Länsstyrelsen: Svartkontrakt och ockerhyror allt vanligare

Kalmar Samtliga kommuner i Kalmar län har idag bostadsbrist och det är särskilt stor brist på hyreslägenheter. Samtidigt ökar problemen med svartkontrakt och ockerhyror.

Det framgår av den årliga rapporten Bostadsmarknadsanalys för Kalmar län 2017, som sammanställs av länsstyrelsen och som nu har offentliggjorts. Under 2015 och 2016 växte Kalmar läns befolkning med cirka 6 600 människor, och det beskrivs som en ”exceptionellt stor ökning sett till de senaste 50 åren.” Befolkningsökningen beror i huvudsak på inflyttning till länet, varav utlandsfödda stod för hälften förra året.

En stor andel av de utrikesfödda som flyttar till länet är i yngre åldersgrupper och detta har gjort att medelåldern har sjunkit något för första gången på 20 år. Samtidigt påpekar länsstyrelsen vikten av att dessa människor snabbt kommer in på arbetsmarknaden. Det är ”en avgörande framtidsfråga” skriver myndigheten i rapporten.

Läs ocksåSå fortsätter bluffsajter lura bostadssökare med nytt knep – trots hot om böter"Kontakta hyresvärden" och tre dagars full tillgång. I själva verket är annonsen på bostadshub.se hämtad från Boplats Sverige och går att titta på gratis där, samtidigt som kunden efter tre dagar får betala för ett abonnemang för 299 kronor i månaden.

Knappast överraskande innebär detta högt tryck på bostäder. Samtliga kommuner redovisar nu en bostadsbrist och värst är det i centralorterna. Bristen på hyresrätter lyfts särskilt fram. Samtidigt ökar antalet nya bostäder och det byggs fler hyresrätter än på länge, enligt rapporten.

Tre grupper har särskilt svårt att hitta en bostad: Ungdomar, studenter och nyanlända. Flera kommuner ser ett växande problem med oetiska hyresförhållanden, med exempelvis ockerhyror, svarta kontrakt samt undermåliga och ohälsosamma bostäder.

På frågan om vad som hindrar bostadsbyggande i länet är svaret tydligt från kommunerna: Höga produktionskostnader, hårda lånevillkor, avsaknad av ekonomiska resurser hos kommunerna och de kommunala bostadsbolagen samt hårda avskrivningsregler. Förutom de ekonomiska faktorerna lyfter flera kommuner fram att bristen på arbetskraft och detaljplanelagd mark som upplevs som attraktiv är ett växande bekymmer.

Läs ocksåNytt hopp för Doris efter 10 år med värstingvärden: "Tror knappt att det är sant"Luttrade hyresgästen Doris Bergqvist i Åmål ser äntligen ljust på framtiden. Efter år av vanskötsel fick Järnvägshusen en ny ägare som börjat rusta upp. "Jag trodde knappt att det var sant!", säger Doris Bergqvist.
Läs också S-politikern bodde i villa – men lyckades behålla lägenhet i centrala Östersund i 25 år Fel namn på kontraktet – hyresgästen kräver gratis boende och ersättning för "mänskligt lidande" Värden satsar på nya fönster och dörrar – hyresgästen ville sova på hotell

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.