Lätt att få nykter korridor full
För den som kommer in från trapphuset på Magistratsvägen ser korridoren inte annorlunda ut än de andra i studentområdet i norra Lund. Men den som söker skall finna.
På den vita tavlan i det gemensamma köket står en översättning av en dikt av den sufiske mystikern och 1200-talspoeten Jalal al-din Rumi. Det persiska originalet berättar om extatisk gudskärlek och en känsla av berusning – men utan vin.
Det är psykologistudenten Navid Momeni som har skrivit ner dikten, som han kom i kontakt med när han läste persiska.
– Hittar jag något bra brukar jag skriva ner det, säger han.
Den stad som Rumi ligger begravd i betraktas som en av de frommaste i dagens Turkiet – och därmed svårast att få tag i alkohol i.
Navid Momeni är dock varken religiös eller helnykterist.
– Det är ett bra koncept. Man får försöka tänka att detta inte är ett alternativt boende, utan något som är bättre, säger han.
Han har tidigare bott i en studentkorridor i Umeå, där det förekom alkohol. Då var han mer inriktad på att festa. Han tycker att mycket av korridorslivet är likt, men han saknar inte alkoholen.
– Vi måste vara lite mer kreativa – vi kan inte bara sätta på högtalarna och slänga in lite alkohol, säger han.
Uku Lilleväli läser internationella utvecklingsstudier. Han fick reda på det drogfria boendet för ett år sedan. Inte heller han är helnykterist.
– Ju mer tid jag har tillbringat här ju mer har jag uppskattat att alkohol inte är av central betydelse, säger han.
När Uku Lilleväli berättar om boendet hemma i Estland brukar folk bli förvånade, eftersom alkohol är en större del av det sociala livet där. Även i Lund känner han ibland ett behov av att förklara sig.
– Det är inte normalt för en student att inte dricka alkohol, säger han.
Sofia Mietzner är bostadsombudsman på AF Bostäder och den som intervjuar dem som söker plats i korridoren. Hon berättar att det finns många olika anledningar till att välja det drogfria boendet. Det kan vara religiösa skäl, personer som har vuxit upp med missbruk, eller studenter som idrottar mycket och vill ha en hälsosam livsstil.
Hur gör du urvalet om det är fler sökande än platser?
– Då gör jag ett urval för vem som känns bäst lämpad och behöver rummet mest, säger Sofia Mietzner.
– Om det är någon som känner att de absolut inte kan bo i en annan korridor så går de ju först för att de påverkas så mycket av den mentaliteten som har med alkohol att göra.
Under det knappa år som hon varit bostadsombudsman har hon inte haft något problem att hitta tillräckligt många intresserade. AF Bostäder gör inga speciella kontroller för att se till att hyresgästerna följer kontraktet.
– Om det skulle vara någon som missköter sig får vi reda på det. Då säger ju resterande delen av korridoren till, säger Sofia Mietzner.
- AF Bostäder startade den alkohol- och tobaksfria korridoren 2009.
- Hyresgästerna har skrivit på att inte använda eller förvara alkohol eller andra droger. Kaffe är tillåtet. Narkotika är förbjudet, precis som i AF Bostäders övriga bestånd.
- Adressen är Magistratsvägen 55b i Lund och korridoren består av 14 rum.
- Den som vill bo i korridoren måste uppfylla de krav som AF Bostäder ställer på alla bostadssökanden, och dessutom skriva ett personligt brev och motivera sitt behov.
- Prata med varandra – men respektera om någon inte vill.
- Gör saker tillsammans – baka kakor, spela spel, grädda våfflor.
- Ta upp problem om dyker upp – gå inte runt och anta en massa saker.
- Bättre ordning – ingen möts av ett diskberg på söndagarna.
- Färre störande ljud – lättare att sova.
- Inkluderande när ingen dricker – alla kan vara med.
- Mer plats i kylskåpen.
- Mer hälsosamt för de boende.