Lars skräck när värden vägrade höja värmen: ”kan förlora andra benet”
Första kontakten med Lars är i december för nästan två månader sedan.
Han gråter i telefonen. Och säger att han är rädd. Rädd för att förlora sitt andra ben.
– Jag amputerade mitt vänstra för snart fem år sedan. Blir jag av med höger ben också kan jag aldrig resa mig upp igen. Jag kommer att behöva mer hjälp än vad min fru klarar av och jag blir tvungen att flytta från vårt hem för alltid, säger Lars förtvivlat.
Några extra plusgrader och lite hjälp från hyresvärden skulle snabbt kunna råda bot på den skräck han känner.
Men trots att Lars backas upp av läkare, Hyresgästföreningen och Socialstyrelsen vägrar bostadsbolaget in i det längsta att skruva upp värmen.
Tills kommunen kliver in och ställer Övikshem mot väggen.
Men vi tar det hela från början. Och varför Lars känner en så stor oro.
2016 amputerade Lars sitt vänstra ben. Strax efter flyttar han och frun Ulla, 81, från centrala Örnsköldsvik till Gullänget, till en mer handikappanpassad bostad.
Paret trivdes bra i flera år i lägenheten. En trea på 77 kvadratmeter. Första våningen och hiss i huset. Men i höstas när temperaturen föll utomhus tyckte de att det även blev kallare inomhus.
– Termometern i rummet visade på 19-20 grader, säger Lars.
I samma veva hade han genomgått en ny operation – i höger ben.
Ulla kände sig också ständigt frusen och upplevde att hennes artros i fötterna förvärrades.
Lars påtalade för Övikshem att de behövde höja värmen.
Äldre kan ha rätt till mer värme
Enligt Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten räknas både Lars och Ulla som ”känsliga personer” på grund av ålder och hälsotillstånd. Därför är en temperatur på några grader utöver de vanliga rekommendationerna att föredra, enligt Socialstyrelsen.
Det anser även överläkare Maria Fransson, som skrivit ut ett intyg för Lars räkning att han bör ha 23-24 grader för att blodcirkulationen ska fungera och operationssåren kunna läka ordentligt.
”En värme på 19 grader inomhus under stor del av dygnet kan te sig problematiskt för den perifera situationen…” skriver läkaren i intyget.
Och hur problematiskt det kan bli har Lars erfarenhet av sedan tidigare.
– Är det för kallt drar kärlen ihop sig ännu mer och det är risk för kallbrand. Då kan det i värsta fall gå som det gjorde med mitt vänstra ben, och då tar de det också, förklarar Lars.
Konsekvenserna av ett sådant händelseförlopp skulle naturligtvis förändra Lars liv för all framtid.
– Det är stor skillnad att kunna resa sig upp med möda än att inte kunna göra det alls, säger Lars.
När Övikshem inte gjorde något för att lösa problemet för Lars och Ulla vände de sig till Hyresgästföreningen för att få hjälp.
Juristen Jan Nyström i Umeå, kopplades in på ärendet. Han blev arg och besviken när han fick höra hur det stod till.
– Ja, det är upprörande! Det handlar om äldre människor som behöver en högre rumstemperatur för att inte riskera hälsan. Övikshem är ett stort allmännyttigt bostadsbolag som ska veta bättre.
Jan Nyström skickade ett mejl till bostadsbolaget. Med läkarintyg från både Lars och Ullas läkare.
Svaret kom sex dagar senare från fastighetschefen Peter Öberg:
”Vi har just nu som standard att ha 21 grader varmt i våra lägenheter med undantag för de två trygghetsboenden där vi har 22 grader. Det är många bostadsbolag som har 20 grader varmt i lägenheterna och som du vet är det inom rekommendationen från Folkhälsomyndigheten.”
Peter Öberg konstaterar också att det inte går att styra värmen i enskilda lägenheter.
– Struntprat. Det är snabbt gjort. Övikshem kan köpa in några fristående element för några hundralappar så är den saken klar, dundrar Jan Nyström när han kommenterar mejlet.
Fastighetschefen skriver också att de mätt temperaturen i parets lägenhet och att mätningen visade på 22 grader i hela lägenheten.
Vilket Övikshem anser vara mer än tillräckligt.
Och det hade det varit – i vanliga fall.
Men Lars och Ullas ålder och omständigheter gör att de räknas som ”känsliga personer” som enligt Folkhälsomyndigheten bör ha flera grader högre temperatur i bostaden än de som vanligen rekommenderas.
”Läkarintyg spelar ingen roll”
Hem & Hyra ringer upp Övikshems vd Lars Österlund för att fråga om de möjligen kan ha missat den informationen.
Men det råder inga tveksamheter från bolagets sida. Intyg och rekommendationer tycks inte ha någon betydelse.
– Vi får in läkarintyg hela tiden av hyresgäster men det spelar ingen roll, vi måste förhålla oss till reglerna. Att göra undantag vore orättvist mot andra, även om det är jättejobbigt att behöva säga nej till människor, säger Lars Österlund.
Men om boendemiljön anses vara en hälsofara kan man ta hjälp av miljökontoret som då kan kräva att det kommunalägda bostadsbolaget agerar.
Hur ställer ni er till det i så fall? Om kommunen kommer med ett föreläggande?
– Kommunen är våra ägare och då är det deras beslut vi får lov att följa, säger Lars Österlund.
Därför ringer Lars Kullberg ett samtal till. Direkt till kommunens miljöinspektör Malin Strandberg.
Några dagar senare får fastighetschef Peter Öberg ett mejl från miljöinspektören som konstaterar att ”den operativa temperaturen för känsliga personer ska enligt rekommendationen i de allmänna råden vara mellan 22-24 grader.”
Malin Strandberg påminner också om allmännyttans ansvar gällande människors hälsa enligt miljöbalken.
Och avslutar med att nämnden ”överväger att fatta ett överklagningsbart beslut”.
Övikshem gör en helomvändning
Malins mejl, och möjligen Hem & Hyras uppvaktning, får Övikshem att omvärdera läget. Vd Lars Österlund meddelar att de nu kommer att rätta sig efter läkarnas utlåtande.
Och några dagar senare plingar det på Lars och Ullas dörr. Tre extra element levereras av Övikshems personal.
– Ja, nu har vi uppemot 24 grader så det har fungerat bra med elementen, säger Lars när Hem & Hyra tar kontakt igen i mitten på januari.
Är du fortfarande rädd för att benet inte ska läka?
– Jag känner mig lugnare och ska snart få träffa läkaren i Sundsvall som ska ta en titt på såren. Det kommer förstås ta tid, men jag hoppas verkligen att jag ska komma mig ur rullstolen så småningom i alla fall.
Det tog nästan tre månader för Övikshem att se till att Lars och Ulla har den värme de behöver för att inte riskera hälsan.
– Det är rent patetiskt. Att det ska behöva gå så här långt, och ta sån tid, innan ett kommunalägt bostadsbolag tar sitt ansvar, konstaterar Hyresgästföreningens jurist Jan Nyström.
Och än har inte sista ordet sagts mellan honom och Övikshem.
Till våren kommer Jan Nyström skicka en faktura på elförbrukningen för de extra elementen till Övikshem. De pengarna ska hyresgästen ha tillbaka, anser han.
– Plus ett krav på sänkt hyra under den tid som Lars och Ulla hade för låg innetemperatur!
Folkhälsomyndighetens generella råd är att det bör vara minst 20 grader inomhus, mätt med vanlig väggtermometer (minst 18 grader med så kallad operativ mätning) för att inte bedömas som olägenhet för människors hälsa.
För att göra en så objektiv bedömning som möjligt bör man använda ett särskilt mätinstrument för att få fram den så kallade operativa temperaturen. Förutom lufttemperaturen vägs då även temperaturen på omgivande ytor som fönster och väggar in. Kalla ytor stjäl nämligen värme från kroppen vilket kan upplevas som att det känns kallt – även om lufttemperaturen är bra. Operativ temperatur speglar därför bättre hur kroppen upplever temperaturen. En operativ temperatur brukar hamna på ungefär två plusgrader mindre än vad en vanlig termometer visar.
Under kalla tider på året bör känsliga personer ha en operativ temperatur på minst 2 grader mer än andra. Exempel på känsliga personer är äldre, personer med funktionsnedsättning eller låg ämnesomsättning.
Känns temperaturen för kall eller varm ska du i första hand kontakta fastighetsägaren, i andra hand kommunens miljö- och hälsoskyddskontor. Kommunen kan besluta om en person hör till en känslig grupp.
För kallt inomhus kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar, lungrelaterade sjukdomar och påverka blodtryck. Även reumatism och vissa muskelsjukdomar kan påverkas negativt. Drag kan ge muskelbesvär, nackspärr och ögonirritation.
Källa: Folkhälsomyndigheten