Lät sin bror flytta in – blir av med kontraktet
Ärendet skapade oenighet bland juristerna i hyresnämnden när det först togs upp för granskning i slutet av förra året.
Den 29-åriga kvinnan hade sedan drygt två år tillbaka haft kontrakt på en hyreslägenhet i Åkersberga, nordost om Stockholm. Ända sedan hon först fick tillträde till tvårummaren har även hennes bror bott under samma tak – detta utan värdens godkännande. Samtidigt var hon själv hela det första året bokförd på en annan adress.
Enligt hyresvärden finns tydliga bevis för att den 29-åriga kvinnan inte använt hyresrätten som bostad utan olovligen hyrt ut den till brodern. Ett av värdens argument är att kvinnan inte varit närvarande i lägenheten de gånger personal sökt henne.
Kvinnan har dock en förklaring till den missvisande folkbokföringen: en familjemedlem har drivit företag i hennes namn och på eget initiativ ändrat folkbokföringsuppgifterna, för att överensstämma med adressen som företaget är registrerat på. Detta har hon även polisanmält släktingen för. Att hennes bror bott i lägenheten stämmer förvisso enligt kvinnan, men då de delat bostad har det inte varit fråga om andrahandsuthyrning utan inneboende.
En av grannarna har även i viss mån kunnat stödja påståendet att 29-åringen faktiskt bott på adressen.
I slutändan beslutade en oenig hyresnämnd att kvinnan trots allt skulle få lov att bo kvar på oförändrade villkor, eftersom någon andrahandsuthyrning inte gått att bevisa.
Hyresvärden nöjde sig dock inte med beslutet utan överklagade till hovrätten – och där görs en annan bedömning.
Det faktum att kvinnan varit folkbokförd på fel adress samt att hon inte kunnat ge någon bra förklaring till varför hon inte befunnit sig i lägenheten när värdens representanter hälsat på anses vara graverande. Med andra ord hävdar hovrätten att kvinnan ägnat sig åt andrahandsuthyrning – utan värdens godkännande.
I sitt beslut skriver hovrätten att hyresavtalet enligt praxis bör upphöra om otillåten andrahandsuthyrning pågått i längre än sex månader. Eftersom det aktuella fallet gäller hela två år ska 29-åringen ha åsidosatt sina förpliktelser som hyresgäst i så hög grad att hyresavtalet ska sägas upp. Hon får därmed knappt tre månader på sig att flytta ut.
Enligt Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg hade dock utgången kunnat bli densamma även om brodern endast hyrt en kortare tid.
– Här är reglerna väldigt klara. Det spelar ingen roll om det är en släkting eller en familjemedlem som hyr eller om det bara rör sig om några veckor.
Den helt avgörande faktorn för att det ska röra sig om inneboende och inte andrahandsuthyrning är att den som står på kontraktet bor och lever i lägenheten under hela hyresperioden, berättar hon.
– Om någon annan har ett självständigt nyttjande av din bostad, om så bara en kortare tid, är det tal om en andrahandsupplåtelse. Och då måste man ha värdens godkännande.