Lars går mot strömmen – när andra flyttar bor han kvar
Lars Kjellberg tar trapporna ner när han ska släppa in. Trots att det sedan 2007 finns hiss i huset och trots att han bor högst upp. Hur många gånger han gått där, upp och ner för trappan är omöjligt att säga. För Lars har bott i samma hus, trappuppgång och lägenhet sedan huset var nybyggt 1972.
Nästa år är det 50 år sedan Lars flyttade in i sin lägenhet, direkt från sin mamma.
– Det var bara att välja lägenhet för ingen bodde här än. Och jag valde den som låg högst upp med en sju meter lång balkong, säger Lars.
Att bo så länge i en och samma lägenhet är ovanligt. Svenskar flyttar ofta – oftare än andra européer. I genomsnitt 10 gånger under ett liv. Men inte Lars. Det som fått honom att bo kvar är bland annat det som fick honom att välja lägenheten från början: balkongen. Men också något så ovanligt som att det i garaget, finns ett utrymme för att tvätta bilen.
Eftersom huset var nybyggt flyttade alla in ungefär samtidigt. Men nu är det bara Lars kvar av de ursprungliga hyresgästerna.
– De andra var äldre så de har dött av. Oftast har jag haft bra grannar men ett tag bodde två systrar här som festade mycket och förde ett helvetes liv. Jag trodde jag glömt stereon på själv, så högt spelade de. Men de vräktes sedan.
Enligt SCB bytte 1,3 miljoner människor bostad under 2019. De flesta flyttar inom kommunen. Anledningarna till att man flyttar har ändrats över tid. Och här följer faktiskt Lars statistiken. När Lars var ung flyttade han från Borlänge för att han hade fått jobb i Falun. Och tidigare var det arbetstillfällen som fick flyttlassen att gå.
Men i och med att kommunikationerna blivit bättre och tillåter pendling på ett annat sätt än tidigare, kan människor i dag välja sitt boende utifrån just det man uppskattar med boendet: en balkong eller en biltvätt i garaget till exempel, i stället för närheten till jobbet.
När avdelningen på Skatteverket där Lars arbetade flyttade från Falun till Borlänge 1992, valde han att börja pendla i stället för att flytta med.
– Det kändes onödigt att flytta. Det tar ju en kvart att åka med tåg, så inte är det värt besväret att packa ner allt för det, säger Lars.
För ”allt” i det här fallet är kanske det största skälet till att Lars inte flyttat. Direkt man kommer in i lägenheten avslöjar sig Lars stora intresse i ett par bruna saloondörrar.
– Det är Ikea 1972, säger Lars stolt, de var populära då.
Lars stora hobby är nämligen countrymusik. Han driver tidning, föreningar, ordnar spelningar, gör resor till USA så ofta han kan och sist men inte minst: samlar sedan 1969 på LP-skivor.
– När man mätt upp en vägg med millimeterprecision för att få plats med allt är man jävligt nöjd. Inte plockar jag ner den då för att flytta. Nej, de får bära ut mig härifrån, säger Lars.
Förutom saloondörrar har det mesta i lägenheten bytts ut under dessa 50 år. Han tycker att hyresvärden kommunala Kopparstaden skött både lägenheter och område bra.
– De har bytt kyl och frys tre gånger, målat, tapetserat och bytt golv, berättar han.
Utomhus har Lars sett buskar och träd både hinna växa upp och tas ner. Hyror har gått upp – men Lars tycker ändå de kännas lägre. 1972 låg månadshyran på drygt 400 kronor och nu runt 6000 kronor.
– Jag tyckte hyran var hög tidigare, men nu känns den bra, säger Lars.
Nästa år firar du och lägenheten 50-årsjubileum. Hur ska du fira?
– Haha! Det vet jag inte. Men jag hoppas att Kopparstaden bjuder mig på en hyresfri månad!
•I maj blir den då 15-årige Björn Borg den yngste någonsin att spela en Davis Cup-match. Han slår nyzeeländaren Onny Parun.
• I juni försvann ett- och två öringarna i Sverige och i USA inleds Watergateskandalen.
•I oktober flyttar Lars Kjellberg in i sin lägenhet och samma månad har serien Onedinlinjen premiär på TV2.
• 1,3 miljoner människor bytte bostad under 2019.
• Det har blivit vanligare med flyttar under 2000- talet.
• Det beror dels på att folkmängden ökat, men också på att många nya svenskar flyttar från kommunen där de först bosatte sig.
• De som flyttar mest är mellan 19 och 35 år och minst flyttar de mellan 66 och 85 år.
Källa: SCB
1. Du kan inreda långsiktigt och kosta på dig ett personligare val av tapeter.
2. Det är dyrt att flytta.
3. Du slipper packa.
4. Du slipper besvära dina vänner med att vara flytthjälp en helg då de flesta – och säkert även du – egentligen vill göra som är roligare än att bära kartonger.