Annons

Larmet: Äldre och dementa hamnar i hemlöshet

Nyheter När minnet sviker eller ­förvirringen tar vid är uppsägningen ofta inte långt borta. För hjälparbetare i storstädernas härbärgen har ­äldre hemlösa blivit en allt ­vanligare syn. En 80-årig kvinna riskerar nu att ­vräkas för att hon ringt på ­grannarnas dörrar.

Om man allvarligt missgynnats i sitt boende kan det vara ett fall för Diskrimineringsombudsmannen. Sedan januari i fjol har minst fem fall av vräkningshot på grund av psykisk ohälsa anmälts till myndigheten.

Ett av dem gäller en 80-årig kvinna söder om Stockholm. Under sina tjugo år som hyresgäst i området hade hon inte fått så mycket som en anmärkning från värden.

Läs ocksåJO kritiserar hyresnämnden - hyresgäst vräktes när mejl skickades till fel personHyresnämnden i Linköping får kritik av JO efter att ha skickat handlingar till fel mejladress.

Men en eftermiddag tidigt i våras kom ett samtal till sonens telefon. Mamman hade stört grannar genom att ringa på dörrar sent om kvällarna.

Bara ett par veckor efter varningen blev 80-åringen uppsagd.

Läs ocksåInga konkreta bevis för att hunden skäller – men därför går Harry ändå med på att flyttaEn tvådelat bild. En ylande hund och en skylt med texten: Förhandlings pågår.

Hyresvärdens bedömning var att mamman led av demens, och att sjukdomsförloppet sannolikt inte skulle förbättras. Det var därför meningslöst att utvärdera om hon upphört med störningarna.

Sonen vill inte framträda med namn, men berättar att han blev förbluffad av beskedet.

– I brevet står uttryckligen att de har rätten att säga upp hyresgäster som ”de vet aldrig bättrar sig”. Sedan när har hyresvärdar rätten och kompetensen att bedöma hyresgästers hälsotillstånd?

Läs ocksåParet släppte inte in hantverkare – kastas ut från femma på SöderTvådelad bild med lägenhetsdörr i trapphus och en lägenhetsvägg där hantverkares händer skrapar bort färg med verktyg.

Att mamman inte fått en chans att ändra beteende innebär ett solklart fall av diskriminering, menar han.

– Det synes som om äldre är en ­kategori människor som man kan göra hur man vill med.

Annons

Den 80-åriga kvinnans situation är långt ifrån unik. Flera experter som Hem & Hyra talat med bekräftar bilden: allt fler äldre med demens faller mellan stolarna in i hemlöshet – och det är bara en tidsfråga innan trenden syns i den officiella statistiken.

– Tyvärr ser vi en ökning. Det behövs ett varningssystem för att fånga upp de här människorna, som plötsligt står där och är 80 år och hemlösa, säger Marcus Knutagård, lektor i socialt arbete.

Kön till kyrkans matutdelning på Mariatorget i Stockholm ringlar sig lång. Minst hälften av det femtiotal människor som kommit för ett varmt mål är över 65-årsstrecket.

– Förr var en typisk hemlös alkoholist eller missbrukare – i dag har ­gruppen så otroligt olika ansikten. Många människor våra team möter på stan är i pensionsåldern, säger Frälsningsarméns verksamhetschef Sofia Fållsten.

Äldre människor över pensionsstrecket har blivit ett allt mer dominerande inslag vid matutdelningar i Stockholm.

En förklaring till fenomenet är att svenskar lever allt längre och att antalet pensionärer ökat dramatiskt de senaste decennierna.

En annan är att samhället hårdnat, menar Sofia Fållsten.

– Vägen in i hemlöshet har blivit kortare. Förr fick man fler chanser innan man hamnade på gatan – i dag är det lättare att bli avhyst från sin bostad.

Vad som händer med den vräkningshotade 80-åringen är oklart. När Hem & Hyra ringer är hyresvärden fåordig.

Annons

– Vi får inte uttala oss i känsliga ärenden som rör personuppgifter.

Kan det vara grund för uppsägning hos er att drabbas av demens?
– Nej. Det finns däremot omständigheter där sjukdomsbilden kan leda till sådana störningar att det strider mot hyreslagen.

Frälsningsarméns verksamhetschef Sofia Fållsten träffar allt oftare på äldre människor i sitt arbete.

Någon risk för att den 80-åriga ­kvinnan hamnar i hemlöshet finns dock inte, försäkrar värden.

– Vi har kontakt med kommunen gällande hyresgästen i fråga. Vårt ansvar är att se till att hyresgästen kommer till ett adekvat boende. Ingen hamnar på gatan.

Kvinnans son känner hopplöshet och ilska över att mamman inte själv har någonting att säga till om.

– Det är som om hyresgäster är slavar som de äger och gör hälsobesiktningar av, och vid fel utfall omedelbart kastar iväg.

Fotnot: Hem & Hyra har valt att inte ­nämna hyresvärden vid namn för att inte röja kvinnans identitet.

Läs också Uppgav falska uppgifter – måste flytta och blir av med all kötid Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.