreskrav

Göteborg Robert Dicksons stiftelse i Göteborg måste slå fast vad en ”mindre bemedlad” hyresgäst tjänar. Det kräver länsstyrelsen, som även ifrågasätter stiftelsens yrkade hyreshöjningar på Carl Grimbergsgatan. ”Jag är lite chockad” säger stiftelsens vd Mikael Jansson.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Hem & Hyra har tidigare skrivit om de renoveringar som Robert Dicksons stiftelse vill genomföra på Carl Grimbergsgatan i Annedal. I samband med renoveringarna vill stiftelsen höja hyrorna 40–60 procent.

Boende protesterar och menar att en stor del av hyresgästerna inte kommer att kunna bo kvar om höjningen blir verklighet.

Läs ocksåVärden kräver honom på 21 000 kronor – för två reporEbu Akgul tycker att Balders krav är orimligt och bestrider fakturan han fick efter att han flyttat ut.

Stiftelsen har till syfte att tillhandahålla bra bostäder till billiga villkor åt mindre bemedlade arbetare. Därför anser hyresgästerna att kravet strider mot stiftelsens statuter. Boende har skrivit till länsstyrelsen och krävt en översyn.

Nu har länsstyrelsen kommit med sitt beslut, som riktar kritik mot stiftelsens agerande.

För det första bör stiftelsen sätta tydliga siffror på hur mycket nya hyresgäster ska få tjäna. Stiftelsens styrelse har velat likställa en ”mindre bemedlad” person med en vanlig lönearbetare. Men det duger inte, anser länsstyrelsen.

Läs ocksåDeras värd chockstartar renovering – vill bygga om hela husetHelt plötsligt meddelade hyresvärden Västerstaden att huset på Bangatan 32 ska genomgå stamrenovering, byggas på med fler våningar och totalombyggas. Alla hyresgäster måste lämna huset och planlösningen i deras lägenheter kommer att ändras. Brevet med information kom bara en vecka innan det första arbetet inleddes.

En ensamstående person med flera barn borde inte få tjäna mer än strax under 30 000 kronor före skatt. Ensamstående utan barn bör ha inkomster som är ”väsentligt lägre”, anser länsstyrelsen.

Hyrorna i stiftelsens hus bör ligga under bruksvärdet för jämförbara lägenheter. Inte precis på bruksvärdet eller över det. Stiftelsen får inte missbruka bruksvärdessystemet genom att välja den högsta jämförelsehyran de kan hitta, skriver länsstyrelsen.

När det gäller renoveringarna på Carl Grimbergsgatan understryker länsstyrelsen att dessa ”inte får medföra att föreskrifterna i reglementet åsidosätts”.

Läs ocksåSmällen efter resan: Tvingas betala 400 000 kronor för sönderslagen lägenhetBild på ett sönderslaget kök och en hand som håller i pengar.

Mikael Jansson, vd för Robert Dicksons stiftelse tycker att beslutet är otydligt formulerat.

– Vi måste sätta oss tillsammans med våra jurister och analysera vad det egentligen innebär, säger han.

Stiftelsen har i sina stadgar att man ska använda 90 procent av överskottet till att bygga nytt. Men länsstyrelsens krav på låga inkomster gör det besvärligt, menar Mikael Jansson.

– Det är svårt att nyproducera bostäder till folk med så låga inkomster, speciellt i Göteborg. Vi får se vilka konsekvenser det här ger, kanske blir det omöjligt för stiftelsen att bygga fler bostäder.

Den planerade renoveringen på Carl Grimbergsgatan beräknas kosta runt 140 miljoner kronor.

– Om vi inte får ta ut en högre hyra hamnar vi i en prekär situation. Då kan vi bli tvungna att sälja husen. Vi har undersökt möjligheten med länsstyrelsen och vi har rätt att sälja om vi behöver. Men vad jag känner till så har stiftelsen inte gjort det hittills och vi hoppas slippa göra det även i framtiden, säger Mikael Jansson.

Förhandlingar pågår mellan stiftelsen och Hyresgästföreningen. Stiftelsen menar att deras krav ligger under bruksvärdet, medan Hyresgästföreningen hävdar motsatsen.

Mikael Jansson säger att beslutet från länsstyrelsen inte påverkar förhandlingarna.

– Inte i dagsläget. Men vi måste som sagt analysera det.

Är du förvånad över beslutet?

– Ja. Jag är lite chockad. Hur ska stiftelsen kunna bedriva fortsatt verksamhet?

LÄS MER:

Rädsla för hyreschock hos Robert Dickson

Boende gick sorgmarsch i Haga

 

Läs också Mimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst” Dubbelhöjning ger årets högsta hyreshöjning hittills: ”Vi låg lägre än andra förra året”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.