Annons

Larmet: Över 100 oseriösa hyresvärdar – 85 kommuner drabbade

Nyheter Fukt, mögel och övergivna hyresgäster. 85 kommuner har problem med oseriösa hyresvärdar. Det handlar om över 100 värdar. Det avslöjar en unik kartläggning från Hem & Hyra och SVT Nyheter.
Luna Larsson är bara en av många drabbade hyresgäster som har bott hos en oseriös hyresvärd.
Foto: André de Loisted/Nicke Messo

Slumvärdarnas paradis

När Luna Larsson, 21, ser mögelfläckarna sprida sig kontaktar hon sin hyresvärd, men han erbjuder sig bara att måla över och skyller sedan möglet på hyresgästerna.

Läs ocksåTvångsförvaltning av slumvärds bostäder efter år av vanvård – hyresgäster lättade över beslutet

– Det var så äckligt. När vi tömde garderoberna var alla kläder längst in helt förstörda. Vi fick köpa allt nytt. Vi fick ingen hjälp, säger hon.

Luna Larsson bodde hos en av de hyresvärdar som Karlshamns kommun betraktar som oseriös.
I ett halvår bodde Luna Larsson i den mögeldrabbade lägenheten innan hon och hennes man kunde flytta ut.

Luna Larsson bodde hos Sölvegårds fastigheter AB i Karlshamn. Bostadsbolaget är en av över 100 hyresvärdar som landets kommuner pekar ut som oseriösa i Hem & Hyras och SVT Nyheters enkät. Totalt 85 kommuner uppger att de har problem med oseriösa värdar, vilket motsvarar var tredje kommun som svarat.

Det handlar om hyresvärdar som kommunerna har haft problem med under det senaste året och där värdarna struntar i kommunens krav och fortsätter att hyra ut i fastigheter med allvarliga problem. Hyresgäster tvingas bo i lägenheter med allt från fel som inte åtgärdas, fukt och mögel till ventilation som inte fungerar eller för låga vattentemperaturer där legionellabakterier riskerar att spridas.

Läs ocksåKlaga på hyresvärden? Gör så här om du får problem i bostaden!Slumvärdarnas paradis.

 

Annons

När hyresvärdarna vägrar åtgärda brister kan kommunen besluta om vite som sedan döms ut via miljödomstolarna. Men det kan handla om långa processer. Ibland flera år. Och vem som helst kan i dag köpa ett hyreshus efter att den tidigare så kallade förvärvslagen, som kunde stoppa oseriösa hyresvärdar, skrotades för fjorton år sedan.

Läs ocksåOppositionen rasar efter avslöjande om slumvärdarna: ”Orimligt att vem som helst kan bli hyresvärd”Slumvärdarnas paradis och Jennie Nilsson (S), bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

– Jag är något förvånad över att det är så många kommuner som har de här problemen men det är heller inte jättekonstigt eftersom det finns luckor i lagstiftningen. Det finns rätt stora möjlighet att missköta sina fastigheter idag. Det är så klart ett underbetyg för hela bostadsmarknaden och välfärdssamhället, säger Martin Grander, bostadsforskare på Malmö Universitet.

Martin Grander, bostadsforskare på Malmö universitet.
Martin Grander, bostadsforskare på Malmö Universitet.

Oseriösa hyresvärdar i alla delar av landet

Hem & Hyra har tidigare rapporterat om misskötta och övergivna hus från hela landet, inte minst i avfolkningsorter. Men enkäten visar att det inte är ett landsbygdsproblem. Oseriösa hyresvärdar finns överallt. Landets fem största städer – Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Linköping – svarar alla att de har problem med slumvärdar.

I Karlshamn har kommunen krävt Luna Larssons hyresvärd, Sölvegårds fastigheter AB, på totalt 25 000 kronor i vite för att företaget inte har följt deras föreläggande. Och miljöförbundet har fler ärenden på sitt bord kopplat till samma hyresvärd.

Annons

Värden håller inte med om kritiken. Att kommunen kräver honom på vite är fel, anser han. Det märker vi även i kommunens egna handlingar. Där står det att han hotade med att stämma dem när de försökte ge honom beslutet.

– De sköter sitt jobb väldigt dåligt. Det är nästan kriminellt. Vi har inte hur mycket resurser som helst men vi tar hand om våra lägenheter, säger Robert Sölvegård, vd för Sölvegårds fastigheter AB.

Fakta: Så gjorde vi granskningen

Hem & Hyra och SVT Nyheter har under ett antal månader kartlagt utbredningen av oseriösa hyresvärdar i Sverige. Metoder som använts är bland annat enkäter, fältundersökningar och omfattande myndighetsresearch. Resultatet presenteras i en serie inslag och reportage på SVT och Hemhyra.se.

I en enkät har landets alla kommuner fått svara på om de har haft några oseriösa hyresvärdar i kommunen under det senaste året. Dit hör hyresvärdar som inte sköter sitt uppdrag, struntar i ålägganden och regler trots brister i boendemiljön. Frågorna har varit riktade till förvaltningen som ansvarar för tillsyn av bostäder.

Av landets 290 kommuner har 261 svarat. Av dessa har 85 kommuner, var tredje, haft problem med oseriösa hyresvärdar det senaste året. Bland dessa har vi begärt ut förelägganden, klagomål och bilder för att se vilka brister kommunen uppmärksammat.

Utifrån kommunernas svar har vi sammanställt en lista med antal hyresvärdar och kartlagt ett urval av dem. 91 hyresvärdar har vi fått namn på och när vi lägger ihop det med antalet kommuner som svarat att de haft problem, men inte uppgett med vilka, ser vi att det rör sig om ytterligare minst 55 hyresvärdar.

Reportrar från både SVT Nyheter och Hem & Hyra har åkt ut och träffat drabbade hyresgäster, pratat med hyresvärdar och miljöinspektörer.

Läs också Ny lag skulle kunna stoppa slumvärdarna – men justitieministern tvekar Här bor de i rena slummen - så ska skandalvärden stoppas: "Ingenting fungerar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.