Lars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljon
Dessutom riskerar han att behöva betala nästan en halv miljon kronor för att återställa lägenheten till ursprungligt skick.
Lars Friberg berättar att han strax före jul 2021 skrev på hyreskontraktet på en 60-pluslägenhet på två rum och kök nära Solna centrum. Huset ägs av det kommunala bostadsbolaget Signalisten/Solnabostäder.
– Jag hade köat i cirka tio år för att få en lägenhet här innan jag flyttade in. På grund av pandemin kunde jag dock inte besöka den innan jag skrev på hyreskontraktet.
Lägenheten i dåligt skick
Enligt protokollet från överlåtelsebesiktningen den 9 december 2021 behövde bland annat linoleumgolvet i hallen bytas ut och en del väggar tapetseras och målas om.
– När jag den 3 januari fick tillgång till lägenheten fick jag en chock. Förutom att det som skulle åtgärdas enligt överlåtelseprotokollet inte var gjort, var lägenheten rent allmänt i mycket dåligt skick. Bland annat var köksbänken vattenskadad och badrummet fuktskadat, berättar Lars Friberg.
– Jag meddelade detta till hyresvärden, som dock inte återkom. Eftersom jag bland annat är allergisk mot fukt och har höftproblem behövde jag få problemen åtgärdade så fort som möjligt.
Vad gjorde du då?
– Jag tog in en firma som renoverade badrummet och köket. Det kostade cirka 400 000 kronor som jag betalade ur egen ficka.
Renoverade bostaden
Signalisten/Solnabostäder har en annan version av vad som hände. Enligt bolaget var det på grund av den tidigare hyresgästen inte möjligt att lägga nytt linoleumgolv i hallen och tapetsera och måla om lägenheten innan Lars Friberg flyttade in i den.
I telefonsamtal med bolaget begärde han tillstånd att få lägga in parkettgolv i lägenheten vilket han också fick. Några uppgifter om fuktproblem framfördes inte.
Dagen efter, den 5 januari 2022, mejlade Lars Friberg till hyresvärden om problem med elen, med avstängningskranarna i badrummet och att vattnet behövde stängas av en viss dag samt tid.
När Solnabostäder/Signalisten kort tid därefter, genom grannar, fick information om att det pågick störande renoveringsarbeten i lägenheten lät bolaget genomföra en inspektion.
Hävdade att det fanns brister
Senare besiktning visade, enligt bolaget, bland annat att renoveringsarbetena i kök och badrum var behäftade med brister, inte varit fackmannamässigt utförda och inte uppfyllde de krav som följer av bygg- och branschregler. Dessutom var de gjorda utan tillstånd.
– Inga vitala delar i lägenheten, såsom avloppsrör, elledningar eller fastighetens stomme, rördes vid renoveringsarbetena. Det stämmer inte att arbetena inte utförts fackmannamässigt eller att de inte följt branschstandard. Det finns inte heller någon risk för fastigheten eller intilliggande lägenheter, säger Lars Friberg med en bakgrund som byggmästare.
– Jag anser dessutom inte att värdens besiktningsman kan anses som opartisk då Solnabostäder/Signalisten alltid anlitar samma bolag för sina besiktningar. Det finns ett beroendeförhållande.
Tvingas flytta
Kort efter besiktningen meddelade värden Lars Friberg att han skulle tvingas flytta om han inte återställde lägenheten i ursprungligt skick, vilket beräknas kunna kosta upp mot en halv miljon kronor enligt en offert som värden tagit in.
Lars Friberg svarade med att överklaga uppsägningen till hyresnämnden som gav värden rätt.
I sitt beslut skriver nämnden bland annat att en hyresgäst har rätt att i viss omfattning sätta sin personliga prägel på sin hyreslägenhet genom att på̊ egen bekostnad, och utan att underrätta eller inhämta godkännande från hyresvärden, utföra enklare, ytliga och trivselhöjande åtgärder. Exempel på sådana kan vara att måla väggar, tapetsera, sätta upp persienner eller lägga in heltäckande mattor på̊ linoleumgolv.
Åtgärder som kräver tillstånd
Det är, enligt nämnden, ostridigt att Lars Friberg bland annat ”har tagit bort den fasta köksinredningen och delvis ersatt den med ny, satt upp nytt kakel i kök samt att han i vart fall belagt badrummet med nya ytskikt, tagit bort badrumsskåp och bytt wc. Detta är åtgärder som – till övervägande del – uttryckligen kräver tillstånd av hyresvärden. Det är även ostridigt att hyresvärden inte har lämnat något tillstånd till åtgärderna”.
För några veckor sedan avslog även hovrätten Lars Fribergs överklaganden.
– Jag håller nu på att packa inför flytten, säger han när vi besöker honom. Felet jag gjorde var att gå för fort fram.
– Det som gör mig extra irriterad är att Signalisten/Solnabostäder inte vill träffas och prata med mig. Vi borde kunna komma fram till en lösning där jag återställer allt när jag flyttar ut.